Zahoďte škrabku na ľad! Takto jednoducho si vyrobíte domáci rozmrazovač čelného skla z dvoch prísad

Tohtoročná snehová nádielka a mínusové teploty vyčarovali mnohým fanúšikom bielej zimy úsmev na tvári. Túto radosť však môže veľmi rýchlo prekaziť myšlienka ranného odhŕňania snehu z auta, pričom k najmenej zábavným disciplínam nepochybne patrí škrabanie zamrznutého čelného skla. Ide o nevďačnú a zdĺhavú úlohu, pri ktorej vám odmrznú všetky prsty. Nehovoriac o tom, že mnohým sa pri odstraňovaní… Prečítať celé
Vydané  Text: 
Tohtoročná snehová nádielka a mínusové teploty vyčarovali mnohým fanúšikom bielej zimy úsmev na tvári. Túto radosť však môže veľmi rýchlo prekaziť myšlienka ranného odhŕňania snehu z auta, pričom k najmenej zábavným disciplínam nepochybne patrí škrabanie zamrznutého čelného skla. Ide o nevďačnú a zdĺhavú úlohu, pri ktorej vám odmrznú všetky prsty. Nehovoriac o tom, že mnohým sa pri odstraňovaní hrubej vrstvy podarilo škrabku zlomiť alebo museli na sklo vytiahnuť z peňaženky nejakú z vernostných kartičiek. Podobné príbehy nešťastných motoristov sa do našej redakcie dostávajú pravidelne, a preto **sme sa rozhodli spísať niekoľko užitočných tipov,** vďaka ktorým si môžete ranné odmrazovanie auta uľahčiť. ### Domáci rozmrazovač Špeciálny roztok môžete dnes kúpiť takmer v každom obchode s autopríslušenstvom, problémom je však vyššia cena. **Ušetriť môžete tak, že si rozmrazovač urobíte doma a potrebovať k tomu budete len dve prísady,** ktoré nájdete v každej domácnosti. Receptov je hneď niekoľko, my sme vybrali dva najjednoduchšie. * Roztok octu: do rozprašovača nalejte 2/3 octu a 1/3 čistej vody. * Alkoholový roztok: do rozprašovača nalejte 2/3 čistého liehu a 1/3 vody. Po zmiešaní ich uchovávajte doma. Ponechanie roztoku v chladnom aute znižuje ich účinnosť! Tieto roztoky majú nižšiu teplotu mrznutia než voda a preto zamŕzajú iba pri oveľa nižších teplotách. Odporúčame vám naniesť vrstvu na čelné sklo už večer, aby sa na ňom cez noc nevytvoril ľad. Oba roztoky však fungujú aj v prípade zamrznutého čelného skla. **Po nastriekaní na čelné sklo sa začne námraza pomaly rozpúšťať.** V prípade hrubej vrstvy námraza zmäkne a jej odstránenie bude o niečo jednoduchšie. **VIDEO** ### Okenná clona Clonu nasaďte na suché čelné sklo pred odchodom domov, tá by mala byť vyrobená z nepremokavého materiálu. **Neodporúčame vám používať novinový papier ani kartón, pretože papier nasáva vlhkosť** a môže primrznúť k oknu. Nasadzovanie clony každý večer vám síce zoberie zo života približne dve minúty, ale ráno budete rýchlejšie pripravený vyraziť na cestu. ### Slnko S odmrazovaním čelného skla vám môže pomôcť aj slnko. **Zaparkujete auto čelným sklom nasmerovaným na východ** a v prípade dobrého počasia vám ranné slnko môže auto odmraziť, prípadne zmäkčiť vrstvu ľadu.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.