AKTUALITA

Dopravnú tepnu v Bratislave čakajú radikálne zmeny. „Princíp je jednoduchý, ale v zahraničí overený a účinný,“ avizuje Vallo

Staromestská ulica v Bratislave sa v poslednom roku stala nechvalne známou vďaka vážnej dopravnej nehode, pri ktorej zahynulo niekoľko mladých ľudí. Teraz sa tu plánuje veľká zmena dopravných značení.

Podľa primátora Bratislavy Matúša Valla je podobné riešenie v zahraničí účinným.
Problém s prekračovaním rýchlosti je podľa neho pomerne vážny.
Vydané  Text: 

Už je to viac než rok čo sa na Staromestskej ulici na zastávke Zochova odohrala obrovská tragédia. Vodič tu pod vplyvom alkoholu, vo vysokej rýchlosti a v dôsledku nezvládnutého riadenia zabil niekoľko mladých ľudí.

Nakoľko ide o pomerne frekventovaný úsek, ktorým každodenne prejdú stovky áut, Magistrát hlavného mesta sa rozhodol, že tu vykoná zmeny vo vodorovnom značení. Matúš Vallo tým chce znížiť pravdepodobnosť podobnej nehody v budúcnosti.

Riešenie zo zahraničia

Ako už začiatkom minulého mesiaca informoval na svojom profile na sociálnej sieti Facebook primátor Bratislavy Matúš Vallo, k zmene značenia dôjde už v najbližšej dobe. Čiastočným riešením dodržovania maximálnej povolenej rýchlosti má byť prekreslenie vodorovného dopravného značenia. Konkrétne sa hovorí o zúžení šírky jazdných pruhov, ktoré sú aj vďaka priestorovým pomerom na danom úseku pomerne široké. Mnoho vodičov tu aj kvôli tomu prekračuje rýchlosť.

Vallo vo svojom statuse uvádza: „Užšie jazdné pruhy psychologicky navádzajú vodičky a vodičov, aby jazdili pomalšie práve na úsekoch, akým je Staromestská, kde priestorové pomery navádzajú na rýchlu jazdu. Táto úprava nebude mať vplyv na kapacitu a priepustnosť samotnej komunikácie – môžeme zlepšiť dodržiavanie 50km/h maximálnej povolenej rýchlosti bez toho, aby sme tu akokoľvek zhoršili dopravu.“


 

Vallo vidí problém v prekračovaní rýchlosti

Okrem zužovania jazdných pruhov sa v budúcnosti podľa Matúša Valla plánuje aj celková revitalizácia daného úseku. Spoločne s Metropolitným inštitútom Bratislavy pripravujú ucelenú stratégiu, ktorej cieľom je zmodernizovanie verejných priestorov spoločne s lokalitou okolo zastávky Zochova.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Primátor okrem predstavenia myšlienky zúženia jazdných pruhov pripomína dlhodobú snahu kontrolovať povolenú rýchlosti zo strany samospráv. V súčasnosti môžu tento úkon vykonávať len príslušníci Policajného zboru. Vallo však požaduje, aby sa tieto kompetencie presunuli aj na mestskú políciu. Problém prekračovania maximálnej povolenej rýchlosti Vallo podľa portálu teraz.sk nevidí len na Staromestskej ulici, ale aj na iných frekventovaných úsekoch na území hlavného mesta.


 




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »