Predávate auto? Takto zvýšite jeho cenu o stovky až tisíce eur

Niekoľko užitočných tipov, ako zvýšiť hodnotu jazdeného auta a na čo dbať, aby sa zbytočne neznižovala.
Vydané  Text: 
Trh s jazdenými autami je niekedy hotová mágia. Na predajnej cene vozidla sa podieľa množstvo faktorov, od vizuálneho stavu až po históriu jeho používania, ale podstatnú úlohu zohráva aj samotný predajca. Ak vie svoje vozidlo „dobre predať“ a poukázať na jeho pozitívne vlastnosti, cena napokon môže byť podstatne vyššia ako trhový priemer. Často sa stretávame s tým, že predajcovia vo svojom zámere zdvihnúť cenu jazdeného vozidla čo najvyššie využívajú aj neférové a podvodnícke praktiky, ako provizórne opravy vážnych technických problémov, zamlčiavanie závažných havárií ovplyvňujúcich bezpečnosť alebo klamú o pôvode a spôsobe používania vozidla. Tomu, ako takéto praktiky odhaľovať, sme sa venovali už viackrát, pripomeňme si aspoň niektoré z týchto článkov:

Aj takto vyzerajú podvody odhalené na Kontrole originality

Uvažujete nad kúpou auta z dovozu? V takom prípade oceníte inštitút Kontroly originality, ktorý sa stará o to, aby do slovenskej evidencie neboli pripustené vozidlá so sporným či pochybným pôvodom.

### Čo má vplyv na cenu jazdeného auta? Spoločnosť AURES Holdings, ktorá na Slovensku a v zahraničí prevádzkuje známe autobazáry s jazdenými autami, takzvané *áčka*, zverejnila novú správu o tom, na čo by mal predajca jazdeného vozidla dbať, aby neznižoval hodnotu svojho vozidla. Vybrali sme časť tejto správy a doplnili ju o ďalšie rady. Každé jedno auto na trhu sa pri cenotvorbe posudzuje individuálne, uvádza Aures Holdings. Technický stav a praktické alebo úžitkové vlastnosti auta avšak nie sú tým jediným, čo záujemca sleduje. Dôležitým faktorom, ktorý býva pri predaji vozidla rozhodujúci, je tiež vzhľad, história vozidla, ale aj aktuálna situácia na trhu s autami. Množstvo Slovákov sa obracia pri predaji svojho vozidla na autobazáre, čo je spravidla bezpečnejší spôsob, ako predaj auta neznámym ľuďom na ulici. **Čo pri predaji zvyšuje cenu vozidla?** * Aktuálne žiadaná motorizácia * Nízky stav najazdených kilometrov * Nadštandardná výbava: (LED/xenónové svetlomety, kožené sedačky, hliníkové kolesá, automatická klimatizácia) * Automatická prevodovka * História (súkromný majiteľ, nefajčiar, kúpené na Slovensku, prvý majiteľ, pravidelný servis, nehavarované) * Platná záruka od výrobcu * Pekný a zachovalý interiér * Metalický lak * Náhradná sada pneumatík **Čo cenu auta znižuje?** * Vyšší vek vozidla * Vysoký stav najazdených km * Slabšia výbava * Absencia klimatizácie * História (firemný majiteľ, vozidlo bolo používané ako taxík, v autoškole, absencia servisnej knižky) * Poškodený alebo veľmi opotrebovaný interiér * Neatraktívna farba * Každé poškodenie karosérie * Každá mechanická porucha
Na trhu sa nachádzajú tisíce a tisíce jazdených áut, každé z nich súťaží o pozornosť potenciálnych kupujúcich. Najlepšie preto je, keď sa odlišujú kompletnou servisnou históriou, čo najlepšou technickou kondíciou a čistotou.
### Ako zvýšiť cenu jazdeného auta aj o stovky až tisíce eur? Aby ste svoje auto mohli predať čo najvýhodnejšie, je nevyhnutné starať sa o neho počas doby vášho vlastníctva a používania. To znamená, že by ste mali dbať na preventívnu údržbu a skorý a kvalitný servis prípadných technických problémov, udržiavať vozidlo v čistote zvonka aj zvnútra a vyhýbať sa takému spôsobu používania, ktoré ho môže poškodzovať. Napríklad auto s naftovým motorom je podstatne vhodnejšie používať na dlhšie trasy a vyhýbať sa krátkym výjazdom do obchodu vzdialeného tri-štyri kilometre od vás. Pri autách s automatickou prevodovkou nie je vhodné pri čakaní na semafore alebo v dopravnej zápche vyraďovať do neutrálu, v autách s manuálnou prevodovkou zasa ponechávať dlho vyšliapnutú spojku. Azda nikomu už dnes nie je potrebné pripomínať, že základným predpokladom zdravého motora je jeho mazanie – pravidelné výmeny motorového oleja, nanajvýš po 15-tisíc kilometroch, považujme za kľúčové. „Dôležitou kapitolou je aj čistenie klimatizácie. Pravidelnou údržbou predĺžite jej životnosť, ale predovšetkým chránite svoje zdravie. Vo výparníku klimatizácie sa totiž vďaka kondenzovanej vode môže nachádzať veľké množstvo škodlivých mikroorganizmov,“ pripomína vo svojej správe Aures Holdings ako ďalší dôležitý bod v dlhodobej starostlivosti o auto. ### Ako zvýšiť predajnú cenu auta, ktoré nie je v ideálnom stave? Ak ste vlastníkom vozidla, ktoré už má nejaký ten rok za sebou a nebola mu zabezpečená adekvátna starostlivosť, vedzte, že stále existujú možnosti, ako zvýšiť jeho trhovú hodnotu. V prvom rade je to oprava technických vád, ktoré majú vplyv na jazdu a ktoré môžu spôsobiť problémy na technickej a emisnej kontrole. Oplatí sa investovať do jednorazovej opravy, pretože sa vám táto čiastka, napríklad zaplatená z kreditky, môže vrátiť až násobne. V druhom rade sú to estetické opravy – opravy poškodeného čalúnenia, dôkladné vyčistenie interiéru, údržba klimatizácie, ale aj taký nákup nových pneumatík. Všetko má zmysel, každý detail, pretože na neho môžete pri predaji poukázať ako na ďalšiu z celej série výhod. Dôležité je pritom pripomenúť, že ak viete, že má auto skrytú vadu alebo vážny nedostatok, je vašou povinnosťou o tom upovedomiť potenciálneho kupcu! Ak sa totiž táto vada prejaví po nákupe, kupujúci môže od vás vyžadovať odstúpenie od kúpno-predajnej zmluvy, vrátenie peňazí aj auta.

Toto sú najpredávanejšie jazdené autá na Slovensku: je medzi nimi aj to vaše?

Podľa predajov jazdených áut viete posúdiť, či sa vaše nové auto bude dobre predávať aj po niekoľkých rokoch ako jazdenka.

Inzercia

Inzercia








Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!