Týmto motorkári štvú ostatných vodičov! Je to arogancia alebo len prostá nevedomosť?

Motorkárov máme na slovenských cestách stále viac, no mnohí nepoznajú alebo nerešpektujú zásady, ktorými by všetkým uľahčili život. Nejde pritom len o plnohodnotných motorkárov s vodičským preukazom, **všeobecné pravidlá unikajú najmä začiatočníkom využívajúcim oprávnenie používať skútre v rámci skupiny AM.** Svojím správaním dokážu rozhnevať ostatných vodičov, ktorí pri hľadaní voľného parkovacieho miesta narazia na obsadený box… Prečítať celé
Vydané  Text: 
Motorkárov máme na slovenských cestách stále viac, no mnohí nepoznajú alebo nerešpektujú zásady, ktorými by všetkým uľahčili život. Nejde pritom len o plnohodnotných motorkárov s vodičským preukazom, **všeobecné pravidlá unikajú najmä začiatočníkom využívajúcim oprávnenie používať skútre v rámci skupiny AM.** Svojím správaním dokážu rozhnevať ostatných vodičov, ktorí pri hľadaní voľného parkovacieho miesta narazia na obsadený box s motorkou v strede. Aj keď takéto parkovanie motorky nie je zákonom vyslovene zakázané, vo všeobecnosti sa však neodporúča. **Kompaktné jednostopové vozidlo totiž zbytočne zaberá veľké miesto pre automobil,** pričom v okolí majú častokrát motorkári aj iné možnosti odstavenia bez toho, aby obmedzovali ostatných. Od roku 2014 **zákon povoľuje parkovanie bicyklov a motoriek aj na chodníkoch.** Podmienkou je, aby bola pre chodcov zachovaná šírka chodníka najmenej 1,5 metra. Platí tiež, že jazda po chodníku nie je povolená motorovým vozidlám, preto by mal motorkár z motorky zosadnúť a svoje vozidlo na miesto parkovania dotlačiť.
Takéto parkovanie motorky na chodníku zákon povoľuje, pretože je dodržaná voľná šírka chodníka najmenej 1,5 metra
Parkovanie motocyklov na chodníku je možné aj tam, kde sú „zóny s dopravným obmedzením spočívajúcim v zákaze zastavenia alebo státia a v zóne s plateným alebo regulovaným státím“ (Osobitné ustanovenia o chodcoch § 52, odsek 2). **Výhodou pre motorkárov je, že ak parkujú na chodníku v zóne, kde je parkovanie spoplatnené, za svoju motorku platiť nemusia.** Ak by zaparkovali na mieste pre auto, museli by parkovné uhradiť. Samozrejme, naďalej platí, že motorku nemožno zaparkovať na kraji cesty tam, kde je žltá súvislá alebo žltá prerušovaná čiara, tiež nemožno parkovať na ploche so šikmým rovnobežným značením („vyšráfovaným“) a na okraji cesty tam, kde je zákaz státia/zastavenia. **Takisto nemožno motorku odstaviť na zeleni.** **VIDEOTESTY AMŠ**




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!