Polícia spúšťa novú akciu s názvom SITO. Na koho si posvieti tentokrát?

Polícia Slovenskej republiky si tento mesiac posvieti na vodičov, ktorí jazdia pod vplyvom alkoholu. Počas novej bezpečnostej akcie sa však zameria aj na iné porušenia pravidiel cestnej premávky.
Vydané  Text: 
Mesiac október sa niesol v znamení [policajnej akcie s názvom RADAR](https://www.autoviny.sk/novinky/124104/neprehliadnite-pripravte-na-zvyseny-pocet-policajnych-kontrol-zacina-sa-akcia-ktora-si-posvieti-na-vsetkych-nielen-vodicov-aut). Počas nej sa príslušníci PZ zamerali predovšetkým na frekventované úseky ciest. Na nich merali prekročenie maximálnej povolenej rýchlosti, ale aj prítomnosť alkoholu v krvi vodiča. V novembri prichádza Polícia Slovenskej republiky s novou akciou s názvom SITO. Na koho sa zameria tentokrát a do kedy akcia potrvá? ### Zameraná na alkohol **Polícia SR od stredy 2.11.2022 spustila novú policajnú akciu s názvom SITO.** Jej **cieľom je zabezpečiť dodržiavanie základných povinností vodičov na verejných komunikáciách** a prípadných previnilcov potrestať podľa platného zákona. Novembrová akcia nadväzuje na tú spred mesiaca. **Polícia sa opäť zameria predovšetkým na dodržiavanie nulovej hladiny alkoholu v krvi vodiča**. Taktiež bude dôsledne kontrolované používanie telefónu za volantom alebo prekročenie maximálnej povolenej rýchlosti. Hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová sa pre [TASR](https://www.teraz.sk/slovensko/na-cestach-sa-zacala-akcia-sito-zamera/671564-clanok.html?utm_source=teraz&utm_medium=organic&utm_campaign=click&utm_content=.%253Bsearch) na margo novej bezpečnostnej akcie PZ vyjadrila: „*Policajti sa počas akcie zamerajú predovšetkým na kontrolu dodržiavania zákazu požívania alkoholu. Ich pozornosti však neuniknú ani rýchla jazda, zákaz používania mobilu počas jazdy či ďalšie povinnosti účastníkov cestnej premávky.*“
### Hrozivá štatistika Na zvýšený počet hliadok si treba dávať pozor na rôznych úsekoch verejných komunikácií naprieč celým Slovenskom. **Akcia potrvá od stredy 2.11.2022 až do konca mesiaca**. Ide o reakciu na nelichotivé dáta z posledných mesiacov. Ako uvádza portál [aktuality.sk](https://www.aktuality.sk/clanok/XTGvwsJ/co-vieme-o-akcii-radar-policia-spustila-kontroly-alkoholu-za-volantom/), **za prvých 8 mesiacov tohto roka sa na našich cestách podarilo zastaviť až 7367 vodičov pod vplyvom alkoholu**. To je zároveň aj najvyššie číslo od roku 2015. **Pripomíname, že podľa aktuálne platnej legislatívy sa vodič priestupku dopustí pri hodnote alkoholu 0,48 mg/l čo predstavuje asi 1 promile**. Vodičovi následne môže byť zadržaný vodičský preukaz, uložená pokuta a prípad môže byť posunutý na správne konanie s tým, že previnilec môže dostať zákaz šoférovania až na 3 roky. **Naopak, legislatíva hovorí, že hodnota alkoholu nad 0,48 mg/l, teda viac ako 1 promile, je pri vodičovi považovaná za trestný čin podľa Trestného zákona**.

Bodový systém na Slovensku je na spadnutie. Policajný prezident chce jeho zavedenie čo najskôr / Aktualizované

Aktualizované: Bodový systém pre vodičov by sa na Slovensku mohol zaviesť už počas najbližšieho obdobia. Policajný prezident chce od neho aj benefity pre poctivých vodičov.




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!