DOPRAVNÁ PORADŇA

Toto dopravné značenie v Česku mätie vodičov. Viete, čo znamená a ako sa správať, keď naň narazíte?

Dopravné značenie bielej cikcak čiary v Česku mätie veľké množstvo vodičov. Častokrát pritom riskujú zdravie.

Čo znamená ak je na ceste takýto symbol?
Aký je rozdiel medzi použitím bielej cikcak čiary v Česku a u nás?
Vydané  Text: 

Nielen na našich cestách sa neustále objavujú nové a nové dopravné značky. Či už ide o tzv. miesto na prechádzanie, ktoré sa nedávno začalo objavovať na západnom Slovensku alebo o symbol zelenej šípky na semafore, podobné téme vždy prilákajú pomerne veľa čitateľov.

Vodorovné dopravné značenie, ktoré sa čoraz častejšie objavuje v Česku síce nie je nejakou zásadnou novinkou, no mnohých vodičov dokáže prekvapiť.

Čo znamená biela kľukatá čiara na vozovke a ako sa správať v prípade, keď na takéto značenie narazíte?

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Na Slovensku inak

Na tému biely kľukatých čiar na vozovke upozornili kolegovia z portálu Autosalon.tv. Ide o značenie pozostávajúce z bielej čiary, ktorá však nie je rovná, ale má ostré zmeny smeru.

V Európe sa podobné značenie často využíva, no u nás naň mnoho vodičov nie je zvyknutých. Koniec-koncov, biela kľukatá čiara v prevedení v akom je používaná v Európe momentálne nie je súčasťou našej legislatívy.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

U nás poznáme vodorovné dopravné značenie 621 „Cikcak čiara“, ktoré špecifikuje príloha č. 6 k vyhláške č. 30/2020 Z. z.. Dané dopravné značenie vyznačuje priestor, kde nie je povolené státie vozidiel. Spoločne s nápisom BUS alebo TRAM znamená vyznačenie zastávky vozidiel pravidelnej verejnej dopravy a s nápisom TAXI zase vyznačuje stanovište taxíkov. Ostatné vozidlá tu nemajú povolené zastavenie a státie.

V Česku upozorňuje na možné nebezpečenstvo

Dopravné značenie „V12e – Bílá klikatá čára“ jsa v Česku a v ostatných krajinách Európy spája s výstrahou pred nebezpečenstvom, respektíve miestom vyžadujúcim si zvýšenú opatrnosť. Preto nie je ničím prekvapivým, ak na značku narazíte napríklad v ostrých a neprehľadných zákrutách.

Inzercia

Inzercia

Mnoho vodičov však podľa nevie, ako správne jazdiť po úsekoch vyznačených týmto dopravným značením.

Najhoršia vec, ktorú môžu vodiči pri obojsmernej doprave urobiť je, že sa budú držať medzi takýmito čiarami vyznačenými na vozovke. Vtedy môže dôjsť k stretu s protiidúcim vozidlom.

Ak cez bielu kľukatú čiaru na ceste prejdete svojím vozidlom, nie je to porušením zákona, pretože táto čiara slúži na upozornenie na miesto vyžadujúce si zvýšenú opatrnosť.

Značenie na ceste má teda viac-menej len informatívny charakter s cieľom upozorniť vodiča na potenciálne nebezpečný úsek.

 





Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »