Tri veľké inovácie od BMW: solid-state batérie, elektronický lak a zrušenie stredových obrazoviek

ZO ZÁKULISIA AUTOMOBILIEK – Automobilky sa už pustili do transformácie, ktorá z nich robí skôr všestranné technologické spoločnosti.
Vydané  Text: 
* **BMW začne vyrábať články v prvej polovici s cieľom vyvinúť dostatočne veľké batériové články na testovanie vo vozidle do roku 2025.** * **Technológia elektronického atramentu dokáže takmer v reálnom čase digitálne zmeniť exteriér vozidla na množstvo farieb a vzorov, čím povýši personalizáciu na novú úroveň.** ### Nová generácia batérií pre elektromobily BMW rozšírilo zmluvu s americkým startupom Solid State o pridanie licencie na výskum a vývoj, ktorá automobilke umožní začať s výrobou prototypov pevných článkov v jej centre výroby batériových článkov v Parsdorfe pri Mníchove, uviedla automobilka vo svojom [tlačovom vyhlásení](https://www.press.bmwgroup.com/global/article/detail/T0407744EN/bmw-group-and-solid-power-deepen-joint-development-partnership?utm_source=article-extern&utm_campaign=BMW%20Group%20PressClub%20Global&utm_medium=Email). BMW začne s výrobou v prvej polovici tohto roka s cieľom vyvinúť dostatočne veľké batériové články na testovanie vo vozidle do roku 2025, povedal v rozhovore Peter Lamp, vedúci výskumu a vývoja batérií BMW. Solid Power má pritom dohody o vývoji s BMW aj Fordom, ktoré sú tiež investormi. Ak jej technológia spĺňa určité výkonnostné ciele, mohla by v budúcnosti ponúknuť alternatívu k súčasnej generácii trakčných akumulátorov.
Batéria z podvozka elektromobilu značky BMW
Solid Power je jednou z desiatok spoločností, ktoré sa snažia dosiahnuť „svätý grál“ inovácie batérií: polovodičovú batériu, ktorá dokáže poskytnúť dlhší dojazd, rýchlejšie nabíjacie časy, znížené riziko požiaru a nižšie celkové náklady. ### Elektronický lak Koncept BMW i Vision Dee predstavený na veľtrhu CES tento mesiac obsahoval technológiu meniacu farbu, ktorú by mohla automobilka ponúknuť na svojich sériových vozidlách už v najbližších rokoch.
Elektronický atrament dokáže v priebehu niekoľkých sekúnd digitálne zmeniť exteriér auta na množstvo farieb a vzorov – otvára sa tak možnosť jedinečnej personalizície. Elektroforetický film obsahuje mikrokapsuly s priemerom ľudského vlasu. Pri stimulácii elektrickými signálmi prináša technológia na povrch rôzne farebné pigmenty, čo spôsobuje viditeľnú zmenu farby.
BMW i Vision Dee (koncept z CES 2023) a vedúca projektu E Ink v BMW, Stella Clarke
Spoločnosť teraz zvažuje komercializáciu technológie vyvinutej spoločnosťou E Ink pre využitie v autopriemysle, uviedla vedúca projektu **Stella Clarke**, ktorá má na svojom konte aj realizáciu prototypu [BMW iX Flow s technológiou elektronického atramentu](https://www.autoviny.sk/reportaze/123232/nove-bmw-ix-flow-dokaze-menit-farbu-pocas-jazdy-video). ### Koniec stredových obrazoviek Generálny riaditeľ automobilky BMW, Oliver Zipse, na veľtrhu CES 2023 vyhlásil, že hlavnou príčinou dopravných nehôd je nepozornosť, nie rýchla jazda. Zipse ďalej povedal, že je „absolútne presvedčený“, že obrazovky na stredovej konzole, ktoré vyžadujú, aby vodiči odvrátili zrak od cesty, budú čoskoro históriou.
Interiér BMW i Vision Dee bez konvenčných obrazových panelov v interiéri
„**Za 10 rokov budú preč. Pravdepodobne ich regulátor nedovolí**,“ povedal Zipse. „**Ak sa pri ovládaní auta musíte pozerať dole, myslíme si, že je to veľká chyba**,“ povedal. Vývojári v BMW počítajú ako s istou vecou, že sa Zipseho predpoveď naplní. V koncepčnom automobile BMW i Vision Dee tak už nie je žiadny konvenčný stredový displej, dokonca ani prístrojový panel v podobe, v akej ho poznáme dnes. Zdroje: * [BMW Group and Solid Power deepen Joint Development Partnership](https://www.press.bmwgroup.com/global/article/detail/T0407744EN/bmw-group-and-solid-power-deepen-joint-development-partnership?utm_source=article-extern&utm_campaign=BMW%20Group%20PressClub%20Global&utm_medium=Email) * [BMW will begin production of solid-state battery prototype](https://europe.autonews.com/suppliers/bmw-will-begin-production-solid-state-battery-prototype) * [BMW’s electronic ink can change car color in a snap](https://europe.autonews.com/technology/bmws-electronic-ink-can-change-car-color-snap) * [BMW šokovalo, ruší obrazovky v autách: Aj tak budú čoskoro zakázané, odhalil šéf značky](https://www.autoviny.sk/novinky/124360/bmw-sokovalo-rusi-obrazovky-v-autach-aj-tak-budu-coskoro-zakazane-odhalil-sef-znacky)








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!