Vodičský preukaz pre extrémne výkonné autá je realitou. Zavádza ho prvý štát, ako odpoveď na tragickú udalosť

Južná Austrália sa stáva jednou z prvých krajín, kde budete musieť pri vedení výkonného auta vlastniť špeciálny vodičský preukaz.

Novinka už bola schválená tamojším parlamentom.
Aké podmienky musí vodič splniť?
Vydané  Text: 

Vodičský preukaz vo väčšine zemí na svete aktuálne neobsahuje klauzulu, ktorá by obmedzovala výkon auta, ktoré smie vodič viesť. Je tak pravidlom, že rovnakým oprávnením disponuje majiteľ auta s výkonom do 100 kW, ale taktiež aj vlastník auta s výkonom prevyšujúcim 500 či 600 kW. Vo svojej podstate nie je vo vedení auta s vyšším výkonom zásadnejší rozdiel. Reč je samozrejme o schopnostiach vodiča a o tom či dokáže výkon svojho auta zvládať.

Vodičský preukaz typu „U“

V minulosti sa totiž objavilo hneď viacero prípadov, kedy majiteľ super športového vozidla jeho výkon nezvládol a skončilo to tragicky. Na podobnú udalosť sa rozhodli reagovať v austrálskom štáte Južná Austrália, kde úrady oficiálne schválili nový vodičský preukaz. Ide o novinku, ktorá sa týka priamo majiteľov extrémne výkonných áut. Označenie nového druhu vodičského oprávnenia nesie písmenko „U“, ktoré má symbolizovať slovo „Ultra“. Nadobudnutie nového oprávnenia viesť ultra výkonné športové vozidlo je možné získať až po absolvovaní špeciálneho internetového kurzu. Tento kurz má za cieľ priblížiť žiadateľovi o zmienený typ vodičského preukazu všetky riziká vedenia auta s vysokým výkonom. Ďalšou podmienkou úspešného absolvovania je vedomosť o všetkých prvkoch auta.

To však nie je jediné obmedzenie, ktoré so sebou nový povinný vodičský preukaz prináša. Ďalšou legislatívnou novinkou z pohľadu majiteľa výkonného auta je nutnosť zachovania bezpečnostných asistentov v aktívnom stave. To znamená, že vodič si nemôže vypnúť bezpečnostnú elektroniku, pod ktorú patrí napríklad ABS, multikolízna brzda (AEB), stabilizačný systém (ESC) a iné. Ak tak vodič urobí, vystavuje sa riziku pokuty až do výšky 5-tisíc austrálskych dolárov (približne 2 980 eur).

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Platnosť vodičských preukazov: Dokedy je čas na výmenu, ktoré musíme vymeniť a prečo

Prísnejšie tresty za nehody

Ďalšia aktualizácia tamojšej legislatívy tiež sprísnila tresty pre prípadné spôsobenie nehody s úmrtím alebo ťažkým zranením. Vodič, ktorý sa takéhoto činu dopustí sa môže ocitnúť za mrežami na dobu jedného až 7 rokov. Ak vodič chce tento typ oprávnenia získať, musí byť navyše vlastníkom bežného vodičského preukazu po dobu minimálne troch rokov.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Hovorca tamojšieho parlamentu uvádza, že novinky vstúpia do platnosti už 1.12.2024. Netýkajú sa pritom len nových žiadateľov o vodičský preukaz. Kurzu a následnému udeleniu licencie typu „U“ sa musia zúčastniť aj aktuálni držitelia povolenia viesť motorové vozidlo, ktorí sú zároveň majiteľmi výkonných športových áut. Výnimkou sú vodiči motocyklov a áut nad 4,5 tony.

Aké sú podmienky?

Úrady v Južnej Austrálii navyše presne definovali podmienky, ktoré musí spĺňať vozidlo na to, aby ho bolo možné šoférovať len s novým typom licencie. Jeho výkon na jednu tonu hmotnosti musí presahovať 276 kW. Nové nariadenia vstúpia do platnosti 5 rokov po tom, čo sa na tamojších cestách odohrala tragická nehoda, kedy majiteľ Lamborghini Huracán na priechode pre chodcov usmrtil z dôvodu nezvládnutej jazdy len 15-ročné dievča. Samotný Huracán pritom dosahuje podľa Drive výkon až 292 kW na tonu a teda sa naň vzťahuje nový druh vodičského oprávnenia.

Inzercia

Inzercia

VIDEO TEST Volkswagen ID. Buzz Pro: Elektrická rodinná dodávka, ktorá púta veľa pozornosti, je najlepším rodinným elektromobilom





Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Dopravná poradňa

Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.