Sporné prínosy elektromobilov

Prečo Toyota neverí elektromobilom? Interný dokument prezradil dôvody, ktoré nútia zamyslieť sa. Čo je to Pravidlo 1:6:90?

Pravidlo 1:6:90 údajne nie je v súlade s udržateľnou výrobou elektrických automobilov.

Ak sú výpočty Toyoty správne, môže to byť vážny problém pre nadnárodné stratégie presadzovania elektromobilov.
Vydané  Text: 

Keď sme pred niekoľkými rokmi spravili veľký prieskum o tom, ako verejnosť vníma výrobcov automobilov s súvislosti s elektromobilitou, mnohí respondenti nám písali, že im v ponuke odpovedí chýbala značka Toyota.

To bolo v čase, keď táto pozoruhodná japonská automobilka ešte neodhalila svoj prvý elektromobil bz4X. Napriek tomu si ľudia značku Toyota asociovali s elektromobilmi, hoci v ponuke žiadny elektrický automobil nemala.

Značka si počas desaťročí vybudovala imidž výrobcu, ktorý ponúka najlepšie elektrifikované pohony na svete a laická verejnosť spravidla nevie rozlíšiť medzi hybridom, plug-in hybridom a elektromobilom.

Inzercia

Inzercia

Medzičasom Toyota naskočila na vlak elektromobility vskutku impozantne: naraz predstavila až 15 nových elektromobilov.

Fanúšikovia elektromobility sa však dočkali aj horkého poznatku, že Toyota naďalej nie je presvedčená, že batériové elektromobily sú budúcnosťou.

Na tomto sa napokon zhodujú mnohí predstavitelia výrobcov automobilov, pretože si uvedomujú nezdravo strategickú závislosť elektrického autopriemyslu od Číny a tiež potrebu výrazného nárastu cien pre konečných spotrebiteľov.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Za peniaze, ktoré zaplatia za elektromobil, by boli predtým dostali benzínový automobil vyššej triedy a s nepomerne lepšou technologickou výbavou.

Dôvody, pre ktoré Toyota nedôveruje batériovým elektromobilom, nachádzajú oporu vo viacerých argumentačných pilieroch.

Inzercia

Inzercia

Viac sme sa o nich dozvedeli z uniknutého interného dokumentu, ktorý sa dôsledne venoval reáliám výroby elektromobilov a jej perspektívnosti. Do popredia sa vtedy dostalo takzvané pravidlo 1:6:90.

V tomto príspevku objasňujeme, o čo ide.

Ilustračné foto: Toyota Corolla kombi GR Sport v teste časopisu auto motor a šport

Kontroverzný postoj Toyoty

Interné dokumenty, ktoré nedávno unikli z Toyoty, spoločnosti, ktorá bola historicky opatrná v súvislosti s plne elektrickými batériovými vozidlami (BEV), odhaľujú skôr kritický postoj automobilky k tejto technológii pohonu.

V dokumente, ktorý získala spoločnosť Jalopnik, sa uvádza, že Toyota sa zaviazala poskytovať široký výber vozidiel poháňaných elektrickým pohonom, aby každý z jej klientov mal možnosť znížiť svoj uhlíkový dopad.

Zároveň pod názvom „Pravidlo 1:6:90“ ponúka jedinečný pohľad na budúcu výrobu vozidiel a vplyv na životné prostredie. Je Toyota strategický vizionár alebo jednoducho premeškala príležitosť vrhnúť na trhy dostupné elektromobily skôr ako ostatní a teraz hľadá vinníka inde, než u seba?

Rule 1:6:90 je skôr poznatok pomeru 1:6:90

Pravidlo 1:6:90 označuje, že surové materiály použité pri výrobe jednobatériových elektrických automobilov zodpovedajú potrebám výroby šiestich plug-in hybridov a ohromujúcich 90 hybridov.

  • BEV: batériový elektromobil
  • PHEV: automobil so spaľovacím motorom a doplnkovým elektrickým pohonom s možnosťou nabíjania káblom
  • HEV: hybrid, ktorý prednostne využíva spaľovací motor na elektrinu jazdí spravidla pri rozjazde a pomaly, nedá sa nabíjať
  • MHEV: auto so spaľovacím motorom, ktoré používa tzv. štartér-generátor schopný mierne znížiť emisie a spotrebu motora.

Ďalej Toyota vypočítala, že kumulatívna redukcia uhlíka z 90 hybridov prevyšuje prínosy, v ktoré v tomto ohľade prináša jeden elektromobil, a to v rámci celého životného cyklu daných 90 hybridov až 37-násobne.

Pravidlom 1:6:90 Toyota tvrdí, že uprednostňovanie hybridov s ich nižšími výrobnými nákladmi a vyššou účinnosťou môže výrazne znížiť emisie.

Kritici však tvrdia, že táto neochota plne prijať elektromobily by mohla potlačiť priemyselné inovácie.

Má Toyota pravdu? Cestou má byť rozumná diverzifikácia pohonov

Dokument od Toyoty prináša presvedčivé údaje o potenciálnom vplyve uprednostňovania hybridov pred plnohodnotnými elektromobilmi. Kritici sa však obávajú, že to môže brániť pokroku v rýchlo sa vyvíjajúcom priemysle elektromobilov, čo je považované kľúčové pre účinný boj proti klimatickým zmenám.

Spotrebitelia musia pri výbere vozidla zvážiť svoje individuálne potreby a vplyv na životné prostredie a na základe toho sa rozhodovať, či je pre nich vhodnejší hybrid (full hybrid), plug-in hybrid alebo batériový elektromobil. Alternatívou je elektromobil na vodík FCEV, ako Toyota Mirai, avšak táto technológia je naďalej skôr v plienkach – aj napriek tomu, že už v minulosti bola predmetom záujmu aj nemeckých automobiliek, ako BMW a Mercedes-Benz (predtým Daimler).

Toyota ďalej zdôrazňuje, že je potrebné vykonať ešte veľa práce, kým bude infraštruktúra pre nabíjanie pripravená podporiť nárast počtu plne elektrických modelov vozidiel na cestách. Skutočnosť, že PHEV a BEV sú podstatne drahšie ako hybridné alebo benzínové vozidlá, predstavuje ďalšiu prekážku pre väčšinu zákazníkov.

Toyota tvrdí, že kombinácia elektrifikovaných pohonov, ako sú BEV, PHEV a HEV, je najrýchlejším prístupom k znižovaniu emisií oxidu uhličitého s cieľom vyriešiť klimatické výzvy a vytýčiť cestu, ktorá bude schodnejšia aj pre zákazníkov s rôznymi preferenciami.

Zmena generálneho riaditeľa

Akio Toyoda, dlhoročný šéf japonskej automobilky Toyota Motor, odišiel k 1. aprílu 2023 z pozície generálneho riaditeľa značky. Toyoda sa stal predsedom správnej rady.

Novým prezidentom a výkonným riaditeľom koncernu sa stal Koji Sato, doterajší šéf marketingu Toyoty, prezident luxusnej značky Lexus a prezident motoršportovej divízie GAZOO Racing.

Jedným z očakávaní, ktoré personálny zmeny obnášajú, je aj úprava prístupu automobilky k elektromobilom.









Pokračujte na ďalší príspevok »