Mazda MX-30: Naozaj ekologická

Keď už Mazda niečo spraví, môžete sa staviť, že to bude poriadne. Tento prístup zvolila aj pri svojom historicky prvom elektromobile. A k tomu, či ho potrebujete, zaujíma nezvyčajne úprimný postoj.
Vydané  Text: 
Nemáte možnosť nabíjať auto doma? Toto auto nie je pre vás. Jazdíte na dlhé trasy? Toto auto nie je pre vás. A to nehovoríme my, ale samotná Mazda. Tvorcovia novej MX-30 sú totiž k svojim zákazníkom úprimní. Ale aj k životnému prostrediu. ### Na rovinu Dojazd 200 km na jedno nabitie sa zdá byť v porovnaní s konkurenciou podpriemerný, avšak použitie iba 35,5 kWh batérie má svoj zmysel. Sú ním emisie. Všetci totiž vieme, že údaj 0 g CO2 na kilometer jazdy nehovorí celý príbeh. Ten celý príbeh sa volá „well-to-wheel“ a zahŕňa aj emisie z výroby automobilu.
A vieme, že lítium-iónové batérie nevznikajú ako produkt vzduchu a vzájomnej lásky jednorožcov, ale tiež predstavujú záťaž pre životné prostredie. Ak teda má auto ako MX-30 dávať zmysel, musia byť tieto emisie nižšie, než pri porovnateľnom aute so spaľovacím motorom, dokonca aj keď zoberieme do úvahy prípadnú výmenu batérie pri konci jej životnosti. A Mazda MX-30 túto požiadavku spĺňa, lebo so sebou nenosí zbytočne veľkú batériu. Je naozaj ekologická a netýka sa to len jej zásobníka energie.
Väčšina materiálov, z ktorých je vyrobená, pochádza z ekologického zdroja a/alebo sú recyklovateľné. Vonkoncom to pritom nie je na úkor kvality. V živote by som nepovedal, že výplne dverí sú z recyklovaných PET fliaš.
Mazda MX-30 je teda pre tých, čo by si inak kúpili napríklad model CX-30, ale ich životný štýl (a často aj fakt, že majú ešte jedno auto v rodine) im dovolí kúpiť si elektromobil.
### Oplatí sa? Mazda spravila matematiku za nás a náklady na 1 km sa dajú s využitím správnych programov od dodávateľov elektriny (v tomto prípade tarifa Smart od ZSE) stlačiť až na úroveň 1,56 €/100 km. To je v porovnaní s cenou 7,70 €/100 km pri prepočítaní na benzínový model a optimistickú cenu benzínu 1,1 €/l vynikajúca hodnota – presne 7× nižšia. Len pre ucelený obraz dodajme, že najdrahšie rýchlonabíjanie s programom ECO vás bude stáť 6,63 €/100 km pri cene 0,39 €/kWh a s programom FLAT a cenou 0,19 € za kWh to bude 3,23 €/100 km. Ročný rozdiel v nákladoch v porovnaní s Mazdou CX-30 v ekvivalentnej výbave pri nájazde 25 000 km je až 1 734 € v prospech modelu MX-30, a to aj po započítaní vyššej obstarávacej ceny. Keď do toho zahrnieme náklady na servis do 100 000 km, dostaneme ďalšiu úsporu 1 041 €.
Ak teda elektromobil s dojazdom 200 km pasuje k vášmu životnému štýlu, tieto čísla by pre vás mohli byť zaujímavé. O to viac, že ak sa ocitnete medzi prvými 50 zákazníkmi a auto si objednáte do konca augusta, dostanete od ZSE wallbox a energiu v hodnote 400 € zadarmo. Nehovoriac o tom, že Mazdu MX-30 sa nemusíte hanbiť naštartovať, ani keď s ňou plánujete prejsť 500 metrov. Nemusíte sa báť akcelerácie so studeným motorom, o riedenie oleja benzínom, poškodenie katalyzátorov. Sadnete, zapnete a idete. A to nehovorím o dodatočnom komforte v podobe možnosti dopredu si predklimatizovať auto cez novú Mazda aplikáciu v mobile. ### Je to Mazda To je to najdôležitejšie. Všetky aspekty, ktoré by ste čakali od Mazdy – strhujúci dizajn, absolútna orientácia na vodiča a špičkové jazdné vlastnosti – nájdete aj v modeli MX-30. Akcelerátor aj brzdy tu inžinieri naladili tak, aby vám umožnili jazdiť s autom intuitívne a plynulo. Nemusíte meniť žiadne šoférske návyky pri prechode na elektromobil.
Niektoré vlastnosti má dokonca MX-30 lepšie než konvenčné autá. Napríklad systém G-Vectoring Control Plus má vďaka elektromotorom rozšírené pole pôsobnosti a stará sa o plynulú jazdu v nájazde aj výjazde zo zákrut.
Pružnosť elektromotora s výkonom 107 kW (145 k) a krútiacim momentom 270,9 Nm nemá najmä v nízkych rýchlostiach konkurenciu a ticho na palube je neskutočne upokojujúce. Interiér je nádherne spracovaný a niektoré z ekomateriálov mu dodávajú extra dávku útulnej domácej atmosféry. Novinkou je digitálny panel klimatizácie s dotykovou obrazovkou. V Mazde mi však akýkoľvek argument k bezpečnosti takéhoto riešenia vytrhli z úst tým, že po boku obrazovky ponechali ľahko nahmatateľné fyzické tlačidlá. Teda to najlepšie z oboch svetov.
Mazda MX-30 je odvážna. Veď názov MX dávali v Mazde vždy na autá, ktoré búrali stereotypy. Odvaha má však za sebou vždy dostatok argumentov. Dojazd bežnému človeku stačí, protichodné dvere uľahčujú nastupovanie a ekologické materiály autu na atraktivite pridávajú, nie uberajú. Veľký kufor umožňuje, aby ste elektrickú Mazdu využívali aj ako rodinné auto (samozrejme v rámci prímestských jázd). Skrátka, majú to premyslené. Napriek nekonvenčnému pohonu je MX-30 plnohodnotná Mazda a to je dnes veľmi vážny kompliment.
Mazda MX-30
Verzia

Jednotky

e-Skyactiv GT
Motor

Synchrónny elektromotor
Batéria

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia
Li-ion 35,5 kWh
Nabíjanie 20 – 80 % (rýchle AC/DC) 3 h/36 min
Prevodovka/počet stupňov

A1
Najvyšší výkon

kW (k)

107 (145)
Najvyšší krút. moment

Nm

270,9
Dĺžka x šírka x výška/rázvor

mm

4 395 × 1 795 × 1 555/2 655
Batožinový priestor

dm3

Inzercia

Inzercia
366/1 171
Najvyššia rýchlosť

km/h

140
Zrýchlenie 0-100 km/h

s

9,7
Kombinovaná spotreba

kWh/100 km

19
Dojazd

km

200
Cena

33 990




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!