OFICIÁLNE: Toto je interiér novej Škody Superb a Kodiaq. Útok na prémiovú triedu a revolučné ovládacie prvky sú realitou

Škoda oficiálne odhalila interiér nového modelu Superb a Kodiaq. Obe vozidlá ponúknú nové ovládacie prvky a taktiež aj vyšší dôraz na pohodlie a luxus.

Ovládač Smart Dials sa z konceptu stáva realitou.
Čo všetko ešte nový Superb a Kodiaq prinesie?
Vydané  Text: 

Krátko pred svetovou premiérou úplne nového Volkswagenu Passat, na seba púta pozornosť česká Škoda. Automobilka z Mladej Boleslavy si vypýtala mediálny priestor odhalením interiéru azda najočakávanejších áut roku z pohľadu Slovákov. Vnútrajšok novej Škoda Superb a Kodiaq tak už viac nie je záhadou. Zaujímavosťou je, že výrobca si dal záležať na odlíšení jednotlivých interiérov a tak je už na prvý zrejmé, o aký model ide. Okrem toho prináša nový Superb a Kodiaq revolučné ovládanie najdôležitejších funkcií, kombinujúce digitalizáciu s klasickými mechanickými prvkami.

Intuitívnosť a jednoduchosť

„Interiéry značky Škoda pre nás znamenajú intuitívnosť, jednoduchosť, orientáciu na zákazníka a chytré riešenia. Našou najnovšou inováciou sú multifunkčné ovládače (Smart Dials). Umožnili nám rozšíriť intuitívne možnosti ovládania funkcií vozu a spojiť to najlepšie z oboch svetov: manuálne ovládacie prvky a digitálne displeje. V nových interiéroch vozov Kodiaq a Superb sa tiež objaví voľne stojaci displej infotainmentu, volič automatickej prevodovky umiestnený na stĺpiku riadenia a stredová konzola s čistým vzhľadom. Vďaka týmto zmenám sa nám podarilo vytvoriť ešte priestrannejší a útulnejší interiér, ktorý je pútavý a praktický a zároveň ponúka zákazníkom skutočnú pridanú hodnotu,“ uvádza Peter Olah, vedúci dizajnu interiéru v spoločnosti ŠKODA AUTO.

Interiér Škody Superb a Kodiaq podstúpil kompletnú zmenu, no aj napriek tomu si zachoval tradičné prvky z aktuálnych modelov. Už dlhšie avizovaná zmena umiestnenia voliča automatickej prevodovky sa stáva realitou. Pôvodné miesto na stredovej konzole bolo zmenené na stĺpik riadenia tak, ako sme to mohli vidieť už napríklad vo VW ID.7 alebo ID. Buzz. Stredová konzola tak získala čistejší vzhľad a množstvo odkladacích priestorov. O tom svedčí napríklad aj možnosť bezdrôtového nabíjania až dvoch smartfónov vedľa seba v priestrannej kabíne druhej generácie SUV Kodiaq.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Nová Škoda Kodiaq: Nafta zostáva, manuál definitívne končí! Veľkorysý priestor bude ešte veľkorysejší a to nie je všetko…

Dôraz na Simply Clever zostáva

V oboch autách je pre bezdrôtové nabíjanie podporovaný maximálny výkon až 15W, pričom pozitívom je aj aktívne chladená nabíjacia podložka.  Škoda samozrejme nezabudla ani na tradičné káblové nabíjacie porty, ktoré po novom podporujú výkon až 45W. Tie sú na palube oboch modelov k dispozícii konkrétne 4. Samostatný USB-C port s výkonom 15W je potom umiestnený vo vnútornom spätnom zrkadle a jeho účelom je napríklad nabíjanie bezpečnostnej kamery.Bezdrôtové nabíjanie v oboch autách podporuje maximálny výkon až 15W, a pozitívom je aktívne chladená nabíjacia podložka. Najväčším problémom aktuálneho bezdrôtového nabíjania v autách, je práve prehrievanie nabíjaného zariadenia. Škoda samozrejme nezabudla ani na tradičné káblové nabíjacie porty, ktoré po novom podporujú výkon až 45W. Tie sú na palube oboch modelov k dispozícii konkrétne 4. Samostatný USB-C port s výkonom 15W je potom umiestnený vo vnútornom spätnom zrkadle a jeho účelom je napríklad nabíjanie bezpečnostnej kamery.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Interiér novej Škoda Superb je príjemne uhladený a pôsobí honosne.

