MEGAgaléria: Boli sme pozrieť autosalón vo Viedni, určite sa vám prísť oplatí!

Vianoce sa skončili, autá sa vracajú! Vo Viedni uvidíte nový Rolls-Royce, ale aj Ladu.
Vydané  Text: 

Viedenský autosalón nepatrí medzi najvýznamnejšie akcie automobilového roka, no skorý januárový termín mu zaručuje prvenstvo v kalendári. A to vedia niektoré automobilky naplno využiť. Svedčí o tom aj ponuka modelov, ktoré v meste na Dunaji nájdete.

Minulý rok sa vo Viedni predstavila vo svetovej premiére Škoda Octavia, tentokrát sa môžete tešiť na zaujímavé novinky z viacerých segmentov. Nechýba superšportové **Bugatti Chiron**, luxusná novinka **Bentley Continental GT** alebo **Rolls-Royce Phantom**. S európskou premiérou sa chváli **Alfa Romeo Stelvio v športovej verzii Quadrifoglio Verde**, držiteľ rekordu na okruhu Nürburgring medzi SUV.
Bugatti Chiron
Bentley Continental GT
Alfa Romeo Stelvio Quadrifiglio Verde so štvorlístkom pre šťastie
Spomedzi športových áut zaujme úplne **nové hybridné BMW i8 Roadster**, ktoré si zachovalo krídlové dvere. Spoločnosť mu robí nový rad 6. A pre puristov je **Porsche 911 GT3 Touring**. Jeho 4-litrový motor je spojený so 6-stupňovou MANUÁLNOU prevodovkou. To je dnes už veľmi vzácne. Poctu víťazstvám vo vytrvalostných pretekoch skladá **Porsche Panamera Hybrid**.
BMW i8 Roadster
O istú silu sa stará aj **Ford Mustang s 5-litrovým 8-valcom**. Medzi športovcov, aj keď s výrazne menším motorom, no sľubujúci rovnakú zábavu, mieri nové **Suzuki Swift Sport**. Jeho žiarivú žltú farbu a čierne pruhy na výstavisku neprehliadnete. Medzi ťaháky výstavy patrí aj **Renault Mégane RS**. Ak nie prednú, tak zadnú časť stojí za to vidieť. To isté platí aj o francúzskej malosériovke **Alpine A110**. S motorom v strede a minimálnou hmotnosťou patrí medzi autá, na ktoré sa v tomto roku mimoriadne tešíme.
Alpine A 110
Ford Ecosport
Ford predstavuje aj dlho očkávané malé SUV **Ecosport**, z tohto košiara je aj **Seat Ateca**, avšak v športovejšie strihnutej verzii FR. Medzi SUV novinky patrí aj **DS 7 Crossback**, dlho očakávané vozidlo francúzskeho koncernu PSA. Okrem veľkého vnútorného priestoru sa vyznačuje štedrým využitím displejov. Stredový zaberá takmer celú šírku stredovej konzoly, ďalší kompletne nahradil budíky.
DS 7 Crossback
DS 7 Crossback
Do luxusného sveta patrí aj **Lexus LS 500 h**. Z jeho fascinujúcej prednej masky nespustíte zrak a budete sa diviť, že niečo také odvážne sa dostalo do sériovej výroby. **Subaru Impreza** sme vám už predstavili aj zo stránky jazdných vlastností, do Viedne sa však oplatí ísť pozrieť na verziu **XV**. Citroën doviezol do Viedne **nový model C4 Cactus**, ktorý spája predchádzajúcu C4 s prvkami sveta crossoverov. Nechýbajú vzduchové kapsuly na ochranu bokov dverí, tento raz sa však skromne vyskytujú iba v ich spodnej časti.
Citroën C4 Cactus
Širokému publiku dostupné značky zastupuje na autosalóne okrem Škody, Renaultu, Fiatu, Kie či Hyundaia aj ruská Lada a musíme povedať, že **na Vestu sa dá aj pozerať**. A to rovno v troch verziách. Okrem sedanu uvidíte aj kombi a dobrodružnejšiu verziu **SW Cross**.
Lada predstavila trojicu modelov Vesta
Lada Vesta
Do sveta pracovných terénnych vozidiel z kategórie pick-up sa pozrel už aj **Mercedes a jeho trieda X** bude určite miešať karty. Najmä preto, že v interiéri pôvodného Nissanu Navara nezostal kameň na kameni.
Do elektrického sveta mieri nový Nissan Leaf, ktorý sľubuje výrazne dlhší dojazd, no najmä príťažlivejšie tvary. Nechýba ani **Tesla s modelmi X a S**, model 3 sa ešte takto verejne neukázal. No záujemcovia o techniku si môžu prezrieť podvozok s rozmiestnením batérií a elektromotorov. Zelené myšlienky šíri aj **vodíková Honda Clarity**. Na pozeranie je toho vo Viedni celkom dosť, veď rakúsky trh je schopný uživiť mnohé značky. A z toho ťažia aj návštevníci.

Autosalón ešte iba začína

Pokiaľ teda ešte neviete, čo budete robiť cez víkend, môže byť návšteva autosalónu v rakúskej metropole zaujímavým programom. Výstavisko Messe Wien nájdete pri Prátri na Trabrennstraße 3, 1020 Wien, dáta pre navigáciu: N 48.21269 E 16.41199. Brány sú otvorené do nedele 14. 1. každý deň v čase od 9:00 do 18:00. Vstupné cez víkend je 13,5 € na osobu, deti nad 11 rokov platia 8,5 €, mladšie majú vstup zdarma. Za 11,5 € kúpite lístky online. Prajeme vám príjemný zážitok. Či už z návštevy autosalónu, alebo z prehliadky našej galérie.




Okolo áut a motoriek sa pohybujem odmalička, aj keď sme nikdy v rodine nemali Škodu 105/120. Za jeden z najväčších výkonov považujem generálku Žiguláka, ktorou sme s kamarátmi zložili praktickú maturitu na dopravnej priemyslovke. Na autách ma zaujímajú technické riešenia a inovácie, preto mi je ľúto, že v ostatnej dobe sa dozvedáme viac o konektivite a o mobilnom internete v autách než o novinkách v motoroch, nápravách a prevodovkách. Podľa mňa by auto malo mať charakter a aspoň trochu komunikovať s vodičom. Na autonómne jazdenie sa zatiaľ pozerám skepticky, aj keď časom môže byť riešením najmä v mestách. Baví ma cestovanie, komunikácia s ľuďmi a rozširovanie obzorov.




Pokračujte na ďalší príspevok »