Dopravné prostriedky, ktoré si na dovolenke určite vyskúšajte

Leto je nielen obdobím dovoleniek, ale aj skúšania nových vecí a hľadaním zážitkov. Ponúkame vám zopár tipov na dopravné prostriedky, ktoré u nás nenájdete a ak danú krajinu navštívite, rozhodne vám ich odporúčame vyskúšať.
Vydané  Text: 
### Visutá dráha v Nemecku V nemeckom meste Wuppertal sa môžete povoziť na jednom zo svetových unikátov, ktorým je visutá dráha pripomínajúca niečo medzi vlakom a lanovkou. Dráha bola vybudovaná medzi rokmi 1898 a 1901, jej šikmá dĺžka je 13,3 km a jazdí rýchlosťou 27 km/h. Prechádza 12 metrov nad riekou Wupper a 8 metrov nad ulicami mesta. Jednosmerná jazda s 20 zastávkami trvá približne 30 minút. Ročne prevezie dráha okolo 23 miliónov ľudí. Na výrobu podporného rámu, ktorý drží vlakovú súpravu bolo použitých až 19 200 ton ocele. ### Hydrofoil v Grécku V prípade, že navštívite niektorý z gréckych ostrovov, využite na prepravu medzi ostrovmi hydrofoil. Ide o veľmi rýchly spôsob dopravy, kedy sa doslova kĺžete po vode. Lode s technológiou hydrofoil majú niečo ako lyže, ktorými sa kĺžu po hladine mora, čo zabezpečuje rýchlosť a hladký kĺzavý pohyb. ### Lanovkové metro v Turecku Táto lanovka vyzerý ako naklonená železnica, v ktorej sa hýbe električka smerom hore a dole kopcom pomocou kábla. Istanbulský Tünel sa zároveň nachádza pod zemou, čiže je to niečo ako metro. Tünel bol otvorený v roku 1874, takže ide o druhé najstaršie metro na svete. Metro má iba 2 stanice a dráha je dlhá 573 metrov. ### Vozík v Dubaji Dubajský vozík je prvý vodíkovo poháňaný cestný vozík, vzhľadom pripomínajúci niečo medzi električkou a trolejbusom či autobusom. Má dve poschodia a funguje systémom naskoč a vyskoč. Funguje na elektrinu a povozíte sa na ňom v centre mesta v rozsahu 7 km. Jazdí rýchlosťou 10 km/h, má kapacitu 50 miest, z ktorých niektoré sa nachádzajú na otvorenej streche a ostatné sú v klimatizovanom priestore na prízemí. Jeho prvá fáza bola otvorená v roku 2015. Príjemným prekvapením je, že cesta týmto dopravným prostriedkom s jedinečným dizajnom je bezplatná. ### Tuk-Tuk v Thajsku Tuk-tuky, ktoré sa stali symbolom Thajska sú rôznofarebne pomaľované trojkolesové dopravné prostriedky nazývané aj rikše. Ide o bežný spôsob mestskej dopravy, ktorý si môžete prenajať alebo si doňho nasadnúť iba ako pasažier. V rušnej thajskej doprave je jazda takýmto dopravným prostriedkom skutočne zážitok, keďže ste krytí iba strechou nad vami a môžete sledovať, ako sa šofér chaoticky preraďuje v jazdných pruhoch a vyhýba sa okoloidúcim chodcom a cyklistom. ### Vietnamský bicykel V Hanoi sa môžete povoziť na bicykli nazývanom cyclo, ktorý je u turistov veľmi obľúbený. Ide o trojkolesový taxík, do ktorého nasadnete dopredu pred vodiča a máte tak skvelú vyhliadku na mesto. Tento spôsob dopravy je veľmi obľúbený aj domácimi obyvateľmi, keďže v hektickej hanojskej doprave je často rýchlejší ako iné druhy prepravy. ### Felucca v Egypte Sú to tradičné drevené plachetnice, ktoré premávajú po Níle a Červenom mori. Ponúkajú úplne iný zážitok ako napríklad motorové člny a trajekty, keďže sú menšie, pokojnejšie a tichšie. Okrem toho na nich nenájdete toaletu, či izby na prespanie. Namiesto toho vám ponúkajú možnosť vidieckeho kempu, bez vymožeností moderného sveta.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!