Vozíte v aute psa? A robíte to správne?

Pre svojich miláčikov by sme spravili všetko. Tak prečo nie aj aute? Pozrite si možnosti a odporúčania odborníkov ako psa prepravovať bezpečne.
Vydané  Text: 
Pes je na Slovensku veľmi častým členom domácnosti. Len málo majiteľov však rieši, ako ich bezpečne prepravovať v aute. Tejto téme sa nedávno venoval nemecký autoklub ADAC. Pozrime sa na to, aké odporúčania majiteľom psov na základe testov jednotlivých prepravných pomôcok a systémov dal. Najčastejšie psa prepravujeme bez akéhokoľvek zabezpečenia. Spolujazdec drží psa na rukách a myslí si, že ho udrží. Za bežnej situácie určite áno. Udržať však psa keď sa zľakne je takmer nemožné. Pes v strese reaguje pudovo, hľadá úkryt a bezpečie. A je veľmi pravdepodobné, že ho bude hľadať pri nohách vodiča. Ak sa tak stane, vodič nemá šancu brzdiť. Vystresovaný pes okrem toho môže zraniť seba alebo iného člena posádky auta.
**Prepravná taška** je základnou možnosťou, ako psovi v aute zabezpečiť komfort aj bezpečnú prepravu. Pre menšie rasy je to dobrá voľba, pri väčších je to takmer nepoužiteľné. Pri výbere prepravnej tašky si všimnite, ako je zabezpečený otvor a tiež to či taška ponúka možnosť pripútania bezpečnostným pásom. Podobne ako iný voľne položený predmet bude pri vyhýbacom manévre či panickom brzdení reagovať aj taška so psom. Pri výbere tašky a jej konštrukcie zvážte hmotnosť psa. **Taška totiž vďaka pripútaniu pásom môže zostať na mieste, ťažší pes však môže preraziť otvor a vyletieť z nej von**. Voľba tašky teda má svoje limity. ### Podobne ako pastový prepraný box taška rieši minimálne základné riziko prepravy psa, teda zamedzenie jeho voľného pohybu v kabíne auta. **Prepravný box** je podobným riešením ako prepravná taška. Na rozdiel od nej však pridáva jednu dôležitú vlastnosť. Pevný materiál psa chráni pred kontaktom s batožinou, časťami interiéru ako aj osobami prepravovanými v aute. Je teda pevnou nárazníkovou (tlmiacou) zónou. Problémom však samozrejme je, že psa môže zraniť box ako taký. Ak sa teda rozhodnete pre prepravný box, všímajte si jeho vnútro predovšetkým ostré hrany a vyčnievajúce časti. Každopádne to je určite lepšie riešenie, ako psa prepravovať „na voľno“. ### V prípade boxu treba tiež zvážiť, kde box umiestniť. Či v kabíne s posádkou, alebo radšej v batožinovom priestore.
**Prepravný látkový tunel** je zaujímavým a na pohľad pre psa komfortným riešením prepravy. Aké riziko rieši? V podstate iba jedno. Pes bude mať počas jazdy zamedzený pohyb po kabíne. Ak sa však na tento spôsob prepravy pozeráme z pohľadu bezpečnosti psa, je jeho prínos skutočne minimálny. Pri panickom brzdení ani vyhýbacom manévri psovi nevytvára žiadnu oporu. Pri pohybe sa teda môže zraniť o časti kabíny (sedadlá, kotvy bezpečnostných pásov, kľučky a výplne dverí).
**Deliaca stena** je v porovnaní s tunelom lepším riešením. Zabráni voľnému pohybu psa v kabíne a čiastočne ho chráni pred zranením o časti interiéru. Ak chcete psovi dopriať vyšší stupeň ochrany, doplňte deliacu stenu o bezpečnostný postroj, ktorý sa zapína do kotvy bezpečnostného pásu.
**Bezpečnostné pásy** sú cenovo nenáročnou a súčasne veľmi funkčnou alternatívou. Pes má v postroji (psom bezpečnostnom páse) na jednej strane kontakt s posádkou, no súčasne má vymedzený rozsah pohybu. A to v prípade štandardnej jazdy, ako aj v prípade kolíznej situácie. V prípade postroja samozrejme treba venovať pozornosť výberu správnej veľkosti a odolnosti konštrukcie. Bezpečnostný postroj nie je módny doplnok! Vášmu psovi môže zachrániť život. ### Do kufra s ním? Áno ale…
Veľké a ťažké plemená patria jednoznačne do batožinového priestoru. Väčšina automobiliek má v ponuke príslušenstva viacero druhou deliacich sietí a mreží. Čo myslíte, je to dostatočné riešenie? Celkom určite nie! Tieto pomôcky slúžia na ochranu posádky v kabíne, nie na ochranu zvieraťa. Skúste si zrátať koľko ostrých hrán a vyčnievajúci súčiastok v batožinovom priestore nájdete. A všetky tieto dielce môžu psa zraniť. Ak teda prepracovať psa v batožinovom priestore, tak celkom určite v prepravke (klietke) na to určenej. Tieto klietky sú vyrábané presne na tento účel, riziko zranenia prepravovaného zvieraťa je preto skôr minimálne. Pri výbere správnej veľkosti prepravnej klietky sa poraďte s odborníkom. Pes by si v nej napríklad mal možnosť ľahnúť. Podobne ako v prípade prepravných tašiek a plastových boxov pre menšie plemená venujte pozornosť možnosti pevného ukotvenia klietky o dno batožinového priestoru.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.