Za púšťanie chodcov pokuta či lov veľrýb z auta? Toto je 10 najväčších bizarností v dopravných predpisoch naprieč celým svetom

Bizarnosti na cestách neplatia len u nás. Vo svete je nelogických predpisov viac než dosť…
Vydané  Text: 
V komentároch na našom Facebooku sa častokrát skloňuje spojenie „postavené na hlavu“ alebo „toto nikde inde vo svete nie je“. Ja pravda, že niektoré predpisy, ktoré produkuje Európska komisia by sa uplatnili aj v legendárnom románe Hlava 22, no vždy je treba mať na pamäti jednu vec! Vo svete existuje množstvo čudnejších predpisov, v ktorých radšej ani nehľadajte logiku. My Vám prinášame desať z nich, ktoré sú skutočne úsmevné. ### Zastavenie chodcom? Jedine tak za pokutu Na našich cestách je pomerne bežným javom, že vodiči zastavujú chodcom a púšťajú ich cez priechod. Samozrejme, až na výnimky. Avšak čo taká Čína? Krajina, ktorá ľudské práva deklaruje len na papieri a to drobnými písmenkami typu zmluvných podmienok, je známa predpisom, zakazujúcim vodičom pustiť chodcov. Dokonca je takéto počínanie vyslovene protizákonné. Avšak ak sa nad tým zamyslíme, možno sa ani nedivíme. Veď pustiť jedného chodca cez priechod v Pekingu by si vyžiadalo niekoľkohodinové kolóny.
### Plánujete skočiť z auta? Je to protizákonné! Bežne človek vyskakuje z pohybujúceho sa auta. Teda možno ani nie tak u nás, ako v Kalifornii. Tamojšie zákony totiž zakazujú skákať z auta, ktoré ide rýchlosťou 65 míľ za hodinu a viac. Čiže čisto teoreticky, pokiaľ policajtom dokážete, že ste skočili z auta, ktoré išlo len 64 míľ v hodine, ste v poriadku. Aspoň po tej právnej stránke… ### Pozor na župan dámy! V USA ešte chvíľu zostaneme. Dámy! Nie že vás niekedy napadne šoférovať auto v župane. Je to protizákonné! ### Nestrieľate zvieratá, teda okrem veľrýb… To, že je Amerika zem neobmedzených možností, kde sa dá vysúdiť obrovský majetok len pre to, že vám energetický nápoj nedá krídla je asi pravda. Ale aj táto zem neobmedzených možností má svoje pravidlá. Tamojšie úrady totiž zakazujú strieľanie zvierat z auta! Je tu ale jedna výnimka. Bez problémov môžete ísť v štáte Tennessee na poľovačku aj s autom, ale len pokiaľ budete loviť veľryby. A aby som nezabudol! Je to vnútrozemský štát…
### S lampou v protismere Montana je ďalším so štátov v USA, ktorý má dokonale prepracované nariadenia. Napríklad na tamojších cestách je zakázané jazdiť so zaviazanými očami. To je ešte celkom pochopiteľné, ale vedeli ste, že tam kľudne môžete jazdiť v protismere na jednosmerke? Stačí ak na predok auta pripevníte lampu. Či to má byť pouličné osvetlenie alebo stačí petrolejová lucerna, to už bohužiaľ nevieme… ### Nečítajte tie komiksy pán vodič! Za veľkou mlákou sú pomerne obľúbené komiksy. Dokonca až natoľko, že úrady v Oklahome zakazujú ich čítanie za volantom. O čítanie kníh, návodov na obsluhu či dennej tlače sa nikto nezaujíma. ### Špinavé auto sa nevypláca Aby sme neboli len na západe, skočme trošku aj do Ruska. Tvrdenie, že Rusko nie je krajina, ale životný štýl pozná veľa z nás. Avšak tamojší životný štýl si vyžaduje aj poriadok. A to dokonca aj medzi autami. Je totiž nezákonné ak tam jazdíte so špinavým autom.
### Nezabudnite na seno a ovos Napriek tomu, že žijeme v 21. storočí, v Británii stále existuje zákon, ktorý vodičom nákladných vozidiel prikazuje, aby mali v aute vždy pripravený balík sena a ovsa. Pre koho to ale má byť určené? ### „Bezpečné cúvanie na diaľnici“ Táto kuriozitka je z mojej vlastnej skúsenosti. Pred istým časom keď som bol v Dubaji a cestoval som po tamojších 8-prúdových diaľniciach, zostal som v šoku. V jednom z týchto pruhov totiž zostalo auto na výstražných svetlách a jednoducho začalo cúvať. Spýtal som sa teda, že čo to má znamenať a odpoveď bola ešte lepšia. Vraj niektoré autoškoly učia ako „bezpečne cúvať“ na diaľnici. ### Žiadny pondelok V Manile na Filipínach platí nariadenie, ktoré znemožňuje ľudom vlastniacim auto s evidenčným číslom končiacim na 1 a 2 jazdiť v pondelok. Čiže ak budete v pondelok ráno meškať do práce, vyhovorte sa, že máte nesprávnu značku.




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!