Okrem vyššie uvedených Simply Clever doplnkov vo forme nových možností nabíjania, sa do Škody Kodiaq po prvýkrát dostávajú TOP ergonomické sedadlá s pneumatickými masážnymi vakmi. Novinkou pre cestujúcich na zadných sedadlách je napríklad aj nový odkladací priestor v stredovom tuneli. Škoda Superb potom ponúkne vylepšené sedadlá s masážnou funkciou s až desiatimi masážnymi vakmi. Nový ovládací prvok umožňuje ovládať vyhrievanie sedadiel, čelného okna a okna piatych dverí.

Smart Dials

Multifunkčný panel, ktorý v súčasnosti v oboch modeloch Kodiaq aj Superb dostal úplne nové prevedenie. Dalo by sa povedať, že ide o malú revolúciu, nakoľko samotný panel označovaný ako Smart Dials kombinuje mechanické a digitálne ovládanie v logickom celku. Panel pozostáva z trojice mechanických kruhových ovládačov, ktorých účel je možné zmeniť pomocou trojice kruhových displejov s priemerom 32 milimetrov. Krajné ovládače slúžia cestujúcim vpredu na zmenu teploty klimatizácie či na spustenie vyhrievania alebo ventilovania sedadla.

Moderný ovládací prvok Smart Dials kombinuje mechanické a digitálne ovládanie.

Stredný ovládač potom zahŕňa viac funkcií. Ovládačom je možná zmena rýchlosti a smeru ventilácie, nastavenie klimatizácie Climatronic alebo hlasitosti audio sústavy či jazdných režimov, ale taktuež aj zoomovanie na mape. Okrem toho sa na samotnom ovládacom paneli nachádza aj štvorica mechanických tlačidiel s vopred definovaným účelom.

Jasne definovaný interiér

Škoda sa skutočne snažila o výrazné odlíšenie vzhľadu interiérov. Už na prvý pohľad je zrejmé, ktorý interiér patrí ktorému autu. Zatiaľ čo Kodiaq si zachováva veľa z aktuálnych dizajnových prvkov, Superb sa približuje vzhľadom modelu Enyaq. SUV Kodiaq disponuje masívnejšou palubnou doskou evokujúcou písmeno X, robustnejšími kľučkami a madlami dverí s prešívaním do tvaru písmena X či digitálnym prístrojovým štítom s priemerom 10 palcov bez tienidla. Po bokoch palubnej dosky sa nachádzajú masívne výduchy klimatizácie a interiér tak pôsobí masívnejšie a vyslovene outdoorovo.

Palubná doska SUV Kodiaq vsádza na robustnosť a masívne plochy.

Na druhú stranu Superb razí viac manažérsky a uhladený štýl. Kožená lišta zdôrazňuje palubnú dosku a lemuje voľne stojaci 13-palcový displej infotainmentu. Podobný prvok má napríklad aj elektromobil Enyaq. V rovnakom duchu sa nesú aj kľučky a madlá dverí. Zaujímavou dizajnovou novinkou je hrebeňové tvarovanie výduchov klimatizácie tiahnuce sa cez celú šírku palubnej dosky. Superb, na rozdiel od Kodiaqu, aj naďalej zostáva verný tienidlu ponad digitálny prístrojový štít.

Superb a Kodiaq cielia na ekológiu

Okrem zmeny dizajnu došlo aj k zmene povrchovej úpravy jednotlivých dielcov interiéru a taktiež aj k zmene použitých materiálov. V oboch prípadoch výrobca použil udržateľné materiály a tradičné Simply Clever riešenia. V Škoda Kodiaq majú zákazníci na výber z niekoľkých druhov interiéru, pričom vrcholom je prevedenie ecoSuite v čiernom alebo hnedom prevedení. Textílie sa vyrábajú z 100% recyklovaného polyesteru. V interiéri ecoSuite Škoda vyčistila kožu ekologickým spôsobom za použitia kávových zŕn. Pri pripravovaných interiéroch pre špičkovú verziu Laurin & Klement sa koža spracováva pomocou zostatkovej vody zo spracovania olív. Interiér oboch vozidiel tak bol povýšený na novú úroveň a predovšetkým vo verzii L&K ide o priamy útok na prémiovú triedu.

Nový Volkswagen Tiguan: Prémiový interiér a úplne nová technika na podvozku





Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Dopravná poradňa

Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.