ŠTÚDIA: Najviac psychopatov jazdí na elektromobiloch, v tesnom závese sú vodiči BMW a Audi

Zaujímavá štúdia potvrdzuje stereotypy.
Vydané  Text: 
Predsudky, nálepkovanie a zovšeobecňovanie je úplne bežné aj na cestách medzi vodičmi. Posudzovať vás jazdný štýl ľudia môžu na základe veku, oblečenia alebo pracovnej pozície. Úplne najčastejšie však dochádza ku kategorizovaniu vodičov podľa toho, na akom aute jazdia. **Určite ste sa s vtipmi o vodičoch určitých značiek stretli aj vy, alebo vodičov dokonca sami škatuľkujete.** Aká je však pravda? Má previazanosť určitých značiek a osobností nejaký reálny základ? Na to sa rozhodli prísť vedci, ktorí sa rozhodli analyzovať viac než 2 000 vodičov prostredníctvom psychopatického testu. **Na základe výsledkov zisťovali, či sa u vzorky prejavili znaky psychopatie,** a to vrátane povrchného šarmu, nadhodnocovania vlastnej osoby, nedostatku ľútosti či pocitu viny. Z týchto výsledkov potom vypočítali priemerné skóre psychopatie pre rôzne skupiny vodičov, kategorizované podľa značky, farby a druhu auta, na ktorom jazdili. ### PODĽA ZNAČKY **Najväčšie sklony k psychopatii majú na základe testov práve vodiči Audi a BMW.** Priemerné skóre testov bolo 6,6 z maximálneho počtu 36. Vo všeobecnosti tak platí – čím väčšia skóre, tým väčšia je pravdepodobnosť psychopatického správania. V tomto ohľade majitelia BMW takmer zdvojnásobili priemer so ziskom 12,1 bodu, za ktorým nasledovalo Audi na úrovni 11,7 bodu. **Žiadna iná značka nedosiahla vyššie skóre ako 7,0.** Pokiaľ ide o vodičov s najmenšími psychopatickými sklonmi, majitelia škodoviek dosiahli výrazne podpriemerné skóre len 3,2 z 36. To naznačuje, že majitelia pravdepodobne nevykazujú známky klasických psychopatických čŕt, ako je zlý úsudok alebo impulzivita, čo z nich môže urobiť pokojnejších vodičov na cestách. Treba však brať do úvahy, že táto štúdia bola vykonaná vo Spojenom kráľovstve, výsledky u nás by boli do značnej miery odlišné, pretože na autách značky Škoda jazdia vo veľkom počte zamestnanci firiem.
### PODĽA POHONU Keďže elektrické autá sú čoraz bežnejšie a Spojené kráľovstvo má za cieľ zakázať predaj benzínových a naftových áut do roku 2030, štúdia sa rozhodla zistiť, či typ pohonu koreluje s tým, do akej miery by ste mohli byť psychopatom. **Je zaujímavé, že tí, ktorí jazdia na elektrickom vozidle, možno prispievajú k pomoci životnému prostrediu, ale v teste psychopatie dosiahli v priemere 16 bodov z 36 – najvyššie skóre zo všetkých skupín vodičov, ktoré štúdia skúmala.** Vodiči elektromobilov sa tak približujú k tomu, čo test definuje ako „možnú psychopatiu“. Hybridné autá nasledovali na druhom mieste so skóre takmer 10 z 36 (stále vysoko nad priemerným skóre) a vodiči benzínových motorov dosiahli v priemere len 5,2 z 36, čo naznačuje, že tí, ktorí sa v súčasnosti držia benzínu, pravdepodobne nevykazujú znaky psychopata.
### AKO PREBIEHALO TESTOVANIE? Každý účastník sa potom podrobil testu psychopatie s dvanástimi otázkami inšpirovanými „Psych Central“, pričom každému vodičovi pridelil skóre psychopatie z maximálneho počtu 36 bodov, aby odhalili, koľko psychopatických sklonov môže každý účastník mať. Systém bodovania je podrobne popísaný nižšie:. * 0-18 – žiadna psychopatia * 19 – 26 – možná psychopatia * 27+ – pravdepodobná psychopatia Priemerné skóre psychopatie sa potom vypočítalo pre značky áut, farby áut a typy poznávacích značiek, aby sa zistilo, ktoré faktory sú najviac spojené s psychopatickými sklonmi.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »