V parlamente je návrh ako znížiť ceny benzínu a nafty. Ide o odpoveď na aktuálnu situáciu na trhu

Pohonné hmoty (PHM) na Slovensku tankujeme najdrahšie v porovnaní s okolitými krajinami. Týka sa to najmä benzínu, ktorého cena je aktuálne nad 1,7 €/l.

SaS navrhuje zníženie cien za benzín o takmer 20 centov za jeden liter.
Čo na to predstavitelia vlády?
Vydané  Text: 

Súčasné ceny za pohonné hmoty (PHM) na slovenskom trhu atakujú maximá spred niekoľkých mesiacov. Na základe dát aktuálne tankujeme benzín a naftu za rovnaké ceny, ako tomu bolo napríklad začiatkom, respektíve koncom roka 2023. Zároveň sú ceny benzínu a nafty výrazne vyššie ako v prvom februárovom týždni roka 2022. Tento dátum pritom neuvádzame len tak bez dôvodu. Práve 1. februára 2022 uverejnil súčasný premiér Robert Fico svoje video k vtedy vysokým cenám PHM.

Zníženie daní za pohonné hmoty

Vysoké ceny za naftu a benzín by vláda podľa SaS mohla riešiť hneď troma spôsobmi. Jeden z nich dokonca môže stlačiť cenu PHM až o nezanedbateľných takmer 20 centov za liter. Informácie prináša portál teraz.sk s odvolaním sa na tlačovú besedu poslanca NR SR Mariána Viskupiča z utorka 16. apríla 2024. Podľa zástupcov strany SaS je možné znížiť cenu pohonných hmôt znížením spotrebnej dane na benzín. Tá je aktuálne na úrovni 51,4-centu na jeden liter. Takýto krok by pritom nepotreboval ani zelenú od Európskej únie, nakoľko tá predpisuje výšku dane na 35,9-centu na liter.

Slovenskí hasiči už jazdia na 41 nových esúvečkách Kia Sportage. Koľko stál každý kus?

Marián Viskupič na svojej tlačovej besede hovorí: „Aktuálna sadzba na 95-oktánový benzín je 514 eur na 1000 litrov alebo teda 51,4 centov z každého litra, pričom minimum, ktoré predpisuje Európska únia, je 359 eur na 1000 litrov. Teda koalícia má dostatočný priestor na zníženie, pričom nepotrebuje žiadne schvaľovanie zo strany EÚ.

DPH či daň za „ruskú ropu“

Druhou z možností, ktoré je podľa SaS možné aplikovať, je dočasné zníženie DPH. Takýto krok pred časom predstavili napríklad v Poľsku. Vtom čase bojovali voči vysokým cenám PHM, ktoré v porovnaní s Európou trápili aj slovenských motoristov. Tretím možným krokom je zrušenie 70% dane za ruskú ropu.

Inzercia

Výpadok financií zo štátneho rozpočtu by sa podľa Viskupiča dal kompenzovať napríklad zrušením najnovšieho Ministerstva športu či opätovným začlenením Ministerstva investícií a regionálneho rozvoja pod Úrad predsedu vlády. Taktiež je reč aj o prilákanií nových investorov.

Ceny PHM v okolitých krajinách
Krajina Benzín (N95) Nafta
Česko 1,580 €/l 1,550 €/l
Poľsko 1,561 €/l 1,570 €/l
Maďarsko 1,622 €/l 1,659 €/l
Rakúsko 1,678 €/l 1,690 €/l
SLOVENSKO 1,709 €/l 1,589 €/l

SaS návrh predložila do parlamentu

Medzitým SaS prišla do parlamentu s príslušnou novelou zákonov, ktorá umožní zníženie spotrebnej dane a DPH na benzín a naftu. Reakcia opozičnej strany prichádza v čase, kedy na Slovensku tankujeme najdrahšie pohonné hmoty spomedzi krajín V4 a dokonca drahšie, ako v Rakúsku. Je však potreba dodať, že v porovnaní s Rakúskom máme lacnejšiu naftu v priemere o 10 centov za liter a v porovnaní s Maďarskom o približne 6 centov za liter.

Reakcia vlády na vysoké ceny PHM v momente písania tohto článku nebola známa. Je však paradoxné, že v čase keď sme za liter Natural 95 platili podľa Štatistického úradu v priemere 1,517 € a za liter nafty 1,423 € súčasný premiér Robert Fico natočil zmienené video o tom, aké drahé pohonné hmoty máme. V tom čase z opozičných lavíc vyzýval vládu aby sa zobudila a začala konečne pre ľudí na Slovensku niečo robiť.


Kontrola 155 čerpacích staníc pre nich dopadla zle. Tieto stanice neprešli kontrolou inšpekcie, mali problémy s benzínom aj LPG (aktualizované)

Tankujú Slováci prémiové palivá? Iba polovica vie o karbónových usadeninách, zistila štúdia. Riskujú tak problémy

 





Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox.