Nové BMW Z4 na detailných fotografiách + VIDEO

Produkčná podoba sa od konceptu bude líšiť, ale už smer, ktorým sa BMW vydalo, predstavuje Z4 v úchvatnom dizajne.
Vydané  Text: 
Preberá dizajnové prvky z radu 6, široká kapota s nízko posadenou maskou chladiča a dlhými svetlometmi môže vzdialene pripomínať aj Nissan GT-R a Mercedes-AMG GT. Koncept nového BMW Z4 vyzerá výborne a predstavuje sa vo forme, ktorej by doterajšie Z3 a Z4 konkurovať nemohli. To všetko pre účely 2017 Concours d’Elegance na Pebble Beach, ktorý je rok od roka populárnejším podujatím pre demonštráciu najdrahších a najluxusnejších automobilov sveta.

Podľa Adriana van Hooydonka, senior viceprezidenta značky BMW Group Design, bol tejto koncept navrhutý tak, aby poskytoval maximálnu slobodu na štyroch kolesách a toľko ospevovanú radosť z jazdy.



Interiér je výrazne orientovaný na vodiča, dokonca aj po vizuálnej stránke je rozdelený na časť pre šoféra a časť pre spolujazdca. Všímame si aj to, že v koncepte Z4 BMW využilo celkom odlišný logotyp pre názov modelu. Možno, že týmto naznačuje alebo si overuje reakcie verejnosti na úplne nový typ písma, ktorým by koncern mohol označovať svoje modely.





Koncept nadväzuje na BMW Z8 (1999–2003), ktorý pre BMW navrhol sám Henrik Fisker v roku 1996. Možno ste nevedeli, že Fiskerovo meno nie je previazané iba s rovnomennou automobilkou, ale v rokoch 2001-05 pôsobil aj ako riaditeľ dizajnu v Aston Martin.

Nadviazať na jeho prácu a interpretovať ju do modernejšieho jazyka automobilky bol očividne správny krok, koncept Z4 sa teraz objavuje na titulných stránkach všetkých automagazínov po celom svete. Podľa BMW má nové Z4 rovnako funkčný dizajn a umiestnenie ľadviniek ako legendárny model BMW 328 Mille Miglia z rokov 1936-40.

Automobilka sa v súvislosti s konceptom nevyjadruje k motoru, pripomína len to, že bude/je výkonný.






Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »