Fajčíte v aute? Cigaretový dym len tak nevyvetráte

Aj vy si radi zapálite v aute? Stiahnuť okienko počas jazdy, zapáliť si cigaretu a dym vyfukovať von, je zvykom mnohých fajčiarov. Cigaretový dym však neputuje von celkom tak, ako by ste si predstavovali. Fajčenie v aute má ďalekosiahlejšie dôsledky nielen na interiér vášho auta, ale i na ľudské zdravie.
Vydané  Text: 
Najprv si treba zopakovať, že cigaretový dym je hlavným dôvodom škodlivosti cigariet. Obsahuje viac ako 6 000 chemických látok, ktoré vdychujú fajčiari, dostávajú sa do ovzdušia a vyvolávajú pasívne fajčenie, čiže neželané fajčenie nefajčiarov. **Cigaretový dym škodí ľudskému zdraviu i interiéru vozidla** Mysleli ste si, že keď stiahnete okno v aute a raz za čas vyčistíte celý interiér, je po probléme? Omyl. Cigaretový dym s jeho škodlivými zložkami ostáva aj potom zachytený hlboko v poťahoch sedačiek či na palubnej doske. A škodí naďalej. Každý váš spolujazdec a každý, kto si po vás do auta sadne, je vystavený škodlivosti látok, ktoré sa uvoľnili pri tvorbe cigaretového dymu. Aj keď vy práve nefajčíte. Ide o takzvané fajčenie z tretej strany. Bez ohľadu na to, koľkokrát ste interiér vyčistili a ako dlho ste vetrali. Okrem toho, fajčenie má negatívny vplyv aj na hodnotu vášho vozidla. Potenciálni kupci áut sa totiž zaujímajú aj o to, či sa vo vozidle fajčilo, a tento aspekt dokáže znížiť cenu auta alebo spôsobiť, že záujemca auto nebude chcieť. Interiéry áut fajčiarov sú totiž často poškodené od cigariet – stopy po popole, prepálené miesta či jednoducho nepríjemný zápach, ktorého je náročné zbaviť sa natrvalo.
**Poznáte bezdymovú alternatívu?** Je tiež možné, že vám samým prekáža cigaretový zápach, ktorý v aute ostáva a nepomáhajú ani vonné stromčeky zavesené vedľa zrkadielka. Najlepšie by bolo s fajčením vôbec nezačať alebo úplne prestať. Zatiaľ môžete siahnuť aspoň po alternatíve, ktorá je lepšou voľbou ako bežné cigarety. Tá má názov IQOS a jej hlavnou devízou je, že je bezdymová. Bezdymový tabakový výrobok IQOS v sebe skrýva šikovnú elektroniku s technológiou, ktorá tabak nespaľuje, ale iba zahrieva. Práve spaľovanie tabaku, ku ktorému dochádza pri teplote 800°C, môže za uvoľňovanie škodlivého tabakového dymu a popolu. IQOS zahrieva tabak na teplotu do 300 °C, čím sa uvoľňuje skutočná chuť tabaku a nikotín bez toho, aby tabak horel. Produktom zariadenia je aerosól, ktorý obsahuje o 90 – 95 % menej škodlivých látok ako bežná cigareta. Netvorí nepríjemný zápach ako cigareta, ale špecifickú arómu, ktorá sa nezachytáva na látkach v interiéri ani na oblečení. A čo je najdôležitejšie, nespôsobuje pasívne fajčenie. IQOS funguje spoločne so špeciálne navrhnutými tabakovými náplňami HEETS, ktoré obsahujú reálny tabak.
**Stvorený aj na dlhé cesty** IQOS je na Slovensku momentálne dostupný vo verziách IQOS 3 a IQOS 3 MULTI. IQOS 3 vám umožní vychutnať si až 20 tabakových náplní HEETS. Môžete ho synchronizovať s Android aplikáciou IQOS Connect vo vašom mobilnom telefóne alebo tablete. Získate tak prehľad o úrovni nabitia a o tom, kedy musíte IQOS vyčistiť, či dokonca kde sa nachádza. Robustné vonkajšie puzdro zlepšuje odolnosť voči nárazom. Vďaka širokej ponuke príslušenstva a štyrom novým farbám: biela, šedá, modrá a zlatá, si určite nájdete ten, ktorý sa hodí k vám či k vášmu vozidlu. Pre náročnejších dospelých fajčiarov je určený IQOS 3 MULTI. Uvítajú ho najmä tí z vás, ktorí trávia značnú časť života na cestách. IQOS 3 MULTI totiž ľahko a rýchlo nabijete nabíjačkou do auta už za 75 minút. Toto integrované zariadenie na zahrievanie tabaku vám umožní ako jediné vychutnať si 10 tabakových náplní HEETS za sebou bez potreby dobíjania. Stále však platí, že najlepšie pre vaše zdravie je úplne prestať používať tabakové výrobky alebo nikdy nezačať. Viac o IQOS nájdete na www.iqos.com.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!