Nový model

Nádherný nový sedan. Kia odhaľuje model K4 s netradičnými zadnými dverami a svetlami. Môže byť obrazom novej Kie Ceed

Sedan Kia K4 môže byť považovaný za obraz novej Kie Ceed, ktorú pripomínajú v zahraničí predávané modely Forte, Cerato a K3. K4 je ich nasledovníkom.

Vydané  Text: 

Aj vy máte radi, keď po príchode do zahraničia vidíte pre nás exotické automobily dobre známych značiek? Globálne pôsobiace automobilky predávajú na rôznych trhoch rôzne modely a niekedy vystupujú pod celkom inými značkami, ako Opel a Vauxhall a svojím spôsobom aj Honda a Acura.

Spravidla sa líšia modely predávané v Severnej Amerike od tých európskych, či európske od juhoamerických a ázijských.

V Južnej Amerike populárne pick-upy sú u nás fakticky neznáme, rovnako ako 8-miestne SUV Kia Tellurideamerický Volkswagen Passat je iným Passatom, než ten náš. Mimochodom, nová generácia VW Passat sa spoločne s novou Škodou Superb vyrábajú v Bratislave.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Nová Kia K4 fastback

Kia oficiálne informovala, že už tento mesiac odhalí historicky prvú generáciu sedanu Kia K4. Ide o nástupcu modelu K3, ktorý sa v zahraničí predáva aj pod názvami Forte a Cerato.

Tie sa nápadne ponášajú na európsku Kiu Ceed, ktorá však ako sedan dostupná nie je – úlohu takéhoto karosárskeho variantu na seba vzal sesterský model Hyundai i30 Fastback.

K4 však pôsobí ešte o číslo väčším dojmom vďaka dlhému zadnému previsu:

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Nová KIA K4 (2025)

K4 predstavuje nové štandardy pre dizajn, inovácie a jazdnú príťažlivosť pre sektor kompaktných sedanov,“ sľubuje automobilka vo svojom oficiálnom vyhlásení.

Inzercia

Inzercia

Zaujímavosťou je napríklad koncepcia predných a zadných svetiel, ktoré popri štandardnom horizontálnom motíve využívajú aj ten vertikálny. Zadné svetlá sú tak výrazne potiahnuté smerom k nárazníku. Podobnú koncepciu sme už videli napríklad v elektromobile Kia EV9, avšak v tomto prípade vertikálne svetelné pásy siahajú ešte nižšie.

Kuriozitou je tiež vyhotovenie kľučiek zadných dverí. Vizuálne sú potlačené do úzadia, sú zapracované do stĺpika karosérie a umožňujú tak vozidlu získať estetiku pätmiestneho dvojdverového kupé. Zdá sa však, že výrobca zachová rámy okien.

Špekulácie o tom, že nová Kia K4 (2025) je obrazom novej Kia Ceed (2026), sa zakladajú predovšetkým na tom, že modely Forte, Cerato a K3 zdieľali dizajn prednej časti práve s európskym Ceedom. Je však možné, že sa tieto špekulácie vôbec nenaplnia.

Globálne odhalenie dizajnu Kie K4 sa odohrá 21. marca 2024  s tým, že o šesť dní neskôr bude nasledovať premiéra vozidla na newyorskom autosalóne.

Nová KIA K4 (2025)

TEST Kia XCeed 1,5 t-GDi 7DCT GT-line: Čo sa skrýva pod zeleným lakom nafúknutého Ceedu?

Sedan, liftback alebo fastback?

Prečo sa niekedy hovorí o sedane a inokedy o fastbacku alebo liftbacku?

Sedan je taký typ karosérie, ktorý má vzadu kapotu batožinového priestoru. Spravidla je oddelená od zadného skla a skôr vodorovná.

Liftback je v podstate fastback (ako napr. Škoda Octavia alebo Superb), v ktorom sa otvárajú celé piate dvere aj spolu so zadným sklom, avšak každý liftback nemusí byť aj fastback. Fastback je totiž pomerne široký termín, ktorý sa používa na označenie každého auta s plynulým sklonom línie zadných partií od strechy po zadný nárazník. Niektoré však môžu mať napokon oddelené veko batožinového priestoru od zadného skla, ako napríklad Hyundai Ioniq 6.

Často sa stretávame s tým, že automobily typu liftback sú označované za sedany, liftbacky za fastbacky alebo za niektorý z variantov kupé.

Mnohí považujú práve liftback/fastback za ideálny profil vozidla, pretože v sebe kombinuje estetiku sedanu a praktický potenciál hatchbacku (Hyundai i30), prípadne kombi (Octavia, Superb).

PRVÝ TEST KIA EV9: Výkonný luxus. Je však porovnávanie s BMW na mieste?

 

 





Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.