Kia zverejnila podrobnosti o tom, ako sa používa jej EV6: 528 km na jedno nabitie a 80% za 18 minút

Plne elektrické vozidlo Kia EV6 sľubuje majiteľom zážitok z vlastníctva, pretože predstavuje elektromobil, ktorý je ideálnou alternatívou každodennej mobility.
Vydané  Text: 
  • Dojazd 528 km na jedno nabitie, ktorým sa môže pochváliť model EV6, je jedným z najlepších elektrických dojazdov na trhu
  • Ultra-rýchle nabíjanie 800 V: nabitie z 10% na 80% za 18 minút podporuje nabíjacia infraštruktúra spoločností Ionity a Digital Charging Solutions
  • Prvý systém viacnásobného nabíjania na svete schopný rýchleho nabíjania pri 800 V a 400 V
  • Globálna modulárna platforma pre elektrické vozidlá (E-GMP) umožnila vznik prvotriedneho priestranného interiéru
  • Vďaka obojsmernému akumulátoru je možné použiť model EV6 aj na nabíjanie domácich spotrebičov a iných elektrických vozidiel
**Model EV6 od spoločnosti Kia odstránil prekážky, ktoré bránili mnohým vodičom prejsť na elektrický pohon**. Ako prvé špecializované elektrické vozidlo značky Kia ponúka rýchle nabíjanie, pôsobivo dlhý dojazd a najlepší vnútorný priestor v segmente. Poslúži dokonca aj ako prenosný zdroj energie na nabíjanie elektrických spotrebičov alebo iných elektrických vozidiel. Model EV6 je navrhnutý tak, aby zvonka i zvnútra poskytoval ten najlepší zážitok, aký dokáže ponúknuť elektromobil, vďaka čomu je jeho vlastníctvo rovnako pohodlné ako v prípade vozidla so spaľovacím motorom – a k tomu všetkému má menej negatívny vplyv na životné prostredie.

NOVÁ KIA CEED: Čo sa zmenilo, kedy sa začne vyrábať na Slovensku a za koľko?

Facelift tretej generácie Kie Ceed priniesol nielen estetické, ale aj funkčné vylepšenia, dokonca sa modernizovala aj ponuka motorizácií.

### Nový zážitok z elektrifikácie Model Kia EV6 je postavený na novej globálnej modulárnej platforme E-GMP, ktorá je určená výhradne pre elektrické vozidlá. Architektúra E-GMP zaručuje, že model EV6 poskytne nový zážitok z elektrifikácie vďaka výbornému jazdnému výkonu, ultra-rýchlemu nabíjaniu, dlhšiemu dojazdu a vyššej miere bezpečnosti. Platforma E-GMP tiež zaisťuje, že model EV6 napriek kompaktným vonkajším rozmerom ponúka aj prvotriedny priestor vo vnútri. Rázvor kolies 2,9 m spolu s minimálnym predným a zadným previsom vytvárajú v kabíne priestor, ktorý je podobný veľkosti interiéru vozidiel z väčších segmentov. Výnimočne veľkorysý priestor na nohy 1 078 mm vpredu a 990 mm vzadu zaisťuje všetkým cestujúcim dostatok pohodlia. Zažeňte obavy, či budete mať kde nabiť vozidlo – je tu systém viacnásobného vysokorýchlostného nabíjania Model EV6 predstavuje prvý systém viacnásobného vysokorýchlostného nabíjania na svete, ktorý poskytuje jeho vodičom prístup k širšej nabíjacej infraštruktúre. Viacnásobné vysokorýchlostné nabíjanie znamená, že systém je kompatibilný s ultra-rýchlym nabíjaním 800 V aj s bežnejšie používaným rýchlym nabíjaním 400 V bez toho, aby ste potrebovali špeciálny adaptér alebo prídavnú palubnú nabíjačku. Nabíjačka 800 V dodáva prúd priamo do akumulátora ultra-vysokou rýchlosťou a nabije ho z 10% kapacity na 80% už za 18 minút pri maximálnom výkone 239 kW. Keď sa zastavíte na nabíjačke 400 V, vozidlo EV6 pomocou elektromotora a meniča napätia premení prúd s napätím 400 V, ktorý vychádza z nabíjacej stanice, na prúd s napätím 800 V, aby mohlo nabíjať akumulátor s maximálnym výkonom, aký nabíjačka poskytuje.

Bude nová KIA SPORTAGE aj 7-miestna? Pozrite sa do interiéru európskej verzie

Kia by mohla vytvoriť silného konkurenta pre VW Tiguan Allspace, ak by sa model Sportage stal sedemmiestnym.

### Najlepší dojazd na trhu Spoločnosť Kia zvýšila štandard dojazdu kombináciou architektúry E-GMP, výkonovej elektroniky a dizajnu, vďaka ktorým sa model EV6 vyznačuje jedným z najlepších elektrických dojazdov na trhu. Kia EV6 je v ponuke z možnosťou výberu plne elektrických konfigurácií pohonnej sústavy s nulovými emisiami, vrátane vysokonapäťového akumulátora pre štandardný dojazd (58 kWh) a dlhý dojazd (77,4 kWh). Homologizované hodnoty WLTP potvrdzujú, že model EV6 s pohonom zadných kolies a výkonom 77,4 kWh dokáže v kombinovanom cykle prejsť až 528 kilometrov (kombinovaná spotreba elektrickej energie 16,5 kWh/100 km), čo je približne ako vzdialenosť zo Ženevy do Paríža na jedno nabitie. Menej častým nabíjaním sa tak eliminuje jedna z najzávažnejších prekážok vlastníctva elektrického vozidla. Výborný dojazd má aj model EV6 s pohonom všetkých kolies – až 506 km v kombinovanom cykle WLTP. Spotreba elektrickej energie v kombinácii s týmto pohonom je len 17,2 kWh/100 km. Keď má Kia EV6 nízku hladinu nabitia akumulátora, oznámi to vodičovi a pomocou dynamických bodov na mape (POI) a stavu aktuálnej dostupnosti navedie vodiča k najbližšej nabíjacej stanici za pomoci navigačného systému vozidla.

Lacné malé auto s automatom: je toto splnený sen mladých? Test Kia Rio 1.0 T-GDi DCT

Zabudnite na všetky predsudky. Vlastniť Kiu Rio nie je žiadna hanba, pretože je to šikovné auto so skvelou dynamikou a prekvapivo hodnotným interiérom.

### Prenosný zdroj energie Spoločnosť Kia vyvinula integrovanú riadiacu jednotku nabíjania (ICCU), ktorá riadi zabudované obojsmerné nabíjačky, a systém riadenia nabíjania vozidla (VCMS). Jednotka ICCU umožňuje prenos 3,6 kW energie z akumulátora vozidla do iných zariadení. Táto funkcia nabíjania z vozidla (V2L, z angl. vehicle to load) umožňuje cestujúcim nabíjať na cestách rôzne elektrické zariadenia, napríklad laptop alebo domáce spotrebiče, pomocou vonkajšieho párovacieho konektora V2L. Možné je aj nabíjanie medzi vozidlami (V2V, z angl. vehicle to vehicle), v rámci ktorého je možný prenos energie do iného elektrického vozidla, napríklad v prípade núdze, pomocou nabíjačky integrovanej do nabíjacieho kábla (ICCB) a párovacieho konektora V2L. Vlastný akumulátor modelu Kia EV6 sa ušetrí tak, že stav jeho nabitia neklesne pod hranicu 20% – v prípade jej dosiahnutia by sa nabíjanie V2V zrušilo. Každá z dôsledne navrhnutých inovácií, ktoré sú k dispozícii na modeli EV6, bola vyvinutá s cieľom uľahčiť používanie, zaistiť intuitívnu funkčnosť a sprístupniť vlastníctvo elektrického vozidla širšej verejnosti ako reálnu alternatívu.

Pri neustálom vylepšovaní motorov je nevyhnutné inovovať aj palivá

Ako vo všetkých technologických odvetviach, aj v oblasti palív pre spaľovacie motory prebieha neustály vývoj. Špecialisti zo spoločnosti OMV v spolupráci s poprednými výrobcami áut, výskumnými centrami a univerzitami neustále pracujú na inováciách.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!