Preverená jazdenka s najlacnejšou údržbou? (Ne)prekvapivo vybrali Kiu Rio

Kia Rio si vyslúžila hodnotné ocenenie, pretože je ako jazdené auto spoľahlivé a lacné na údržbu. Američania pritom hodnotili verziu sedan, u nás je Rio dostupný ako hatchback.
Vydané  Text: 
* **Rio bolo ocenené za vysokú hodnotu pri predaji ako jazdenky a dlhodobé nízke náklady na vlastníctvo v porovnaní s ostatnými vo svojom segmente** * **Cena Vincentric bola udelená za vynikajúcu dlhodobú spoľahlivosť, ako aj za dlhú záruku** Kia vstupuje do roku 2021 so zaujímavým úspechom. Model Rio sa dočkal ocenenia za *najlepšiu hodnotu CPO v Amerike*, čo je hodnota vozidla na trhu s jazdenými vozidlami. CPO znamená certified pre-owned car a jedná o certifikované jazdené vozidlá, respektíve niečo ako u nás ponúkané jazdenky so zárukou cez autorizovaných predajcov. Aj na Slovensku Kia ponúka jazdené vozidla s garanciami a so zaujímavými cenovými zvýhodneniami, v tomto prípade sa však ocenenie týka severoamerického trhu, na ktorom sa predáva Kia Rio aj v karosárskom vyhotovení sedan. Vincentric je v Spojených štátoch považovaný za popredný zdroj údajov o nákladoch na vlastníctvo a analýz v automobilovom priemysle. V kontexte najnovšieho ocenenia analyzoval viac ako 15 000 konfigurácií vozidiel pomocou ôsmich nákladových faktorov: **odpisy, poplatky a dane, financovanie, pohonné hmoty, poistenie, údržba, náklady na údržbu a opravy**. Každé vozidlo bolo hodnotené vo všetkých 50 štátoch plus vo Washingtone DC s predpokladom, že každé z nich bude mať počas piatich rokov najazdených 15 000 míľ (~ 24-tisíc kilometrov) ročne.
Je potrebné uviesť, že Kia bola v tomto ohľade značný krok pred mnohými konkurentmi, pretože aby bolo jej vozidlo zaradené do programu CPO, teda preverených jazdeniek, musí spĺňať pomerne náročné kritériá. Každé vozidlo musí prejsť 164-bodovou kontrolou zabezpečenia kvality certifikovanými technikmi Kia, potom auto dostane 10-ročnú záruku, respektíve do nájazdu 100 000 míľ (185 200 km). Zároveň auto nesmie byť staršie ako päť rokov a nemajú najazdených viac ako 60-tisíc míľ (111 120 km). V Spojených štátoch sa Kia Rio sedan predáva od 15 850 amerických dolárov, v prepočte od 12 999 eur, a to len ako sedan – náš európsky hatchback na severoamerickom trhu nie je v ponuke. U nás sa [Kia Rio predáva od 10 690 eur](https://www.kia.com/sk/nove-auta/nove-picanto/zistit-viac/). V podobnom duchu je zostavené aj modelové portfólio ostatných kategórií, v USA si môžu ľudia zadovážiť napríklad svetovo populárne **[SUV Kia Seltos](https://autoviny.sk/obsah/znacka/kia-seltos)**, ďalej **[Kiu Forte](https://www.autoviny.sk/reportaze/121059/kia-ceed-ako-elegantny-a-sportovy-sedan)**, čo je sedan s dizajnomnášho európskeho Ceedu, väčší sedan **[Kia K5](https://www.autoviny.sk/novinky/120401/nova-kia-optima-prekonala-ocakavania-klucove-informacie-o-horucej-novinke)**, teda obdobu [európskej Kie Optima](https://www.autoviny.sk/novinky/120401/nova-kia-optima-prekonala-ocakavania-klucove-informacie-o-horucej-novinke), ale aj pre nás exotické modely **Cadenza**, **[luxusná limuzína K900](https://www.autoviny.sk/reportaze/120757/toto-je-najluxusnejsia-kia-limuzina-ktora-vas-prekvapi-nielen-dizajnom)** či obrovské SUV **[Kia Telluride](https://www.autoviny.sk/novinky/119468/kia-predviedla-svoje-suverenne-najvacsie-suv-telluride-ma-pritom-motor-bez-turba)**.

Nová Kia Optima prekonala očakávania: kľúčové informácie o horúcej novinke

Od novej generácie vozidiel Kia Optima, ktoré sa na juhokórejskom trhu predávajú ako model K5, sa očakávalo veľmi veľa. Aj napriek tomu sú všetci milo prekvapení smerom, ktorým sa Kia vydala.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »