Nové BMW X5 je už na ceste. A bez detailu, ktorý BMW vyčíta celý internet!

VIDEO | Taký malý detail a toľko výčitiek! BMW asi počúvlo hlas ľudu, ktorému sa jedna z jeho najnovších inovácií celkom nepozdávala.
Vydané  Text: 

Nové BMW bude skutočne nové. Očakávaný facelift pre luxusné SUV znamená podrobiť sa extrémnym terénnym skúškam, ktoré z neho spravia aj príležitostný off-road.

Keď značka BMW ukázala podobu svojho pripravovaného elektrického SUV s názvom iX3, vzbudila tým pozornosť aj pre jeden veľmi dôležitý detail. Celé desaťročia sa automobily značky BMW vyznačujú jedným typickým dizajnovým prvkom: ľadvinkami, do ktorej je zakomponovaný gril masky chladiča. Tieto ľadvinky sú pre automobilky natoľko typické, že akýkoľvek nový model značky identifikujeme práve pomocou ľadviniek. Tomuto prvku v doteraz známe podobe je však koniec. Elektromobil iX3 tieto dve ľadvinky spojil a vznikla tak akoby štylizovaná ležatá osmička – alebo ak chcete, štýlový symbol nekonečna.
Podobnosť čisto náhodná? Hore maska chladiča BMW iX3, dole KIA Stinger
Verejnosť, najmä fanúšikovia BMW, prijímali túto inováciu rôzne. Mnohí, pochopiteľne, s odporom. Novinka totiž nápadne pripomína dizajn masky chladiča, ktorú používa značka KIA. Napríklad aj v modeli Stinger. Inovovať treba, ale aj to, čo je pre značku dokonale typické? Áno, je pravda, že BMW už podobný detail použilo v ešte viac dramatickej podobe pri modeli Vision Dynamics, ale to bola iba štúdia. iX3 je takmer hotová vec.
Potichu sa teda očakávalo, že sa táto inovácia prenesie aj do novej generácie, resp. faceliftu nového SUV BMW X5. Dnes vieme, že inovácie v dizajne budú viditeľné, ale nie natoľko dramatické, aby sa zmenil aj dizajn ľadviniek. Tie v novom BMW X5 ostanú aj naďalej rozdelené vertikálnou prepážkou, vďaka čomu sa zachová kontinuita evolúcie dizajnu.
Nové BMW X5 sa už aktívne testuje a testovací vodiči ho rozhodne nehýčkajú prepychovými nemeckými cestami. Esúvečkou jazdí po piesku, snehu, štrku, plytkých potokoch, skrátka si dáva do tela. Chce dokázať, že má potenciál stať sa nielen superluxusným, ale aj odolným off-roadom na necesty. Pozrite si pestré video, v ktorom automobilka ešte väčšmi poodhaľuje dizajn pripravovaného nového BMW X5. Je nám jasné, že z X5 nebude Jeep a ani géčko od Mercedes-Benzu, ale zábery na videu vyzerajú skutočne pôsobivo.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.