Máte vyložené nohy na palubnej doske? Pri nehode vás to môže stáť život!

Každé leto sme svedkami tohto extrémne nebezpečného zlozvyku. Dlhé hodiny strávene v jedinej polohe dávajú ľuďom na palube zabrať, a preto si spolucestujúci častokrát snažia nájsť inú, pohodlnejšiu polohu. Úplne bežne dochádza k vykladaniu chodidiel priamo na palubnú dosku auta. **Len málokto z nich pravdepodobne tuší, že na rovnakom mieste sa nachádza airbag, ktorý pri nehode vystrelí… Prečítať celé
Vydané  Text: 
Každé leto sme svedkami tohto extrémne nebezpečného zlozvyku. Dlhé hodiny strávene v jedinej polohe dávajú ľuďom na palube zabrať, a preto si spolucestujúci častokrát snažia nájsť inú, pohodlnejšiu polohu. Úplne bežne dochádza k vykladaniu chodidiel priamo na palubnú dosku auta. **Len málokto z nich pravdepodobne tuší, že na rovnakom mieste sa nachádza airbag, ktorý pri nehode vystrelí z palubnej dosky rýchlosťou až 354 km/h!** Táto sila vám chodidlá odhodí priamo do hlavy. Pri malých nehodách môžete obstáť s viacerými zlomeninami dolných končatín, **pri vyšších rýchlostiach sú následky zväčša tragické.**
Source: Chattanooga Fire Department
**Podobná situácia sa pred niekoľkými rokmi stala aj Audre Tatumovej, ktorá sedela nepripútaná na sedadle spolujazdca s vyloženými nohami na palubnej doske.** Aj keď ju manžel pred týmto správaním pravidelne varoval, ona jeho rady ignorovala a obhajovala sa tým, že nohu stihne dať včas dole. Ich cestu však onedlho skrížilo iné auto, do ktorého z boku narazili. Presnejšie povedané, predná časť ich automobilu prudko narazila do boku vozidla, ktoré im zrejme nedalo prednosť. Všetci účastníci nehody boli schopní odísť po nehode po vlastných, okrem Audry. **Počas nehody totiž došlo k nafúknutiu airbagov, vrátane toho pred spolujazdcom. To Audry doslova vymrštilo nohu priamo do jej tváre a tá jej zlomila nos, ako uviedla vo svojej spovedi pre CBS News.** Situácia však bola podstatne horšia, pretože počas nárazu došlo ešte k zlomeninám členku, stehennej kosti a ruky. „Prakticky celá moja pravá časť bola zlomená, a to len kvôli mojej ignorancii,“ uviedla. Po nehode nasledovali operácie a niekoľkotýždňové rehabilitácie. Trvalo viac ako mesiac, než sa Tatum mohla znovu postaviť na nohy a chodiť. **Ani po dvoch rokoch sa jej však nepodarilo prekonať všetky následky.** „Nemôžem pokračovať vo svojej kariére u záchrannej služby. Nedokážem udržať pacientov,“ vysvetľuje Tatum. „Nevydržím stáť dlhšie ako 4 hodiny v kuse. A akonáhle som na hranici 4 hodín, hrnú sa mi slzy do očí.“




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!