DOPRAVNÁ PORADŇA

Čo robiť, keď nabúrate do AlzaBoxu, Packeta Z-Boxu, BalíkoBOXu, GLS Balíkomatu a podobných?

Ak svojím autom narazíte do doručovacieho boxu a poškodíte ho, z miesta škodovej udalosti určite neodchádzajte.

Škody budú preplatené z vášho PZP, vy budete musieť iba vec riadne nahlásiť a nič nebudete platiť.
Kontakty na prevádzkovateľov doručovacích boxov.
Vydané  Text: 

Doručovacie boxy na Slovensku

V uplynulom období sa po celom území Slovenska začali objavovať praktické samoobslužné automaty na zásielky, ktoré sú alternatívou k doručovaniu zásielok poštou, kuriérom a osobnému vyzdvihnutiu vo výdajniach tovarov. Iba Z-Boxov je u nás 1520, AlzaBoxov vyše 600, Slovenská pošta prevádzkuje 155 BalíkoBoxov (údaj z 12/2023) a GLS ešte pred vyše rokom avizovalo 122 Balíkomatov.

V podstate nejde o úplnú inováciu, napokon celé desaťročia poznáme predplatené schránky P.O.BOX, avšak v tomto prípade platíte iba za doručovanie konkrétnej zásielky a nie za prenájom schránky.

Zákazníci majú doručovanie prostredníctvom týchto automatov radi, pretože prebratie tovaru nie je viazané na čas, teda si ho môžu pokojne vyzdvihnúť aj neskoro večer. Cez tieto doručovacie boxy môžete navyše zásielky aj odosielať.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Keď si necháte doručiť zásielku do jedného z týchto boxov, príde vám na mobil buď SMS správa, alebo notifikácia z aplikácie danej spoločnosti. V SMS správe alebo e-mailovej správe je uvedený PIN kód, ktorý prepíšete na dotykový displej v samoobslužnom boxe (AlzaBox, BalíkoBox), prípadne budete potrebovať mobilnú aplikáciu pre otvorenie dvierok priehradky so zásielkou (Packeta Z-Box).

S poškodeniami sa musí počítať

S rastúcim počtom AlzaBoxov, BalíkoBoxov, Z-Boxov, Balíkomatov a ďalších podobných zásielkových automatov rastie riziko, že sa stanú predmetom vandalizmu, ale aj ľudovo povedané dopravnej nehody, v skutočnosti škodovej udalosti.

Ako postupovať v prípade, že svojím vozidlom poškodíte AlzaBox, Packeta Z-Box, BalíkoBOX, GLS Balíkomat alebo ktorýkoľvek iný podobný automat? V prvom rade nekonajte unáhlene a určite z miesta škodovej udalosti len tak neodíďte. Nebudete musieť nič zaplatiť a nebudete potrestaní, ale vec musíte riadne ohlásiť.

Postup, ako na to, objasňujeme na nasledujúcich riadkoch.

Ilustračná vizualizácia od AI

Nabúral som do AlzaBoxu: čo teraz?

Ak ste svojím vozidlom narazili do doručovacieho boxu, v podstate uplatňujete postup ako pri každej inej škodovej udalosti, kde poškodený nebol účastníkom nehody.

V prvom rade vozidlo zaistite proti ďalšiemu pohybu (parkovacia brzda, ručná brzda, stojan) a ubezpečte sa, že pri nehode neprišlo k zraneniu osôb alebo zvierat. Ak by došlo k zraneniu alebo usmrteniu osôb, vtedy už nejde o škodovú udalosť, ale dopravnú nehodu, a máte povinnosť volať číslo 112.

O dopravnú nehodu ide aj v prípade, že ste boli pod vplyvom drog alebo alkoholu alebo ak ste sa s ďalšími účastníkmi nehody nedohodli na zodpovednosti.

Dodajme, že políciu zavolajte aj v prípade, že ste spoločne s doručovacím boxom poškodili aj iné vozidlo a nepoznáte jeho majiteľa. Ako zistiť majiteľa podľa EČV?

Neodchádzajte!

Z miesta škodovej udalosti určite neodchádzajte a nedôverujte svojej intuícii, že na to nikto nepríde. Zrejme budete prekvapení, keď vám za niekoľko hodín bude zvoniť telefón a namiesto telefónneho čísla sa na displeji zobrazí názov volajúceho „Ministri of the interior of the Slovak republic“ (správne, je tam chybne napísané slovo „ministry“).

Od decembra 2019 sa zákony platí, že za odídenie z miesta škodovej udalosti dostanete pokutu 200 až 1 000 eur a hrozí vám zákaz vedenia motorového vozidla do päť rokov. Viac v článku Za akých podmienok môžete beztrestne opustiť miesto nehody? Zákon pripúšťa výnimky

Súhrn postupu: 

  1. Ak ste poškodili doručovací box svojím vozidlom, budú tieto škody preplatené z vášho povinného zmluvného poistenia PZP.
  2. Zaistite vozidlo pred ďalším pohybom, prípadne ho zaparkujte na bezpečné miesto a vypnite jeho motor.
  3. Uistite sa, že pri nehode nedošlo k zraneniu osôb alebo zvierat. Ak došlo k zraneniu osoby, zavolajte na telefónne číslo 112. Ak ste zrazili domáce zviera, musíte dohľadať jeho majiteľa.
  4. Ak nedošlo k zraneniam, kontaktujte prevádzkovateľa doručovacieho boxu – je uvedený priamo na samotnom boxe. Operátor prevádzkovateľa vás nasmeruje ďalším postupom
  5. Ak je prevádzkovateľ nedostupný, zavolajte políciu, tel. číslo 158.
  6. Budete potrebovať spísať protokol o nehode a zhotoviť fotodokumentáciu na mobil.
  7. Napokon ste to vy, kto musí s dokumentáciou nahlásiť poistnú udalosť svojej poisťovni, v ktorej máte uzatvorené PZP; o ďalšie kroky sa už postará poisťovňa.

Kontakty na prevádzkovateľov doručovacích automatov

Naše ďalšie články, ktoré sa oplatí prečítať:

 





Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.