Fotogaléria:Paríž: Kia ukázala nový Carens

Prvé kusy sa vydali na plavbu do USA, kde to Honda skúsi aj s verziou hatchback.


Sedan a kupé desiatej generácie Hodny Civic sme mali možnosť vidieť už v minulom roku, primárne sú však tieto varianty určené pre zákazníkov za veľkou mlákou. K predstaveniu päťdverového hatchbacku došlo až teraz a Honda ohlásila návrat tejto karosárskej verzie do USA.

Automobilka zatiaľ zverejnila fotografie americkej verzie, no tá sa od tej európskej bude líšiť len v detailoch, ktoré sú podmienené tamojšou legislatívou. Ako príklad odlišností môžeme uviesť pozičné svetlá, ktoré sa v USA pri homologizácii vyžadujú. Európsku verziu Honda predstaví už o niekoľko týždňov v Paríži.

Po dizajnovej stránke nie je hatchback veľkým prekvapením. Kombinuje prvky ženevského konceptu a skôr predstaveného sedanu, čo znamená predovšetkým výraznú prednú časť s LED svetlami a veľké skosené zadné okno, vďaka ktorému vyzerá auto zboku takmer ako liftback. Zaujímavé sú aj zadné svetlomety, z ktorých priamo vychádza decentný spojler. Celkovo pôsobí dizajn novej Hondy veľmi vyvážene, ale zároveň bol zachovaný športový charakter.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Kabína desiateho Civicu už nepripomína vesmírnu loď a do interiéru sa vrátila aj štandardná kaplnka prístrojov. Stredovej konzole dominuje sedempalcový displej multimediálneho systému s rozhraním Apple CarPlay a Android Auto. V cenníku sa tiež objavia vyhrievané predné sedadlá s elektrickým ovládaním, bezkľúčové odomykanie či štartovanie vozidla. Honda rovnako sľubuje kvalitnejšie materiály a spracovanie, predovšetkým však najviac miesta pre pasažierov v celom segmente.

Pod kapotou pracuje v USA výhradne preplňovaná benzínová 1,5ka s priamym vstrekovaním naladená na 130 kW (177 k) a 220 Nm, prípadne 134 kW (182 k) a 220 Nm pre športové verzie. K prenosu výkonu na vozovku bude slúžiť bezstupňový automat CVT alebo šesťstupňový manuál. Rovnaké motorizácie sa očakávajú v ponuke aj na starom kontinente, obohatené o turbodiesel.

Nový Civic hatchback sa bude pre celý svet vyrábať v britskom Swindone. Predaj v USA sa začne už v septembri, náš kontinent si však ešte bude musieť počkať do budúceho roka.

Pokračujte na ďalší príspevok »