Na osemvalce nezabudneme, tvrdí Lexus. Elektromobily však budú emotívne a výkonné tiež

Automobilka Lexus sa s uvádzaním elektromobilov veľmi neponáhľa, ale najnovšie vydala materiál o tom, aké budú jej nové elektrické modely. Vraj sa máme na čo tešiť.
Vydané  Text: 
Na budúci rok sa dočkáme premiéry prvého modelu Lexus, ktorý bol od začiatku vytvorený ako auto poháňané výlučne batériami. Japonská značka už zákazníkom ponúka **elektrický model UX 300e**, ktorý zdieľa dizajn s hybridnou a spaľovacou verziou crossoveru UX. Na rozdiel od neho však bude pripravovaný sériový model založený na koncepte LF-Z a bude to elektromobil od A po Z. ### Rýchle a výkonné Nie je žiadnym tajomstvom, že produkčné verzie Lexusu sú do značnej miery podobné štúdiovým verziám a pre výrobcu je predstavenie pútavého konceptu akýmsi záväzkom vytvoriť neskôr aj rovnako pôsobivú verziu pripravenú na sériovú výrobu. Vzhľadom na to, že elektrifikovaný koncept Lexus LF-Z je charakteristický ostro rezanými hranami a elektromotor s výkonom 544 koní dokáže zrýchliť auto na stovku za 3 sekundy, môžeme si byť takmer istí, že auto založené na štúdiovom LF-Z vzbudí veľkú pozornosť. O tom, aké budú nadchádzajúce Lexusy s bezemisným pohonom, si môžeme urobiť predstavu aj na základe slov šéfa európskej pobočky značky v rozhovore pre portál British Autocar. Pascal Ruch uviedol, že elektrifikácia a radosť z jazdy nie sú v rozpore. Podľa jeho názoru je to úplne naopak, pretože elektrický pohon umožní Lexusu vytvárať autá, ktoré určite nebudú nudné ani v dizajne, ani pokiaľ ide o zážitok z jazdy. Modely, ktoré v nasledujúcich rokoch pribudnú do radu Lexus, majú byť rýchle a výkonné. [GALLERY id=30777] ### Skúsenosti z motoristického športu Vzrušujúce je tiež ohlásenie užšej spolupráce s tímom Toyota Gazoo Racing, čo naznačuje športovejší charakter budúcich modelov. Použitie platformy e-TNGA má zabezpečiť, že elektrické Lexusy budú predstavovať najvyššiu úroveň v triede. O to, či sa tieto predpovede naozaj premenia na skutočnosť, nemusíme pochybovať. Všetko má totiž pod palcom generálny riaditeľ koncernu Akio Toyoda. Jeho láska k motoristickému športu sa prejavila už neraz a bol to práve on, kto sa postaral, aby sa na trhu objavili modely ako Toyota GR Yaris alebo GR Supra. ### Veľké SUV na elektrinu Elektrický model, ktorý sa budúci rok pripojí k radu Lexus, bude veľkým crossoverom s nízkym ťažiskom, silným motorom a pohonom všetkých kolies. Môžeme očakávať, že výrazný štýl interiéru bude interpretovaný nanovo, pretože podlahová doska elektromobilu poskytuje väčšiu voľnosť pri usporiadaní interiérov automobilov a spravidla ich robí priestrannejšími.

▸Nový LEXUS NX na Slovensku: Premiéry sa môžete zúčastniť aj vy osobne

Lexus na Slovensku spúšťa oficiálny predpredaj novej generácie modelu Lexus NX. Pri tejto príležitosti budú mať zákazníci možnosť pozrieť si spomínaný model u autorizovaných partnerov značky Lexus ako v Bratislave, tak aj v Žiline. Model bude k dispozícii pre záujemcov už túto stredu 28. júla počas celého dňa.

### Jeden z desiatich Tento mohutný vstup má byť len začiatkom dynamického vývoja elektrifikovaného radu modelov. **Lexus totiž oznámil, že do roku 2025 sa v jeho ponuke objaví až 10 nových modelov**, vrátane automobilov BEV (plne elektrických), ako aj tradičných hybridov a hybridov ,,do zásuvky” ako je nový **Lexus NX 450h+**. Zdá sa, že v najbližších rokoch sa v showroomoch značky nájdu aj autá pre tých, ktorí sa neponáhľajú prejsť na čisto elektrický pohon. Pravdepodobne príde čas, keď niektorí vodiči pocítia nostalgiu za vrčaním silného atmosférického osemvalca. No elektrifikácia, o ktorej hovoria Japonci, bude zaujímavá a zdá sa, že sa bude na čo tešiť.

Nový Lexus LX už nafotili na cestách, obrovské SUV bude pracovať s motorom V8

Tento model sa síce na európske cesty nedostal, ale napríklad v susednom Poľsku sa na krátky čas objavil, a to v limitovanej sérii a ako výnimka. V zámorí je však obľúbenou voľbou zákazníkov, ktorí nie sú ochotní robiť kompromisy.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.
  • SERVIS

    Inovatívny rad legálnych žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED W5W je dostupný už aj na Slovensku

  • ams OSRAM, svetový líder v oblasti optických riešení, rozšíril rodinu na Slovensku legálnych LED žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED o žiarovku W5W.

     Osvedčenie Ministerstva dopravy SR o vnútroštátnom typovom schválení komponentu je aktuálne udelené pre náhradné LED svetelné zdroje typu: H1-LED, H4-LED, H7-LED, H7-LED (24 V), a novo aj pre W5W-LED.