Audi Landjet, Landyacht a prvé samojazdiace autá Volkswagenu. Plány koncernu sa zmenili

Samojazdiace auto mali Audi predstaviť už o dva roky, nakoniec z projektu Artemis možno nebude nič.
Vydané  Text: 

Vyzeralo to tak, že značka Audi bude európskym lídrom vo vývoji a reálnom nasadení funkcií autonómneho jazdenia v automobiloch, napokon sa situácia vyvinula celkom inak. Podľa najnovších správ od Reuters, Automobilwoche, Handelsblatt a Automotive News nestihne v rámci projektu Audi Artemis uviesť technológie autonómnej jazdy skôr ako na konci tohto desaťročia, hoci pôvodné zámery hovorili už o roku 2024. Dokonca sa očakáva, že generálny riaditeľ VW Group Oliver Blume zruší projekt Artemis v rámci prepracovaného softvérového plánu, ktorý predstaví na zasadnutí dozornej rady 15. decembra. Kľúčovú úlohu v celej záležitosti autonómnych, teda samojazdiacich, áut preberie samotný Volkswagen a jeho divízia komerčných automobilov, teda úžitkových vozidiel. Volkswagen už teraz testuje flotilu autonómne jazdiacich elektrických minivanov ID.Buzz v Izraeli ako súčasť partnerstva s firmou Mobileye. Podľa nového plánu budú softvérové platformy 1.1 a 1.2 koncernu VW pokračovať vo vývoji, pričom platforma 1.2 bude premenovaná na „Software Premium“ a pripravená na používanie pre Audi a Porsche do konca dekády. Objemové značky skupiny budú využívať softvérovú platformu 1.1. Platforma 1.2 bude pritom ešte bez funkcií autonómneho riadenia, ktoré nepotrebujú účasť vodiča, takéto funkcie máme očakávať až vo verzii 2.0, ktorá by mala byť predstavená najskôr v roku 2028. Softvér 2.0 dostane aj vlajkový elektromobil značky VW Trinity. Je pravdepodobné, že bude uvedený na trh ako crossover namiesto sedanu, uviedli zdroje. Pre Audi ide o ďalšiu ranu v jej ambíciách stať sa technologickým lídrom. Projekt Artemis, ktorý mal byť akousi demonštráciou dnes už legendárneho sloganu „Náskok vďaka technike“, dnes stojí pred existenčnými problémami. Do projektu boli pritom zahrnuté vskutku zaujímavé štúdie budúcich automobilov. Príkladom sú štúdie Landyacht a Landjet.
Jedna z vizualizácií automobilu Audi Landyacht
Vízia automobilu Audi AI:CON, ktorá je považovaná za predobraz budúceho Audi Landjet
Audi Landjet, za ktorého predobraz sa považuje štúdia Audi AI:CON, pôsobí aj na aktuálne pomery realisticky a aj sa považuje za realistickú víziu blízkej budúcnosti ingolstadtskej automobilky. Má ísť o vysokovýkonný elektromobil s veľkým trakčným akumulátorom s výnimočnou technolickou výbavou, vrátane samojazdiacich funkcií.
Audi AI:CON/ Audi Landjet - budúce automobily bude čoraz ťažšie zaradiť do aktuálnych typov karosérií. Toto je napríklad niečo medzi liftbackom, fastbackom, sedanom i crossoverom.
Vízia automobilu Audi Grandsphere
Dnes sa pozornosť skupiny VW sústreďuje, popri softvéri, na platformy Premium Platform Electric (PPE), ktorá nahradí aktuálnu platformu MEB, a jej športovejšiu verziu SPP61, ktorá má prísť v roku 2026 a bude využitá v prémiových modeloch koncernu, ako Porsche Panamera, Macan a Cayenne, ako aj pre Audi Landjet.








Pokračujte na ďalší príspevok »



auto motor a šport č. 4/2024

Štatút reklamnej a propagačnej súťaže FERRAGAMO RED LEATHER – auto motor a šport č. 4/2024

  • PREAMBULA Tento Štatút propagačnej a reklamnej súťaže FERRAGAMO RED LEATHER – auto motor a šport“ (ďalej len „Súťaž“) je záväzným dokumentom, ktorý upravuje pravidlá Súťaže a presne určuje podmienky riadneho priebehu Súťaže (ďalej len „Štatút“). Článok I VYHLASOVATEĽ A PARTNER SÚŤAŽEInzercia 1.1 Vyhlasovateľom Súťaže je spoločnosť Motor Media CS s.r.o., sídlo: Námestie slobody 11, 811 06 Bratislava – mestská časť… Prečítať celé

      
  • auto motor a šport č. 4/2024

    Štatút reklamnej a propagačnej súťaže MONTBLANC LEGEND BLUE – auto motor a šport č. 4/2024

  • PREAMBULA Tento Štatút propagačnej a reklamnej súťaže MONTBLANC LEGEND BLUE – auto motor a šport“ (ďalej len „Súťaž“) je záväzným dokumentom, ktorý upravuje pravidlá Súťaže a presne určuje podmienky riadneho priebehu Súťaže (ďalej len „Štatút“). Článok I VYHLASOVATEĽ A PARTNER SÚŤAŽEInzercia 1.1 Vyhlasovateľom Súťaže je spoločnosť Motor Media CS s.r.o., sídlo: Námestie slobody 11, 811 06 Bratislava – mestská časť… Prečítať celé