AKTUALITY

Škoda už budúci rok spustí priamy predaj svojich áut. Čo to znamená pre zákazníkov a klasických predajcov?

Výnosy mali predajcovia lepšie ako u konkurencie, teraz by sa mali odmeny v skupine zosúladiť, aby nedochádzalo ku kanibalizácii.

Predajcov má však čakať audit.
Vydané  Text: 

Spoločnosť Škoda Auto sa pripája k narastajúcemu počtu automobiliek v Európe, ktoré plánujú predávať svoje vozidlá prostredníctvom priameho modelu predaja.

Podobne ako v prípade iných maloobchodných predajcov, aj predajcovia Škody budú odteraz vozidlá predávať v mene výrobcu, a nie ich priamo nakupovať.

Dcérska spoločnosť Volkswagen Group zavedie tento systém postupne, začínajúc novým SUV modelom Elroq a následne plánuje úplné zavedenie schémy predaja elektrických vozidiel súkromným a flotilovým zákazníkom.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Očakáva sa, že tento nový model predaja prinesie obchodníkom finančné výnosy podobné tým, ktoré majú v súčasnom systéme.

Výnosy mali predajcovia lepšie ako u konkurencie

Jan-Hendrik Huelsmann, šéf Škody pre Nemecko, vyjadril podľa Automotive News Europe názor, že plánovaný systém odmeňovania umožní partnerom Škoda dosiahnuť podobnú návratnosť ako v predchádzajúcich rokoch.

Výnosy partnerov Škoda boli vždy lepšie ako výnosy porovnateľných objemov od konkurencie. Konkrétne úrovne provízie však neuviedol.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Všetky značky skupiny Volkswagen budú spoliehať na podobne vysokú odmenu za agentúrny model, približne 6,5 percenta, čím sa predíde kanibalizácii v rámci skupiny.

Thomas Peckruhn, prezident Združenia predajcov Škoda, vyjadril súhlas s týmto spustením agentúrneho modelu a postupným rozširovaním na nové modely, čo je v súlade s vyjednávacou pozíciou predajcov. Na základe novej zmluvy prevezme Škoda inventarizačné riziko a náklady na refinancovanie nových vozidiel, pričom náklady na personál a budovy zostanú na agentovi.

Huelsmann očakáva, že agentúrny model nezachová rovnaké štandardy, ktoré platia pre predajcov v súčasnosti. S cieľom znížiť tlak na partnerov budú personálne a stavebné štandardy v obchodnom oddelení znížené v súlade so zmluvou.

Pre Peckruhna je toto dôležitý krok, hoci nebol pôvodne naklonený agentúrnemu modelu. Nové štandardy predaja by mali pomôcť napraviť mnohé nedostatky súčasného systému.

Škoda na autosalóne v Nitre ukázala v slovenskej premiére nové modely Kamiq a Scala

Predajcov čaká audit

V rámci reorganizácie predaja plánuje Huelsmann vykonať audit siete predajcov. Škoda chce do konca roka dospieť k záverom o budúcom nastavení svojej predajnej siete.

Zdá sa, že značka nasleduje trend v odvetví, kde automobilky predávajú svoje nové vozidlá prostredníctvom väčších obchodných zastúpení, pričom sa viac zameriavajú na počet predajcov než na počet miest.

Čo je to priamy predaj automobilov?

Priamy predaj automobilov je obchodný model, v ktorom automobilový výrobca predáva svoje vozidlá priamo zákazníkom, teda bez tradičných maloobchodných predajcov. V tomto prípade výrobca preberá úlohu predajcu a je zodpovedný za celý predajný proces, vrátane marketingu, predaja, financovania a poskytovania služieb zákazníkom.

Priamy predaj automobilov umožňuje výrobcom mať priame a bezprostredné spojenie so zákazníkmi, čím získavajú väčšiu kontrolu nad predajom a zákazníckym zážitkom. To môže viesť k lepšej komunikácii, personalizovanému prístupu a rýchlejšiemu riešeniu potrieb zákazníkov.

Tento model tiež umožňuje výrobcom získavať vzácne zákaznícke údaje a spätnú väzbu, čo môže slúžiť ako cenný zdroj informácií pre vylepšenie produktov a služieb. Zákazníci môžu mať pri priamom predaji aj možnosť konfigurácie a prispôsobenia vozidla podľa svojich preferencií.

Priamy predaj automobilov sa môže realizovať prostredníctvom online predajných kanálov, vlastných predajných miest výrobcu alebo špeciálnych predajných udalostí. Tento model nie je tak bežný ako tradičný model predaja prostredníctvom autorizovaných predajcov, ale niektoré automobilky ho využívajú ako súčasť svojej predajnej stratégie.

 


Zdroje:  Automotive News Europe








Pokračujte na ďalší príspevok »



Dopravná poradňa

Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.