Na Slovensku otvorili nový úsek rýchlostnej cesty. Ide o dôležité spojenie medzi západom a východom krajiny

Diaľničiari odovzdali do užívania nový úsek rýchlostnej cesty R2 medzi Mýtnou a Tomášovcami.
Vydané  Text: 

V roku 2022 sa diaľničiarom nepodarilo do prevádzky odovzdať veľký počet novovybudovaných úsekov diaľnic a rýchlostných ciest. Dalo by sa povedať, že aktuálne sa do prevádzky dostala jediná nová časť rýchlostnej cesty v tomto roku. Ide o dôležité prepojenie medzi západom a východom Slovenska južnou trasou.

OFICIÁLNE: Vláda schválila nové ceny diaľničných známok! Vieme koľko budú stáť…

Za diaľničné známky si priplatíme. Vláda schválila návrh rezortu dopravy, ktorý plošne zvyšuje cenu o desiatky percent.

### R2 Mýtna – Tomášovce Konkrétne hovoríme o úseku rýchlostnej cesty R2 medzi Mýtnou a Tomášovcami neďaleko mesta Lučenec. Novootvorená cesta má dĺžku 13,5 kilometra a môžu ju využívať všetci motoristi. **Úsek je spoplatnený pre vozidlá do 3,5 tony diaľničnou známkou a pre nákladné vozidlá príde k jeho spoplatneniu od 1.1.2023 prostredníctvom mýtneho systému**. Informovala o tom TASR s odvolaním na hovorkyňu Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Evu Žgravčákovú. S výstavbou tohto cestného prepojenia začalo konzorcium spoločností Metrostav a Hochtief už v roku 2019. **Celkovo sa na novootvorenej časti R2 nachádza až 11 mostov s celkovou dĺžkou 1 660 metrov**. Zazmluvnená cena za výstavbu úseku bola celkovo 128 miliónov eur, no nakoniec sa predražila o ďalších 8 miliónov. Predlžoval sa aj termín otvorenia, ktorý nadobudol celkový sklz rok a pol.
Novootvorený úsek rýchlostnej cesty R2 neďaleko Lučenca.
### Ďalšie odovzdanie v januári 2025 „*Kľúčovým dôvodom, prečo stavba meškala, bola zmena projektu preložiek inžinierskych sietí. Svoje oneskorenie spôsobila aj pandémia, nedostatok pracovníkov a materiálov. Posledným najčerstvejším vplyvom bol konflikt na Ukrajine, ktorý spôsobil rast cien stavebných materiálov a ich nedostatok,*“ uviedol dočasne poverený minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina) pri príležitosti slávnostného otvorenia. **Okrem už zmienených mostných častí je súčasťou nového úseku aj 6 protihlukových stien a 24 kilometrov oplotenia**. Nová časť R2 bude nadväzovať na úsek R2 medzi Kriváňom a Mýtnou, ktorý je aktuálne stále ešte vo výstavbe. K jeho otvoreniu by malo dôjsť v januári 2025.
Mapa zobrazujúca aktuálny stav diaľničnej siete na Slovensku. Čiernou farbou sú znázornené otvorené úseky, červenou úseky vo výstavbe a zelená farba znázorňuje úseky, na ktorých sa v budúcnosti má pracovať.

Máme nový diaľničný tunel, po otvorení bude tretí najdlhší. Pomôže spojiť Bratislavu s Košicami

Na Slovensku sa podaril ďalší významný krok za finálnym dokončením diaľnice D1. Pri Ružomberku diaľničiari prerazili tretí najdlhší tunel na našom území.

Inzercia

Inzercia

Advertisement




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



SERVIS / PORADŇA

Ak predávate jazdené auto, legálne môžete zvýšiť cenu o stovky eur

  • Na trhu sa nachádzajú tisíce a tisíce jazdených áut, každé z nich súťaží o pozornosť potenciálnych kupujúcich.

     Najlepšie preto je, keď sa odlišujú kompletnou servisnou históriou, čo najlepšou technickou kondíciou a čistotou. Niekoľko realistických tipov, ako zvýšiť hodnotu jazdeného auta a na čo dbať, aby sa zbytočne neznižovala.
  • AUTO ROKA SLOVENSKO

    Finále Auto Roka Slovensko sa blíži. Odborná porota už odovzdala svoje hlasy

  • Nová nezávislá súťažná anketa je zastrešená odbornou porotou zloženou z motoristických novinárov, influencerov a odbornej verejnosti.

     V nedeľu, 14. marca prebehli v areáli Slovakia ringu spoločné testovacie jazdy. Väčšina poroty svoje hlasy udelila priamo na mieste, absentujúci členovia budú hlasovať individuálnou formou.  Pokračuje tiež hlasovanie v internetovej ankete Auto Roka Slovensko – Hlas Verejnosti.
  • Autopriemysel / Čínske automobilky

    Riaditeľ BMW prekvapil: Čína nie je hrozbou, clá na elektromobily nezvyšujte

  • Európski výrobcovia áut sa obávajú, že by Čína reagovala na európske clá rovnako. Pre BMW je Čína najväčším trhom a ostatné automobilky takisto preferujú zachovanie voľného trhu.

     Zatiaľ čo pre BMW a Mercedes nemusí byť Čína problémom, Stellantis a Renault nové lacné značky ohrozujú. 
  • Prvá jazda

    Prvý test nového VW Tiguan 1.5 eTSI: Je na mieste hovoriť o revolúcii?

  • Každý marketingový špecialista sa hrozí zadania, že má vytvoriť kampaň na produkt „pre každého“. Lenže Tiguan takým produktom je a zdá sa, že výrobca našiel recept na to, ako ho spraviť naozaj dobre.

     Nová generácia je síce podstatne drahšia ako predchodca, ale aj lepšie vybavená už v základnej výbave. Prikladáme aj slovenské ceny.