Škoda v roku 2019: elektrický Superb, autonómne roboty a rozšírenie výroby

Automobilka Škoda investovala mimoriadne peniaze do vývoja svojho výrobného závodu, aby mohla naplniť svoje najnovšie ciele. Zaujímavosťou je jej plán využitia plne autonómnych robotov.
Vydané  Text: 

* Škoda zverejnila presnejšie údaje o zmenách v jej výrobnom závode v Kvasinkách; * avizuje výrobu úplne nového Superbu plug-in hybrid, ktorý bude vedieť jazdiť aj na elektrinu; * súčasťou novej výroby bude aj plne automatický sklad súčiastok so samojazdiacimi robotmi; * v rovnakom cetre bude Škoda testovať predsériové autá a kotrolovať kvalitu tých sériových.

Spoločnosť ŠKODA AUTO v závode investovala 13,5 milióna eur a nedávno v Kvasinách otvorila nové Multifunkčné a kompetenčné centrum pre výrobu.

Závod spoločnosti ŠKODA AUTO v Kvasinách v Českej republike je jedným z najmodernejších automobilových závodov na svete. V súčasnosti prežíva najväčšiu modernizáciu a rozširovanie v celej svojej histórii. V Kvasinách viac ako 8 500 zamestnancov **denne vyrobí okolo 1 000 automobilov**. Závod patrí medzi najväčších zamestnávateľov v Královohradeckom kraji. Ako jeden z pilierov výroby sa významnou mierou podieľa na dosahovaní cieľov produkcie, ktoré definuje **Stratégia ŠKODA 2025**.
V nasledujúcich rokoch sa ročný objem výroby v tomto závode zvýši na viac ako **300 000 automobilov**. Spoločnosť v závode investovala 13,5 milióna eur a nedávno v Kvasinách otvorila nové Multifunkčné a kompetenčné centrum pre výrobu. Zaujímavosťou je **plne automatický sklad** menších dielov pre automobily. Dielce z tohto skladu putujú úplne automatizovane priamo na montážnu linku. Uskladnenie aj vyskladnenie dielcov je v plnom rozsahu autonómne. Dielce sú dodávané **just-in-sequence**, teda v poradí, v akom sú potrebné na montážnej linke.
Škoda Superb 2.0 TDI 4x4 Laurin&Klement (2018) v teste pre Auto Motor a Šport (foto: Erik Stríž)
V roku 2019 bude v Kvasinkách spustená sériová výroba modelu SUPERB s plug-in hybridným pohonom. **V novom kompetenčnom centre** sa v jednom objekte nachádza skúšobné centrum, centrum kvality, logistické centrum, odstavné plochy pre predsériové vozidlá a prezentačná hala. V novom centre kvality sú pod jednou strechou umiestnené všetky pracoviská, ktoré sa zaoberajú testovaním a analýzami automobilov, ako napríklad akustické laboratórium, pachové laboratórium alebo vibračné skúšobné stavy. Rozšírenia sa dočkali aj zvarovne: kapacita zvarovne A predstavuje 740 karosérií za deň, zvarovňa B je dimenzovaná na 680 karosérií za deň.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Rozhovor

Milovník áut Craig Ramsay o autách, šoférovaní a hokeji: Ako si užil vlajkovú loď Škoda Superb?

  • Craig Ramsay, tréner našej hokejovej reprezentácie, mal ako jeden z prvých na Slovensku možnosť na týždeň otestovať úplne nový model Škoda Superb.

     V exkluzívnom rozhovore pre Škoda Storyboard prezradil, ako sa mu jazdilo, akým je šoférom, čo pre neho znamená svet áut a čo vlastne poháňa prvého muža našej hokejovej reprezentácie? Samozrejme, podelil sa aj o to, ako vidí šance na prípadný úspech jeho zverencov na blížiacich sa hokejových majstrovstvách sveta.
  • LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

    Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox.