Rozhodnuté! Vieme aké autá dostanú policajti. Oproti minulosti si výrazne polepšia.

Polícia dostane nové autá typu SUV s plug-in hybridným pohonom. Až 130 z nich bude z prémiovej triedy.
Vydané  Text: 
* **Vieme aké autá s plug-in hybridným pohonom bude využívať polícia v najbližších rokoch.** * **Víťazmi vypísaného tendra od rezortu vnútra sú hneď tri automobilky.** * **Nákup nových vozidiel bude financovaný z plánu obnovy.** * **Okrem nových áut získa väčšina policajných oddelení aj nabíjacie body pre elektromobily a plug-in hybridy** V posledných mesiacoch sme mohli už viackrát počuť informácie o nákupe ekologických vozidiel Policajným zborom SR. Ide o jednu z najväčších objednávok podobného charakteru na Slovensku za dlhú dobu. **Polícia si na nákup nových áut vo verejnom obstarávaní vypísala špecifické podmienky**. Ako sa neskôr ukázalo, tieto špecifikácie dokáže spĺňať len isté množstvo výrobcov. Teraz, po mesiacoch od [vypísania verejného obstarávania](https://www.uvo.gov.sk/vyhladavanie-dokumentov/detail/3201531), je jasné, aké nové autá polícia dostane. Niektoré z nich patria do prémiovej triedy.

Polícia má nové autá za viac ako 1,4 milióna eur. Vieme prečo majú ešte starý vzhľad.

Policajný zbor SR nedávno obdržal úplne nové autá. Celkovo ide o 60 kusov v starom dizajne za viac ako 1,4 milióna eur.

### Toyota, Kia či BMW Na nákup nových vozidiel typu SUV s plug-in hybridným pohonom upozornil vo svojej reportáži portál [tvnoviny.sk](https://tvnoviny.sk/domace/clanok/325164-uz-je-jasne-na-akych-autach-budu-jazdit-policajti-vozovy-park-zasadne-omladne). Má ísť o autá od troch výrobcov. Konkrétne podmienky sa podarilo splniť len automobilkám Toyota, Kia a BMW. **Dokopy má ísť o viac ako 600 nových vozidiel**. Minister vnútra SR, Roman Mikulec (OĽaNO), sa pri príležitosti zverejnenia výsledkov verejného obstarávania vyjadril: „*Obstarávanie bolo nastavené podľa špecifikácií, ktoré si dával Policajný zbor a jednotlivé útvary.*“ **Konkrétne polícia obdrží 400 nových vozidiel Toyota RAV4 PHEV** (základná cena od 53 990 eur), **120 kusov BMW X3 PHEV** (od 61 900 eur) a napokon **87 kusov modelov Kia Sportage PHEV **(od 39 890 eur). Od kórejského výrobcu Kia polícia v minulosti už autá typu SUV zakúpila. Neboli však s plug-in hybridným pohonom.
### Presné požiadavky **Policajný prezident Štefan Hamran nákup vozidiel od troch výrobcov obhajuje tým, že ani v iných krajinách nie je bežným javom, že polícia nakupuje všetky vozidlá len od jedného jediného výrobcu**. Portál [tvnoviny.sk](https://tvnoviny.sk/domace/clanok/325164-uz-je-jasne-na-akych-autach-budu-jazdit-policajti-vozovy-park-zasadne-omladne) uvádza, že rozhodnutie na nákup vozidiel typu SUV s plug-in hybridným pohonom prišlo v dôsledku požiadaviek na vyššiu odolnosť auta v teréne a priestrannejšiu kabínu. **Samotný nákup nových vozidiel bude financovaný z plánu obnovy čiastkou takmer 40-miliónov eur**. Podmienkou však musel byť ekologický pohon nových áut. Štefan Hamran sa na margo presných špecifikácií zverejnených v podkladoch k verejnému obstarávaniu vyjadril: „*Technická špecifikácia bola tak napísaná, aby aj bez toho elektromotora samotná spaľovacia jednotka mala aspoň 200 konských síl. To znamená, že je plnohodnotne využiteľná pre potreby našich základných útvarov.*“

Polícia zmení vzhľad vozidiel. O ich dizajne môžete rozhodnúť aj vy!

Slovenská polícia mení vzhľad svojich áut. O ich dizajne môžete rozhodnúť aj vy!

### Dodanie v najbližších mesiacoch **Aktuálne rezort vnútra uzatvára s víťazmi tendra zmluvy na dodanie automobilov**. Od ich podpísania začne výrobcom plynúť lehota 410 dní, počas ktorej musia byť nové vozidlá dodané. **Roman Mikulec uvádza, že by bol najradšej keby boli autá dodané ešte do konca tohto roka. Vzápätí ale dodáva, že na základe jemu podaných informácií by sa tak malo stať v prvých mesiacoch budúceho roka**. Vozidlá SUV s plug-in hybridným pohonom budú určené predovšetkým pre základné útvary PZ. **Okrem nových áut sú súčasťou obstarávania aj nabíjacie stanice, ktoré majú byť súčasťou väčšiny policajných oddelení**. Štátny tajomník ministerstva vnútra Tomáš Oparty hovorí: „*Celkovo pôjde o 130 prípojných bodov v rámci celej Slovenskej republiky a viac ako 400 nabíjacích staníc.*“ Dôležitou informáciou na záver je, že nové autá už budú odeté do nových farieb policajných vozidiel, ktoré sa približujú európskemu štandardu. Ukážku takto upravených áut sme pred časom rozoberali v našej reportáži.




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.