Áut s naftovým pohonom ubúda, Európa počíta pokles v miliónoch kusov

Nafta začína byť v kríze a nie je to iba hoax od ekológov, ktorí by najradšej videli iba autá na veterný pohon. Za minulý rok sa predalo až o 6 miliónov menej naftových áut ako predvlani.
Vydané  Text: 
Áut s naftovým pohonom ubúda, Európa počíta pokles v miliónoch kusov (JATO Dynamics, február 2018)
Situácia na trhu automobilov s dieselovými motormi je dramatickejšia, ako sa zdá. V minulom roku tieto autá predstavovali 43,8% celkového počtu registrácii – najmenej od roku 2003, keď jediným konkurentom naftových boli výlučne benzínové motory. V súčasnosti strácajú dieselové motory atraktivitu, európski vodiči dávajú prednosť iným vozidlám. Silnie pozícia hybridov a v menšej miere aj elektromobilov. Podľa údajov spoločnosti JATO Dynamics až 25 z 26 trhov v Európe zaznamenalo pokles záujmu o automobily poháňané dieselovými motormi – najviac v Luxemburgu, Grécku, Španielsku, Portugalsku, Írsku a Taliansku. Pozoruhodná je situácia v Nórsku, kde v roku 2011 na štyri zaregistrované automobily pripadali tri s naftovým motorom. Podpora vlády a propagácia vozidiel na alternatívny pohon spôsobili, že podiel dieselov v tejto krajine klesol na 23 percent.
Štatistiky predaja naftových áut v roku 2017 (zdroj: JATO Dynamics, február 2018)
Autá s alternatívnymi pohonmi – hybridy a elektromobily – zaznamenali v uplynulom roku nárast o 46,2 % a rok predtým sa ich počet zvýšil o 25 %. Takto ich objem vzrástol z 505 100 kusov v roku 2016 na rekordných 738 300 kusov v roku 2017. To že hybridný pohon je aj na Slovensku čoraz viac obľúbeným dokazujú čísla. Automobilový trh na Slovensku rástol minulý rok oproti roku 2016 o 8%. Aj napriek tomu Toyota svoje predaje navýšila a rástla o 36% . Problémom elektromobilov ostáva naďalej nedostatočná infraštruktúra. Preto je ich podiel na trhu áut s alternatívnym pohonom stále okrajový na úrovni 0,9 percent, tvrdí JATO Dynamics Pôvodná tlačová správa prešla redakčnou úpravou.








Pokračujte na ďalší príspevok »