5 superáut, ktoré už nekúpite v autosalónoch

Ešte nedávno ohurovali fanúšikov motorizmu, dnes už patria minulosti. Päť revolučných superáut z posledných rokov, ktoré už v autosalónoch nenájdeme.
Vydané  Text: 

LFA – prvé superauto značky Lexus

LFA – prvé superauto značky Lexus

Rozhodne výnimočné vozidlo. Trvalo desať rokov, kým prvé superauto značky Lexus uzrelo svetlo sveta. Prečo tak dlho? Pretože konštruktéri sa v istej chvíli rozhodli prerobiť celú karosériu a namiesto hliníka použiť ľahšie kompozity. Lexus LFA nemá konštrukciu tyickú pre tento typ vozidiel, pretože motor je umiestnený vpredu, a nie centrálne vzadu. Japonská strela má pod kapotu zážihový vidlicový desaťvalcový motor s objemom 4,8 l a výkonom 412 kW/560 koní vyvinutý v spolupráci s Yamahou. Z minimálnych otáčok je schopný zvýšiť rýchlosť tak bleskovo, že otáčkomer musí byť digitálny, ručička klasického by nestihla zareagovať. Z výrobnej linky zišlo len 500 kusov tohto unikátu. S výrobou začali v roku 2010, o dva roky neskôr ju ukončili.
Ferrari 458 Italia

Ferrari 458 Italia – rozlúčka s manuálom

V roku 1999 predstavila automobilka Ferrari na ženevskom autosalóne model 360 Modena, jedno z najpredávanejších Ferrari v dejinách firmy. O päť rokov neskôr sa na trh dostal jeho nástupca – Ferrari F430. Model 458 pokračoval v tejto línii. Jeho názov, podobne ako v prípade predchodcov, odkazuje na technické údaje týkajúce sa motora – objem 4,5 litra a systém V8. Motor s priamym vstrekovaním paliva a výkonom 425 kW/570 koní bol umiestnený vzadu v strede za chrbtom škoféra a spolujazdca. Z ponuky sa vytratila manuálna prevodovka. Model sa tak stal prvým Ferrari vyrábaným vo veľkom meradle, ktorý bol dostupný výlučne s automatickou prevodovkou.
McLaren MP4-12C

McLaren MP4-12C – vlastnou cestou

Znamenal prelom v dejinách britskej motorizácie. Bolo to prvé auto vyvinuté a vyrobené výlučne v dielni McLaren so sídlom v anglickom meste Woking. McLaren už predtým vypustil na trh cestné vozidlá, ale legendárny model F1 jazdil s motorom z BMW, zatiaľ čo motor pre SLR McLaren vyvinuli s Mercedesom. V modeli MP4-12C P konštruktéri Mc Laren použili vlastný motor V8 s objemom 3,8 litra s dvoma turbodúchadlami. Karoséria pripomína pretekárske auto, napokon za vzor jej poslúžil monokok z Formuly 1 a zhotovili ju z karbónu. Model vyrábali v rokoch 2011 – 2014.
Alfa Romeo 8C

Alfa Romeo 8C – návrat talianskeho štýlu

Premiéru mal na veľtrhu Motor Show vo Frankfurte v roku 2003 a do predaja sa dostal v roku 2007. Vozidlo imponuje najmä jedinečným dizajnom karosérie, ktorý nadväzuje na vzhľad klasických modelov Alfa Romeo spred 50 rokov. Motoristický novinár Jeremy Clarkson označil 8C za „najkrajšie auto, aké kedy bolo vytvorené”. Názov modelu súvisí aj s históriou, a to konkrétne modelu 6C 2500 Competizione, ktorý v roku 1950 štartoval v legendárnych pretekoch Mille Miglia. Poháňal ho motor V8 4.7 z Maserati GranTurismo. Ten premenil vozidlo na jeden z najvýkonnejších Alfa príbehov. Na trh sa dostalo spolu tisíc kusov – 500 verzii Competizione a rovnaký počet variantu Spider so snímateľnou strechou.
Lamborghini Gallardo

Lamborghini Gallardo – spasiteľ značky s býkom

Pre Lamborghini boli 80. a 90. roky náročné. Talianska značka sa ocitla v kríze. Spása prišla začiatkom tohto storočia vďaka dvom autám – Murcielago a Gallardo. Najmä druhý model, menší, dostupný s centrálne umiestneným desaťvalcovým motorom V10 s výkonom od 500 do 562 koní sa stal skutočným bestsellerom. Počas desiatich rokov jeho výroby predaj prekročil 14-tisíc kusov, čo je v histórii značky rekord. V roku 2014 fanúšikov značky potešil nástupca Lamborghini Gallardo – Huracan.








Pokračujte na ďalší príspevok »



SERVIS / PORADŇA

Ak predávate jazdené auto, legálne môžete zvýšiť cenu o stovky eur

  • Na trhu sa nachádzajú tisíce a tisíce jazdených áut, každé z nich súťaží o pozornosť potenciálnych kupujúcich.

     Najlepšie preto je, keď sa odlišujú kompletnou servisnou históriou, čo najlepšou technickou kondíciou a čistotou. Niekoľko realistických tipov, ako zvýšiť hodnotu jazdeného auta a na čo dbať, aby sa zbytočne neznižovala.
  • AUTO ROKA SLOVENSKO

    Finále Auto Roka Slovensko sa blíži. Odborná porota už odovzdala svoje hlasy

  • Nová nezávislá súťažná anketa je zastrešená odbornou porotou zloženou z motoristických novinárov, influencerov a odbornej verejnosti.

     V nedeľu, 14. marca prebehli v areáli Slovakia ringu spoločné testovacie jazdy. Väčšina poroty svoje hlasy udelila priamo na mieste, absentujúci členovia budú hlasovať individuálnou formou.  Pokračuje tiež hlasovanie v internetovej ankete Auto Roka Slovensko – Hlas Verejnosti.
  • Autopriemysel / Čínske automobilky

    Riaditeľ BMW prekvapil: Čína nie je hrozbou, clá na elektromobily nezvyšujte

  • Európski výrobcovia áut sa obávajú, že by Čína reagovala na európske clá rovnako. Pre BMW je Čína najväčším trhom a ostatné automobilky takisto preferujú zachovanie voľného trhu.

     Zatiaľ čo pre BMW a Mercedes nemusí byť Čína problémom, Stellantis a Renault nové lacné značky ohrozujú. 
  • Prvá jazda

    Prvý test nového VW Tiguan 1.5 eTSI: Je na mieste hovoriť o revolúcii?

  • Každý marketingový špecialista sa hrozí zadania, že má vytvoriť kampaň na produkt „pre každého“. Lenže Tiguan takým produktom je a zdá sa, že výrobca našiel recept na to, ako ho spraviť naozaj dobre.

     Nová generácia je síce podstatne drahšia ako predchodca, ale aj lepšie vybavená už v základnej výbave. Prikladáme aj slovenské ceny.