Stará parkovacia garáž nie je vhodná pre ťažké elektromobily. Britská BPA vydala zvláštne stanovisko, ktoré ignoruje ostatné ťažké autá

Vysoká hmotnosť elektrických vozidiel by mala byť rizikom „katastrofických“ škôd a „viesť ku kolapsu parkovísk“. Technici varujú, že staré parkovacie domy neboli navrhnuté na ťažké batériové autá.
Vydané  Text: 
Britská parkovacia asociácia sa obáva možného poškodenia viacpodlažných budov, čím vzbudila veľký rozruch. Sústreďuje totiž pozornosť na elektrické vozidlá, pritom ľahké elektromobily sú rovnako ťažké ako veľké naftové SUV, s ktorými však už problém nemá. Vzniká tak podozrenie na diskrimináciu majiteľov elektromobilov a štvavú kampaň. ### Elektromobily bývajú ťažšie kvôli batériám Elektrické autá, ktoré sú zhruba dvakrát ťažšie ako štandardné modely, by mohli spôsobiť „katastrofické“ škody, tvrdí Britská asociácia parkovania (BPA), ktorá chce, aby miestne úrady urýchlene vykonali štrukturálne prieskumy. Väčšina zo 6 000 viacposchodových a podzemných zariadení v krajine bola postavená podľa pokynov založených na hmotnosti populárnych áut z roku 1976, vrátane Ford Cortina tretej generácie. Napríklad najpredávanejšia Tesla Model 3 váži 2,2 tony, čím je o viac ako 50 percent ťažšia ako 1,4-tonová Cortina. Stavebný inžinier Chris Whapples, člen BPA, ktorá zastupuje majiteľov parkovísk, [hovorí pre denník DailyMail](https://www.dailymail.co.uk/news/article-11550269/Weight-electric-vehicles-cause-catastrophic-damage-lead-car-parks-collapsing.html): „Ak je vozidlo ťažšie, ako bolo parkovisko pôvodne navrhnuté, následky by mohli byť katastrofálne. Zatiaľ sme nemali žiadny incident, ale mám podozrenie, že je to len otázka času. Odporúčali sme vykonať kontrolu naloženia na všetkých starších parkoviskách. A priemysel reaguje.“ Elektrické vozidlá sú ťažšie najmä kvôli batériám, ktoré ich poháňajú, a zosilnenej konštrukcii a zaveseniu, ktoré je potrebné na ich umiestnenie. „Keď začnete vidieť hmotnosti vozidiel, ktoré vychádzajú z tovární, začnete pochybovať, či sú existujúce normy primerané,“ dodal Whapples. ### Polemika je na mieste Ben Nelmes, generálny riaditeľ poradenskej spoločnosti New AutoMotive pre ekologický motorizmus, spochybnil tvrdenia BPA ako „bizarné a zavádzajúce“. „Najpredávanejšie benzínové a dieselové autá v Spojenom kráľovstve siahajú od Nissanu Qashqai po VW Golf 8 a Kia Sportage s hmotnosťou od 1,4 do 1,7 tony. Najpredávanejší elektromobil Tesla Model Y váži 1,6 tony a elektrické Mini váži rovnako ako Mini Cooper 1,3 tony,“ uvádza Nelmes, avšak pracuje s nesprávnymi údajmi, pravdepodobne mal na mysli Teslu Model 3. Model Y totiž váži viac ako dve tony. „Oba elektrické modely sú v rámci alebo pod hmotnostným rozsahom najpopulárnejších benzínových/dieselových áut a napriek tomu sa BPA naďalej sústreďuje na hmotnosť batérií v elektrických autách ako dôvod na obavy – pričom zhodou okolností zabudla uviesť, že batérie sú stále ľahšie a ľahšie.“ „Možno by sa BPA mala viac obávať nárastu SUV, akým je Land Rover Discovery, predstavený v Spojenom kráľovstve v roku 1989 a ktorý váži 2,4 tony,“ konštatuje Nelmes pre DailyMail „Môžeme sa spoľahnúť, že parkovacie domy v Spojenom kráľovstve vydržia elektrické autá. Sú to argumenty BPA, ktorým hrozí kolaps,“ dodal na záver.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!