Fotogaléria:Audi odhalilo R15 TDI

Test čelného nárazu s malým prekrytím sa v okamihu stal tŕňom v oku viacerým výrobcom automobilov, ani teraz mnohí nedopadli najlepšie.


Ako v poslednom teste obstála partia SUV Nissan Murano, Ford Flex, štvordverový Jeep Wrangler a Cherokee, Hyundai Santa Fe a dvaja zástupcovia americko – talianskeho koncernu Chrysler-Fiat, Journey a Durango?

Najlepšie z tejto ťažkej skúšky obišiel Nissan Murano. Aj vďaka svojmu vysoko ohodnotenému systému prevencie čelnej zrážky získal v nárazovom teste najvyššiu možnú známku, a teda TOP SAFETY PICK+. Kabína sa pri náraze zachovala stabilne, figuríny nehlásili veľké poškodenia a z každej skúšky osobine si odniesol najlepšie hodnotenie „Good“. Hneď za ním nasledoval Ford Flex, ktorý si odniesol druhé najvyššie hodnotenie TOP SAFETY PICK.

Kritériá na získanie najvyššieho hodnotenia v amerických nárazových testoch sú avšak trocha odlišné od tých európskych. 4-dverový Jeep Wrangler preto napriek dostatočnej ochrane cestujúcich pri náraze s malým prekrytím odchádza bez odporúčania, nakoľko pri bočnom náraze nevedel poskytnúť dostatočnú ochranu posádky. Rovnako tiež nedisponuje pevnou strechou, čo je kritériom pre nedosiahnutie plného počtu bodov z testu prevrátenia.

Dodge Durango a Jeep Cherokee odchádzajú z testu so známkou Marginal, čiže priemerná až nižšia ochrana posádky. Nás však zaujíma v prvom rade Hyundai Santa Fe a Dodge Journey – alebo tiež Fiat Freemont, názov, pod ktorým sa automobil predáva aj na slovenskom trhu.

Hyundai Santa Fe si nesie – podobne ako poslední dvaja menovaní – známku Marginal z testu s malým prekrytím, no z ostatných testov podobným európskemu štandardu odchádza so známkou Good ako najlepším možným hodnotením. Celkovo potom ide o priemerný výsledok.

Naproti tomu Fiat, prihliadnuc ku svojmu konštrukčnému veku (uvedený na trh v roku 2009) patrí Fiat ku staršej generácii automobilov bez výraznejších konštrukčných zmien a preto kabína pri náraze s malým prekrytím celkom skolabovala. Automobil si pri tomto teste nevedel zachovať pevnú štruktúru a napríklad stĺpik riadenia prenikol do kabíny až o dvanásť centimetrov. Pri ostatných testoch si síce zachoval kabínu stabilnú a posádku ochránil lepšie, no stále odchádza ako najhoršie hodnotené vozidlo a Insurance Institute for Highway Safety neodporúča voľbu tohto vozidla.

Inzercia

Pokračujte na ďalší príspevok »



Rozhovor

Milovník áut Craig Ramsay o autách, šoférovaní a hokeji: Ako si užil vlajkovú loď Škoda Superb?

  • Craig Ramsay, tréner našej hokejovej reprezentácie, mal ako jeden z prvých na Slovensku možnosť na týždeň otestovať úplne nový model Škoda Superb.

     V exkluzívnom rozhovore pre Škoda Storyboard prezradil, ako sa mu jazdilo, akým je šoférom, čo pre neho znamená svet áut a čo vlastne poháňa prvého muža našej hokejovej reprezentácie? Samozrejme, podelil sa aj o to, ako vidí šance na prípadný úspech jeho zverencov na blížiacich sa hokejových majstrovstvách sveta.
  • LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

    Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox.