Mercedes má novú limuzínu na baterky a benzín, jazdí za 2,1 litra!

Mercedes-Benz S560e je nástupcom známeho S500e Plug-in hybrid. To, že výrobca z názvu odstránil „plug-in hybrid“ svedčí aj o tom, že chce mať z tejto technológie štandard.
Vydané  Text: 
Na elektricko-benzínovej limuzíne je však prítomný emblém EQ Power, ktorý sa pre automobily Smart a Mercedes-Benz stáva štandardizovanou značkou pre elektrifikované pohony. Nemusí ísť pritom iba o výlučne elektrické pohony, ale aj o tie, ktoré majú elektromotor ako doplnok, prípadne ako takmer plnohodnotnú alternatívu k tiež prítomnému benzínovému motoru. O kombinovaní naftových motorov s elektrickými sa už viac neuvažuje, vraj o by o ne nebol záujem a navyše by to cenu finálneho vozidla zbytočne predražilo.

Limuzína triedy S sa dočkala modernizácie iba iba nedávno, pričom nadobudla ešte sofistikovanejšie črty. Zmenami prešlo tiež dvojdverové prevedenie S kupé.



Pod prednou kapotou nového S560e pracuje šesťvalcový benzínový motor s maximálnym výkonom 367 koní (270 kW) a s maximálnym krútiacim momentom až 500 Nm. Sila z motora sa na kolesá prenáša prostredníctvom 9-stupňovej automatickej prevodovky, tá umožňuje zrýchlenie z nuly na 100 km/h už za 5 sekúnd.

Elektrický motor je napájaný batériou typu Li-NMC. V porovnaní s predchodkyňou je menšia (čo sa týka veľkosti), ale jej kapacita je 13,7 kWh. Keby sa sme sa bavili o dojazde výlučne na elektrický motor, táto trakčná batéria umožní asi 50 kilometrový dojazd. Elektromotor dosahuje maximálny výkon 122 koní (90 kW) a jeho krútiaci moment je až 440 Nm.



Optimálnym využívaním síl elektrického a benzínového motora je možné dosiahnuť spotrebu paliva iba 2,1 litra na 100 kilometrov jazdy, tvrdí Mercedes.

Zaujímavosťou je, že nový plug-in hybrid má o niečo väčší batožinový priestor ako jeho predchodca, objem narástol z 395 na 410 litrov. Môže za to nové usporiadanie techniky zodpovednej za alternatívny pohon, predovšetkým spomínaná menšia batéria.






Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.
  • SERVIS

    Inovatívny rad legálnych žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED W5W je dostupný už aj na Slovensku

  • ams OSRAM, svetový líder v oblasti optických riešení, rozšíril rodinu na Slovensku legálnych LED žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED o žiarovku W5W.

     Osvedčenie Ministerstva dopravy SR o vnútroštátnom typovom schválení komponentu je aktuálne udelené pre náhradné LED svetelné zdroje typu: H1-LED, H4-LED, H7-LED, H7-LED (24 V), a novo aj pre W5W-LED.