Nový model

Pokojne sa otočte / Predstavenie SsangYong Tivoli Grand facelift

Pri svojom návrate na európsky a slovenský trh nenechala automobilka SsangYong nič na náhodu. Jej modely spájali robustnosť, kvalitu, výbavu, vnútorný priestor a zaujímavú cenu.

Tieto vlastnosti si ponechal aj vynovený model Tivoli Grand.
Odomkli sme celý článok z auto motor a šport č. 12/2023
Vydané  Text: 

Vynovenie vozidla Tivoli Grand sa nieslo v rovnakom duchu, aký predstavil len nedávno model Torres. S mohutnými tvarmi, výraznou prednou časťou a vyžarovaním, ktoré chce povedať, že dobrodružstvo nemusí hľadať v slovníku cudzích slov. Keď sa dobre pozriete, nájdete na maske chladiča aj tri farebné pásiky.

Nepotrebujete ani veľa fantázie a nájdete v nich niečo, čo pripomína turistickú značku v našich lesoch. Ak máte radi výlety za nevšednými cieľmi, nemusíte už ani veľmi rozmýšľať.

SsangYong Tivoli Grand presne vie, ako zahrať na vaše nepokojné strunky, aby ste sa vybrali do neznáma. A aby sa za vami ľudia obzerali. Pri tom, ako dobre auto vyzerá, sa to určite neraz stane.

 

Vynovené tvary interiéru sprevádzajú novinky aj v interiéri. Kompletne sa zmenil displej ovládania klimatizácie a ďalších dôležitých funkcií ergonomicky prepracovaný tak, aby jeho ovládanie bolo čo najjednoduchšie a intuitívne. Ergonómii sa podriadili aj všetky ostatné ovládacie prvky. Verte, že veľké fyzické tlačidlá sa vám budú dobre ovládať aj na nerovných cestách a po krátkej dobe budete potrebné funkcie ovládať úplne naslepo.

Digitálna prístrojovka, ergonomicky rozložené ovládacie prvky, veľká obrazovka v strede. Tivoli aj Tivoli Grand si rýchlo osvojíte, zorientujete sa v ňom a zabývate sa

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Jednoduchá voľba

S výberom motora si nemusíte robiť ťažkú hlavu. Tivoli Grand vám dá jednu možnosť – 1,5-litrový benzínový prepĺňaný motor s výkonom 120 kW (163 k) a krútiacim momentom 280 Nm. Tento údaj platí pre manuálnu 6-stupňovú prevodovku. Ak by ste chceli radenie prenechať na 6-stupňový automat, klesne krútiaci moment na 260 Nm.

Naše skúsenosti hovoria, že okrem vyššieho krútiaceho momentu sa modely s manuálnou prevodovkou vyznačujú aj nižšou spotrebou (normovaná hodnota hovorí o 7,1 verzus 7,7 v prospech manuálu). Akurát treba motor držať trochu viac v otáčkach. Tam sa mu žije najlepšie.

 

Okrem skvelého pomeru ceny a úžitkovej hodnoty, ktorý vyjadruje základná cena štartujúca stále na prijateľných 19 590 €, zaujme Tivoli Grand veľkosťou batožinového priestoru. Hneď po otvorení veka batožinového priestoru máte k dispozícii 720 litrov. Sklopenie operadiel zadných sedadiel delených v pomere 40 : 60 narastie až na 1 440 litrov. Takže hurá na rodinné dovolenky, prepravovať neskladné predmety, prípadne vyraziť na výlety s bicyklom bez toho, aby ste sa museli nejako extra zaoberať jeho rozoberaním. Dáte ho do batožinového priestoru a idete.

Okrem toho ponúka Tivoli Grand celý rad pokročilých bezpečnostných technológií a asistentov, Smart Audio Multimedia systém s 8-palcovým dotykovým displejom, LED svetlá denného svietenia, zadnú parkovaciu kameru, 6 airbagov, tempomat, klimatizáciu, elektrické ovládanie predných aj zadných okien a mnoho ďalšieho.

Spolu s uvedením faceliftu modelu Tivoli Grand na slovenský trh spúšťa SsangYong akčnú ponuku v podobe verzie Tivoli Grand STYLE+. S ňou zadarmo získate balík prvkov STYLE+ (alebo SPORT paket so zvýhodnením 1 300 €).

Miesto za C-stĺpikom robí rozdiel medzi väčším Tivoli Grand a Tivoli. Prejavuje sa to na objeme batožinového priestoru, Tivoli Grand ponúka až do 1 440 l

Menší súrodenec

Spolu s modelom Tivoli Grand prichádza na trh aj jeho menší súrodenec Tivoli. Menší je iba objemom batožinového priestoru, ktorý ponúka 423 litrov. Vnútorný priestor pre posádku ponúkajú oba modely rovnaký, čo potvrdzuje aj zhodný rázvor s hodnotou 2 600 mm. Tivoli však dokáže aj tak prekvapiť. Napríklad aj tým, že si ho môžete objednať s pohonom predných, alebo všetkých kolies. Podľa toho, nakoľko odvážne budú vaše cestovateľské zámery. Alebo podľa toho či bývate v regiónoch, ktoré ešte stále poznajú sneh aj dlhšie ako pár dní v roku.

Pohon obstaráva rovnaký benzínový motor ako v prípade modelu Tivoli Grand, pričom spotreba je iba nepatrne nižšia. Za cenu od 17 790 € dostane zákazník komplexný balíček chytrých systémov a bezpečnostných asistentov, LED svetlá denného svietenia, 6 airbagov, tempomat, klimatizáciu, kožený volant s integrovaným ovládaním audio systému, elektronické ovládanie predných aj zadných okien a mnoho ďalšieho.

Nech sa už rozhodnete pre ktorýkoľvek z týchto modelov, vždy dostanete vozidlo so slušným vnútorným priestorom, veľmi férovou cenou, dobrou výbavou a svetlou výškou na hranici 18 cm, čo postačuje na zdolávanie ľahších terénov.





Okolo áut a motoriek sa pohybujem odmalička, aj keď sme nikdy v rodine nemali Škodu 105/120. Za jeden z najväčších výkonov považujem generálku Žiguláka, ktorou sme s kamarátmi zložili praktickú maturitu na dopravnej priemyslovke. Na autách ma zaujímajú technické riešenia a inovácie, preto mi je ľúto, že v ostatnej dobe sa dozvedáme viac o konektivite a o mobilnom internete v autách než o novinkách v motoroch, nápravách a prevodovkách. Podľa mňa by auto malo mať charakter a aspoň trochu komunikovať s vodičom. Na autonómne jazdenie sa zatiaľ pozerám skepticky, aj keď časom môže byť riešením najmä v mestách. Baví ma cestovanie, komunikácia s ľuďmi a rozširovanie obzorov.




Pokračujte na ďalší príspevok »