Veľkú cenu Mexika vyhral RedBull, ale víťazom sezóny sa stal Hamilton na Mercedese

Víkendová Veľká cena Mexika bola v znamení súboja o titul tohto ročného Majstra sveta. Všetky oči sa upierali na Lewisa Hamiltona a jeho tím Mercedes s jedinou otázkou: zaistí si Lewis titul už počas týchto pretekov?
Vydané  Text: 
Lewis Hamilton na úspech potreboval dokončiť preteky len na siedmej alebo lepšej pozicii, čo Sebastianovi Vettelovi z Ferrari nedávalo veľké šance na udržanie si nádejí v pokračovanie súboja o titul do ďalších pretekov. Bodová matematika nedala a tohto ročný majster sveta bol viac menej istý. **Veľká cena Mexika** sa jazdí vo vyššej nadmorskej výške ako predchádzajúce preteky, čo sa ukázalo byť výhodou pre monoposty tímu Red Bull Racing, ktoré od začiatku tréningu jednoznačne dominovali. Ich pretekár, Max Verstappen, bol najrýchlejší vo všetkých meraných tréningoch. Dominoval aj v sobotňajšej kvalifikácii až do záverečných momentov, keď ho, na jeho veľké prekvapenie a aj sklamanie, predbehol jeho **tímový kolega Daniel Ricciardo** najrýchlejším časom a ziskom Pole Position pred nedeľným pretekom. Na štart pretekov sa teda postavili **dva monoposty Red Bull v prvom rade**, nasledované rivalmi o titul majstra sveta, Lewisom Hamiltonom z Mercedesu a Sebastianom Vettelom z Ferrari.
Samotný štart nebol úplne podľa predstáv víťaza kvalifikácie Daniela Ricciarda, jeho monopost zaostal a do popredia sa dostal tímový kolega Max Verstappen nasledovaný Lewisom Hamiltonom. Sebastianovi Vettelovi sa podarilo predísť problémom, ktoré ho prenasledovali v niekoľkých predchádzajúcich pretekoch a vyhol sa vážnejšiemu kontaktu alebo kolízii v úvodom kole, vďaka čomu sa držal na štvrtom mieste. Max Verstappen si od začiatku udržoval odstup od zvyšku štartového poľa s Lewisom a Sebastianom v závese. Vettel sa postupne prepracoval na tretiu pozíciu za Hamiltona a v 39. kole ho relatívne jednoducho predbehol, čo naznačovalo, že Mercedesu sa tento týždeň nedarilo úplne podľa ich predstáv. Neskôr bol Daniel Ricciardo opäť nútený predčasne ukončiť preteky pre technické problémy a Kimi Raikkonen sa v tichosti prepracoval až na tretiu pozíciu, čím zabezpečil pre tím Ferrari dvojité pódium. **Max Verstappen sa s prehľadom stal víťazom Veľkej ceny Mexika, ale Lewis Hamilton sa vďaka svojej štvrtej pozícii v cieli stal Majstrom sveta F1 pre rok 2018.** Celkovo **piaty titul Majstra sveta pre Hamiltona** ho radí medzi velikánov tohoto športu. Juan Manuel Fangio a Michael Schumacher sú len ďalši dvaja pretekári v histórii, ktorým sa podarilo získať titul aspoň päťkrát.
**Lewis Hamilton**: „V tejto chvíli je to veľmi zvláštny pocit. Som v Mercedese od svojich 13 rokov, a získať tento titul, tak ako Juan Manuel Fangio s Mercedesom, je úžasný pocit. Je to také, trochu neskutočné v tejto chvíli.“








Pokračujte na ďalší príspevok »