BMW má ďalší e-bike, volá ho Active Hybrid a vraj zaručuje vysokú bezpečnosť

Má motor s výkonom 205 W, batéria dosahuje kapacitu 504 Wh a krútiaci moment je až 90 Nm.
Vydané  Text: 


Čo sa dá na bicykloch vylepšovať, pokiaľ ide o bezpečnosť? Možno si takúto otázku kladiete aj vy a právom.

BMW tvrdí, že jeho elektrický bicyklel ako vôbec prvý disponuje sedadlom špeciálne vyvinutým pre elektrobicykle. „Inovatívny tvar sedadla eZone je založený na koncepte viacerých zón upravených podľa špeciálnych vlastností elektrických bicyklov a požiadaviek ich jazdcov,“ uvádza BMW vo svojej správe a pokračuje: „Krátka predná časť, stúpajúca plocha sedadla v zadnej časti a pohyblivé boky vytvárajú stabilnú plochu a zlepšujú stabilitu pri zrýchľovaní aj brzdení.“ Sedadlo je podľa BMW vyplnené gélovými vložkami 3D Skingel a Royal Gel. Nič nám to nehovorí, podľa výrobcu sa však práve tieto veci podieľajú na zvyšovaní bezpečnosti bicykla.



Cena BMW Active Hybrid e-bike nie je vôbec nízka, avšak v porovnaní s inými elektrickými bicyklami stále v norme. Za 3 400 eur dostanete elegantný a skôr nenápadný bicykel s logom prestížnej nemeckej značky, LED svetlá, podporu pre USB, Bluetooth a tiež displej – to všetko v čiernej alebo striebornej farebnej úprave konštrukcie. Cez displej sa, okrem iného, ovláda aj nastavenie jazdného režimu. „Na výber do rýchlosti 25 km/h má e-bike štyri rôzne režimy podpory od ECO (+ 50 %) až po TURBO (+ 275 %).“



Konštrukcia bicykla nenapovedá, že by mal okrem tradičného pedálovacieho pohonu aj elektrický motor a batériu. Myslíme, že práve preto by mohol byť zaujímavou alternatívou k stále populárnejším elektrickým kolobežkám.

Predchádzajúci elektrický bicyklel BMW Cruise e-Bike je vybavený 400 Wh batériou a elektromotorom značky Bosch, predáva sa od 3 100 eur a dokonca získal ocenenie Red Dot Design Award 2014.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!