Najpredávanejšia je odchádzajúca Kia Sportage, značka v auguste predala vyše 32-tisíc kusov aj napriek príchodu novej generácie

Kia informovala o svojich predajoch počas augusta. Opäť zaznamenala rast, hoci iba na úrovni desatiny percenta.
Vydané  Text: 
Už sme asi všetci čítali, že značka Kia predstavila [novú generáciu modelu Sportage](https://www.autoviny.sk/novinky/122789/cakanie-sa-skoncilo-toto-je-nova-zilinska-kia-sportage-v-com-sa-lisi-od-americkej-verzie), o čom sme informovali ako prví na Slovensku. Už predtým sme priniesli informácie o novinke, avšak až pred niekoľkými dňami sme sa dočkali oficiálneho uvedenia európskej verzie populárneho SUV, ktoré sa objaví aj v predaji na Slovensku a očakávane bude sa vyrábať vo výrobnom závode automobilky v Tepličke nad Váhom pri Žiline.

Čakanie sa skončilo, toto je nová žilinská Kia Sportage! V čom sa líši od americkej verzie?

Kia nás opakovane upozorňovala, že európska verzia modelu Sportage bude iná ako tá ázijská či americká. Práve teraz sme sa konečne dočkali odhalenia našej verzie, ktorá sa bude očakávane vyrábať na Slovensku.

Doba, keď je už ohlásená nová generácia najpredávanejšieho automobilu značky, je značne nevďačná. Čaká sa na príchod novinky a staršia generácia, už spoločensky zastaralá, sa dopredáva za rovnaké alebo mierne zvýhodnené ceny, prípadne ešte drahšie v limitovaných finálnych edíciách. My budúci týždeň budeme testovať [Kiu Sportage v čiernej edícii BLACK EDITION](https://www.autoviny.sk/novinky/122360/kia-sportage-dostala-facelift-pre-usa-na-slovensku-vybavu-black-edition), ktorú máme za jednu z posledných – ak nie celkom poslednú. Napriek tomu, že prebieha čakanie na príchod novej generácie Sportage do predaja, čo by mohlo byť ešte koncom tohto roka, prípadne začiatkom budúceho, automobilka Kia vydala tlačovú správu o predajoch počas augusta. To už bola ohlásená nová generácia Sportage pre severoamerický a ázijský trh, napriek tomu sa celosvetovo predalo viac ako 32-tisíc exemplárov odchádzajúcej generácie. Tieto čísla robia z modelu Sportage najpredávanejší model automobilky, nasleduje ho u nás nepredávaný crossover Seltos s vyše 20-tisíc predanými kusmi.

Pozrite sa do kufra novej Kie Seltos

Z videa sa môžeme dozvedieť pomerne veľa o tom, čo Seltos ponúkne vo svojich zadných partiách.

Všeobecne značka Kia v auguste 2021 vyrástla o 0,1 percenta, ak výsledky porovnávame s minuloročným augustom. Na domácom juhokórejskom trhu pritom značka rástla až o 6,6 percenta, predaje mimo domáceho trhu zasa klesli o 1,4 percenta. Automobilka Kia dlhodobo razí úspešný príbeh. Darí sa jej prospievať aj v časoch, keď automobilový priemysel trápi polovodičová kríza a neustále sa opakujúce problémy s pandémiou koronavírusu, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19. Pre práceneschopnosť zamestnancov v dodávateľskom reťazci tak trpia v konečnom dôsledku samotní zákazníci automobilky, ktorí čakajú na svoje vozidlá dlhšie, prípadne musia akceptovať kompromisy v technickej výbave vozidiel. Prikladáme celú tlačovú správu výrobcu k téme. * **Globálny predaj v auguste dosiahol 217 204 vozidiel, čo je medziročný nárast o 0,1 %** * **Predaj v Kórei dosiahol 41 003 vozidiel, čo je medziročný nárast o 6,6 %** * **Predaj mimo Kórei dosiahol 176 201 predaných kusov, čo je medziročný pokles o 1,4 %** * **Kia zvyšuje dynamiku predaja a ziskovosť prostredníctvom nových modelov** Spoločnosť Kia Corporation zaznamenala v auguste 2021 celkový globálny predaj 217 204 vozidiel, čo je nárast o 0,1 percenta v porovnaní s rovnakým mesiacom v minulom roku. K týmto výsledkom viedla najmä ponuka modelov SUV značky Kia, kde SUV Sportage dosiahol 32 388 predaných kusov a z modelu Seltos sa predalo 20 561 kusov. Kompaktný sedan Rio (na niektorých trhoch známy ako Pride) zaznamenal 17 769 predaných kusov. **Predaj v Kórei** V Kórei značka Kia predala 41 003 vozidiel, čo je nárast o 6,6 percenta od augusta 2020. Úplne nový Sportage uvedený na trh v júli potiahol predaje spoločnosti na domácom trhu. Kia sa bude aj naďalej zameriavať na udržanie pozitívnej dynamiky predaja a zvyšovanie ziskovosti prostredníctvom nových modelov, akými sú napríklad plne elektrické vozidlo EV6 a úplne nový SUV model, Kia Sportage. Kia bude aj naďalej prijímať preventívne opatrenia na minimalizáciu podnikateľských rizík vyplývajúcich z opätovného nárastu prípadov COVID-19 a problémov s dodávkami. **Predaj mimo Kórei** Predaj mimo Kórei sa medziročne znížil o 1,4 percenta na 176 201 kusov. Pokles bol spôsobený predovšetkým narušením dodávok polovodičov na celom svete. V oblastiach mimo Kórei ťahal predaje Sportage s rekordným počtom predajov kusov 25 817. Nasleduje Seltos, z ktorého sa predalo 17 837 kusov a model Rio, z ktorého sa predalo 17 769 kusov.
Na fotografii je KIA Carnival, ktorá v tomto roku získala od americkej organizácie IIHS ocenenie za vysokú bezpečnosť Top Safety Pick Award. U nás sa model Carnival (Sedona) nepredáva.








Pokračujte na ďalší príspevok »