FIAT 600 sa vracia! Taliani zverejnili video novinky, na ktorú mnohí čakali. Ponúkne lacnú jazdu a podstatne viac miesta ako päťstovka

Model 500e dokázal svoje kvality aj nám, ale priestorové pomery má skutočne veľmi slabé. Model 600e môže vylepšiť aj tento „neduh“.

Pokiaľ o techniku a podvozok, malo by ísť o celkom rozdielne vozidlá.
Vydané  Text: 

Fiat tento rok predstaví nový elektrický crossover s názvom Fiat 600e, ktorý na plne nabitú batériu prejde okolo 400 kilometrov. Taliani už pred jeho oficiálnym odhalením nafotili prvú sériu fotografií a vyhotovili krátky reklamný spot, ktorý novinku odhaľuje zvonka i zvnútra. 

 

Chcete elektromobil z Talianska? Trh už dnes takéto možnosti ponúka. Momentálne je možné od značky Fiat kúpiť elektrický model 500e a ponuku elektromobilov rozšírili aj o úžitkové vozidlá ako E-Ducato, E-Scudo a E-Doblò, ktoré však nie sú v predaji na všetkých európskych trhoch. Fiat teraz plánuje predstaviť väčší elektrický model ako 500e, a to práve Fiat 600e, ktorý bol odhalený v krátkom videu počas podujatia prekladaného ako „Stretnutie o ľudskom bratstve“ vo Vatikáne.

Fiat 600e bude jedným z derivátov automobilov koncernu Stellantis postavený na modulárnej platforme E-GMP. Zdieľa ju s automobilmi ako Peugeot e-2008, DS 3 E-Tense, Opel Mokka Electric a Jeep Avenger. Každý z týchto crossoverov má svoj jedinečný vzhľad a Fiat sa snažil vytvoriť vlastný dizajn aj pre 600e, ktorý bude mať svojskú prednú a zadnú časť, aj keď viditeľne nadväzujúcu na modely 500. Technologicky by však malo ísť o celkom rozdielne vozidlá.

Fiat 600e bude, podobne ako jeho príbuzní značky Stellantis, vybavený 54 kWh akumulátorom a elektromotorom schopným dosahovať výkon 156 k. Táto kombinácia by mala zabezpečiť elektrický dojazd aspoň 400 kilometrov.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

História modelu 600 v skratke

Názov modelu 600e má pôvod v modeli 600, ktorý bol vyrábaný automobilkou Fiat v Turíne od polovice 50. do konca 60. rokov 20. storočia. Vozidlo bolo spolu s menšou verziou 500-vky jedným z najpopulárnejších automobilov svojej doby.

Model 600 bol k dispozícii aj ako 600 Multipla, z ktorého vzniklo meno pre rebrované MPV z 90. rokov. Okrem toho bol model 600 vyrábaný aj v závodoch Zastava v bývalej Juhoslávii a Španielsku. Zastava vyrábala model až do roku 1985 ako 750/850, v Španielsku 600 opúšťala brány továrne ako Seat. Model 600 bol tiež vyrábaný v Argentíne, Kolumbii a Nemecku (tam pod menom Neckar Jagst).

V druhej polovici 90. rokov predstavila automobilka Fiat nástupcu modelu Cinquecento, ktorý sa na trhoch objavil na začiatku tohto tisícročia pod názvom Seicento. Cinquecento znamená v taliančine „500“ a Seicento teda znamená „600“. Napriek tomu, že by sme nový 600e mali vnímať ako nástupcu modelu 500X, môžeme pripravovanú novinku považovať za vzdialeného potomka pôvodných starších modelov.

 

VIDEO: Prvý pohľad na nový FIAT 600e









Pokračujte na ďalší príspevok »