Ako si najľahšie overiť kilometre jazdenky? Toto je najlepší spôsob

Predtým, ako sa definitívne rozhodnete pre kúpu jazdeného auta, si overte, či nebolo stočené. Je to jednoduché a rýchle.
Vydané  Text: 
Plánujete si kúpiť jazdené auto? Patríte medzi desiatky tisíc Slovákov, ktorí každý rok spravia rovnaké rozhodnutie, mnoho z nich ale prehliada fakt, že až jedna štvrtina jazdených áut má nelegálne stočené kilometre na odometri. Má sa za dokázané, že 60 až 80 percent dovezených vozidiel je preukázateľne stočených. Ako je možné, že je trh s jazdenkami takto dramaticky pokrivený a plný podvodov? Slovenskou špecialitou bol rok 2018, kedy sa vinou zákonov obmedzilo zverejňovanie údajov z technickej a emisnej kontroly. Toto sa už čoskoro má zmeniť, údaje o kilometroch majú byť opäť k dispozícii zdarma. Dôvody pre deformovanie trhu sú rôzne, záujemcu o kúpu však zaujímať vlastne nemusia. Jeho má zaujímať to, či nebolo stočené práve to jedno vozidlo, ktoré si vyhliadol a zvažuje jeho kúpu. Práve preto, že je pretáčanie tak jednoduché, dnes sa už všetko robí cez počítač, je nevyhnutné každé jazdené auto podrobiť dôslednej prehliadke, aby ste nekúpili mačku vo vreci. Ešte pred prehliadkou je ale rozumnejšie zistiť si fakty priamo od počítača, mobilu či tabletu. ### Ako zistiť, či auto nemá stočené kilometre? Neustála evidencia počtu najazdených kilometrov nielen pri emisnej a technickej kontrole, ale aj pri každom servisnom úkone má svoj zmysel. Vďaka detailným záznamom o stave najazdených kilometrov si o každom vozidle vieme viesť štatistiku vývoja jeho kilometrového nájazdu a odhaliť prípadné nezrovnalosti. Akonáhle je jeden z údajov na odometri nižší ako pri predchádzajúcom zázname, mal by to byť pre motoristu vztýčený ukazovák na zvýšenie pozornosti. Dnes si tieto údaje o stave odometra viete zistiť o prakticky akomkoľvek vozidle, potrebujete k tomu iba internet a znalosť, na ktorú službu sa obrátiť. Týchto služieb je dnes viac, ale ich kvalita a spoľahlivosť sú neraz otázne. Za zdanlivú bezplatnosť skrývajú poplatky, ktorých zaplatenie vám však neprinesie tie informácie, ktoré ste reálne potrebovali. V súčasnosti je najspoľahlivejším riešením zisťovania reálnych najazdených kilometrov jazdených áut služba overeniekilometrov.sk. Jej dizajn, teda používateľské rozhranie, je rovnako jednoduché a prívetivé ako jej samotný názov.
Na overenie vozidla si môžete vybrať vy, či chcete použiť evidenčné číslo vozidla (EČV, ŠPZ) alebo VIN číslo. V každom prípade vám služba poskytne všetky údaje, ktoré má k dispozícii, a to v prehľadnej podobe. Po vygenerovaní dokumentu s výpisom záznamov si môžete pozrieť typ úkonu, jeho dátum a stav odometra pri tomto úkone. Záznamy sú zoradené vzostupne podľa času (od najstaršieho po najnovší záznam) a všetky nezrovnalosti sú vyznačené výraznou červenou farbou. V okamihu tak viete zistiť, či dané vozidlo je alebo nie je v poriadku. Služba overeniekilometrov.sk ponúka aj vzor dokumentu, ktorý vám poskytne v základnom balíku, vyzerá nasledovne: Overenie km – vzor (pdf)
Základná služba stojí iba dve eurá, ale môžete si vybrať aj rozšírené varianty Štandardný balík za 5,00 eur a Zlatý balík za 10,00 eur. V prípade štandardného balíka sa vozidlo preveruje z veľkého množstva zdrojov a v prípade zlatého balíka dokonca aj register záložného práva.
### Dôslednosť je najlepšia prevencia pred podvodom Kúpa auta, jazdeného alebo nového, je pre každého človeka významnou životnou udalosťou. Počiatočné nadšenie môže veľmi ľahko pokaziť zistenie, že kúpené vozidlo bolo podvodne stočené, pretože sa tým znižuje nielen morálna hodnota vozidla, ale aj vzniká väčšie riziko technických vád. Preto je na mieste využiť overenie kilometrov zdarma či investovať dve, päť alebo desať eur, aby ste sa potom vyhli nečakaným nákladom vo výške stoviek až tisícov eur. Vyskúšajte službu ešte dnes na overeniekilometrov.sk




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!