Najkontroverznejšie reklamy Volkswagenu: Sú naozaj také poburujúce?

Už niekoľkokrát sa stalo, že zakázali reklamu od Volkswagenu pre jej neprijateľný obsah. Tá posledná bola zakázaná pre údajné ponižovanie žien. Ktoré ďalšie reklamy mali rovnaký osud a prečo boli zakázané?
Vydané  Text: 
### Polo a teroristický atentátnik V tejto staršej reklame na Volkswagen Polo prichádza terorista pred kaviareň, kde sa pokúsi v aute o odpálenie bomby. Tá však vybuchne iba v jeho aute, za čím nasleduje slogan „Malý, ale húževnatý.” Za zmienku tiež stojí, že krátko pred príchodom pred kaviareň je záber na ženu s dieťaťom, ktorá v nej sedí. Či už je to čierny humor alebo zúfalý pokus zaujať, treba uznať, že táto reklama je už naozaj cez. ### Amarok a nebezpečná jazda v teréne O kontroverznosti reklamy na Volkswagen Amarok by sa síce dalo polemizovať, ale austrálske úrady v tom mali jasno. V reklame je šofér podnecovaný k nebezpečnej jazde a nabáda ho k tomu, aby si vyskúšal autom preskočiť nespevnené časti cesty či predbiehať dva kamióny naraz. Po zákaze vysielania reklamy v Austrálii sa automobilka rozhodla otočiť celú situáciu na zábavu a nahradila “kontroverzné” časti reklamy animáciami a detskými modelmi autíčok, ktoré ukazujú pôvodné scény z reklamy. **Aj táto verzia reklamy však bola zakázaná**! ### Stereotypné zobrazenie ženy Najnovšie bola zakázaná reklama od automobilky vo Veľkej Británii, a to kvôli údajnej rodovej nevyváženosti. Podtitulom reklamy je, že ak sa dokážeme prispôsobiť, môžeme zvládnuť čokoľvek. Ako príklad je v reklame zobrazený hendikepovaný športovec a tiež žena, ktorá pripravuje raňajky a kočíkuje dieťa v parku. A práve toto stereotypné vyobrazenie ženy ako tej, čo sa stará o domácnosť a rodinu, bolo pre Britov príliš poburujúce. Na úrad prišli **tri sťažnosti** na to, že zatiaľ čo muž je v reklame zobrazený ako dobrodruh, žena je iba gazdinou v domácnosti. Aj keď sa Volkswagen voči sťažnostiam odvolal, nepomohlo to a reklama sa v Británii vysielať nebude. Avšak ako to už býva, aj zlá reklama je reklama a tak síce nemôže byť vysielaná v televízii, na internete sa šíri o to viac.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!