Pripravte sa na viac policajných kontrol. Polícia posilňuje hliadky a kontrolovať nebude len vodičov

V prvých týždňoch nového školského roka sa pripravte na zvýšené množstvo policajných hliadok. Tie budú kontrolovať nielen vodičov, ale aj ostatných účastníkov cestnej premávky.
Vydané  Text: 
Začal nám nový školský rok a tým pádom je potrebné očakávať väčší pohyb chodcov v okolí škôl a školských zariadení. S tým ide ruka v ruke aj zvýšený počet hliadok na frekventovaných miestach. Polícia práve preto varuje vodičov, že dňom 5.9.2022 posilňuje svoje hliadky na viacerých miestach. Kontroly sa však nebudú týkať len vodičov motorových vozidiel. Pozor by si mali dávať aj iní účastníci cestnej premávky. ### Zvýšený počet policajných hliadok Informácie o zvýšenom množstve policajných hliadok v okolí frekventovaných miest priniesla [TASR](https://www.teraz.sk/slovensko/policia-posilni-hliadky-kontroly-na-c/657912-clanok.html?utm_source=teraz&utm_medium=organic&utm_campaign=click&utm_content=.%253Bsearch) s odvolaním na hovorkyňu Prezídia Policajného zboru Denisu Bárdyovú. **Cieľom akcie, ktorá potrvá do konca septembra, je zvýšenie dohľadu nad bezpečnosťou školákov predovšetkým v okolí škôl a v priľahlých uliciach**. Okrem toho bude polícia v tomto období monitorovať aj bezpečnosť a plynulosť premávky. Bárdyová vo svojom vyhlásení upozornila: „*Viac policajtov bude najmä na miestach a úsekoch ciest, kde dochádza najčastejšie k smrteľným nehodám. Vodiči budú podrobení aj dychovej skúške, pretože vodiči pod vplyvom alkoholu zavinili počas prvých siedmich mesiacov tohto roka 829 dopravných nehôd.*“
### Hrozivá štatistika Kontroly sa však nebudú týkať len vodičov motorových vozidiel. **Pozor na dodržiavanie svojich povinností by si mali dávať aj chodci, cyklisti a kolobežkári**. Polícia sa počas najbližších týždňov zameria napríklad na kontrolovanie správneho predchádzania, dodržiavanie zákazu používať a obsluhovať mobilný telefón za volantom a iné prehrešky, ktoré do platnosti vstúpili v posledných mesiacoch. **Polícia pritom poukazuje, že v prvých siedmych mesiacoch tohto roka sa na našich cestách odohralo až 7035 dopravných nehôd**, čo je o 641 viac, ako za rovnaké obdobie minulého roka. Bohužiaľ, stúpol aj počet úmrtí v dôsledku dopravnej nehody. **V sledovanom období na našich cestách vyhasol život až 145 osôb**, čo je o 42 viac, ako v roku 2021. ### Rada na záver Pri príležitosti zahájenia nového školského roka polícia upozorňuje rodičov, aby svoje deti naučili základnému správaniu sa pri prechádzaní cez cestu. To znamená, že **deti by sa mali dostatočne rozhliadnuť vpravo a vľavo a na vozovku vstúpiť len vtedy, ak sa k nim nepribližuje žiadne vozidlo**. Samozrejmosťou by malo byť **prechádzanie cez cestu len cez priechod pre chodcov a len pokiaľ to svetelná signalizácia, ak je dostupná, dovoľuje**. Treba deťom tiež pripomenúť, že cez cestu sa prechádza vždy kolmo a na vozovku sa nevstupuje spoza zaparkovaného auta. Častokrát sa totiž stáva, že deti vybehnú práve spoza vozidla a vodič v takom prípade má veľmi málo času na akúkoľvek reakciu.




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »