Čas strávený v zápche má konkrétne dôsledky na zdravie. Aké? + tipy, ako sa im vyhnúť

Ak každý deň trávite čas v dopravnej zápche, má to nepriaznivý vplyv na zdravie. Niekedy ale stačí zmeniť iba spôsob, akým tento čas vnímame.
Vydané  Text: 
Ľudia platia privysokú daň za cestovanie do práce v zápchach. Zápchy vedú k strate voľného času, zvýšeniu znečistenia a zvýšeným nákladom na palivo. Sedenie v zápchach obnáša aj iné negatívne skúsenosti ako napríklad meškanie do práce alebo na stretnutie či zmeškanie termínu u lekára, na ktorý ste čakali takmer dva mesiace. Je preto prirodzené, že zápchy majú vplyv aj na duševné zdravie človeka a majú veľa psychologických dôsledkov, predovšetkým stres, agresivitu a agresiu. Z doterajších výskumov na Blízkom východe vyplynulo, že ľudia považujú za najčastejší psychologický následok dopravnej zápchy práve stres (80,4%) a na druhom mieste sa umiestnila agresivita (52,2 %).
Dlhý čas strávený za volantom má aj zdravotné následky. Ľudia medzi ne najčastejšie zaraďujú bolesť chrbta (66,8 %) a nôh (56,7 %). Ako hlavný dôsledok pravidelného státia v zápchach ľudia označujú obmedzenie bežných aktivít (81,2 %) ako trávenie času s rodinou a priateľmi, venovanie sa koníčkom a športu. Je prirodzené, že keď človek cíti obmedzenie v určitých životných oblastiach, je dlho na rovnakom mieste a venuje sa rovnakej činnosti bez nejakého zjavného výsledku, začína pociťovať stres a agresivitu. Keď príde konečne domov alebo do práce, môže byť podráždený a bez nálady a jeho produktivita tiež klesá. Nemožnosť mať situáciu pod kontrolou môže vyvolávať u ľudí agresívne, temperamentné a drzé správanie.
Ponúkame vám zopár tipov, ako sa zbaviť negatívnych pocitov spôsobených čakaním v zápche. * **Nájdite si spolujazdca**. Ideálne to môže byť váš sused alebo kolega z práce, čím ušetríte aj náklady na palivo a na ceste je o jedno auto menej. Nájdite si spoločné témy na rozhovor, ktoré vás oboch zaujímajú a berte čakanie v zápche ako čas strávený s kamarátom. * **Vzdelávajte sa**. Je množstvo nahrávok, ktoré vám pomôžu zlepšiť sa v cudzích jazykoch, či už ide o slovnú zásobu, gramatiku alebo audioknihy v cudzom jazyku. Dnes už niektoré jazykové školy ponúkajú aj konverzácie počas jazdy v zápche. * “**Čítajte**.” Ak nikdy nemáte čas na čítanie kníh, využite tento čas na počúvanie audiokníh alebo náučných videí či dokumentov. * **Získavajte informácie**. Počúvajte spravodajské stanice nielen o aktuálnom dianí, ale tiež s diskusiami so zaujímavými ľuďmi. * **Relaxujte**. Venujte sa chvíľu iba sami sebe. Ak ste v aute sami, počúvajte hudbu, ktorá sa vám páči, zaspievajte si vašu obľúbenú pesničku, vymýšľajte nápady na víkend, vianočné darčeky alebo prekvapenie pre partnera či partnerku. Kúpte si na cestu vašu obľúbenú sladkosť a nápoj a užívajte si, že vám chvíľu nikto nič neprikazuje ani nezakazuje.








Pokračujte na ďalší príspevok »