Nová KIA Ceed už schádza z výrobných liniek v Žiline

Ako prvá sa do výroby dostáva päťdverová hatchback verzia, o tri mesiace bude nasledovať aj predĺžené kombi – Sportswagon.
Vydané  Text: 
Žilinský závod Kia Motors Slovakia (KMS) 2. mája spustil sériovú výrobu tretej generácie modelu Ceed. Navrhnutý, vyvinutý, skonštruovaný a vyrobený v Európe – jeho úlohou bude posilniť pozíciu značky Kia v kompaktnom segmente starého kontinentu. Ako prvá sa do výroby dostáva päťdverová hatchback verzia, o tri mesiace bude nasledovať aj predĺžené kombi – Sportswagon. „Výrobné linky nášho závodu doteraz opustilo viac ako 1,27 milióna kusov modelu cee‘d prvej a druhej generácie. Sme presvedčení, že tretia generácia nás výrazne presunie cez hranicu dvoch miliónov a bude aj naďalej tvoriť pilier rastu značky Kia v Európe,“ hovorí Dae Sik Kim, prezident a výkonný riaditeľ spoločnosti. Spustenie výroby tretej generácie päťdverového hatchbacku zároveň znamená ukončenie produkcie rovnakého typu modelu cee‘d druhej generácie. O necelé tri mesiace podobný osud teda čaká aj kombi variant Sportswagon.
Nová generácia Ceed je evolúciou tej predchádzajúcej. K najvýraznejšej zmene došlo v oblasti bezpečnosti a ekologizácii dostupných motorizácií. K dispozícii bude asistent diaľkových svetiel, systém monitorovania pozornosti vodiča, asistent udržiavania vozidla v jazdnom pruhu, či systém varovania a ochrany pred čelnou zrážkou. Do ponuky benzínových motorov pribudne 1,4-litrové turbo, či 1,6-litrový diesel navrhnutý tak, aby už dnes prekračoval rámec limitov, ktoré prináša najnovšia emisná norma Euro 6d TEMP. Päťdverový hatchback si vyžiadal 64 nových lisovacích foriem, verzia Sportswagon ďalších 25. V zvarovni došlo takmer na každej výrobnej linke k zmene existujúcej technológie, lakovňa si vyžiadala modifikáciu dopravníkového systému, došlo k preprogramovaniu robotov a bolo pripravených šesť nových farieb. Tretia generácia modelu Ceed totiž bude k zákazníkom smerovať až v jedenástich farebných prevedeniach. Motoráreň sa zas musela pripraviť na produkciu nového typu dieselového motora.





ODPORÚČANÉ



Inzercia

Advertisement