Slovensko je v hre o ďalšiu obrovskú investíciu. Nemecký koncern plánuje využiť nový premyslený park v Šuranoch

S investíciami do automobilového priemyslu SLovensko nekončí. V hre je príchod obrovského projektu Volkswagen za 4 miliardy eur.
Vydané  Text: 
Nie je to tak dávno, čo sa Slovensku podarilo získať investíciu škandinávskej automobilky Volvo. Tá vyrastie v najbližších rokoch v priemyselnom parku Valaliky neďaleko Košíc. Hlavným zameraním novej výrobnej haly bude produkcia elektromobilov. Okrem toho sa čoraz častejšie skloňuje aj možnosť **výroby batérií** na rovnakom mieste, čo by mohlo znamenať **niekoľko stoviek ďalších nových pracovných miest**. Tým sa však príval investícií do automobilového priemyslu na Slovensku ani zďaleka nekončí. ### Baterkáreň na juhozápade krajiny Podľa informácií [Hospodárskych novín](https://hnonline.sk/finweb/ekonomika/96035701-zistenie-hn-ovela-vaecsia-investicia-ako-volvo-surany-mozu-vyfuknut-cesku-tovaren-na-baterie-za-miliardy?fbclid=IwAR1KVSh0NQPYUH2Z8WcwbuSMjvNLVZ8JoLK-RNhnZB91OKcrNcylnQHHcQs&fs=e&s=cl) je Slovensko v užšom okruhu finálových kandidátov pre investíciu koncernu Volkswagen. Konkrétne ide o stavbu úplne novej baterkárne, ktorá by mala pokrývať potreby automobiliek združených koncernom VW. **Nová priemyselná štvrť by mala vyrásť na juhozápade krajiny, konkrétne v meste Šurany**. Hospodárske noviny na margo možnej investície píšu: „*Šurany môžu vyfúknuť Česku továreň na batérie za miliardy. **Nemecký koncern má potenciál preinvestovať štyri miliardy eur, priamo zamestnať štyri a pol tisíca zamestnancov** a ďalšie tisícky v dodávateľskom reťazci.*“
S cieľom zistiť o možnej investícii ďalšie informácie sa [portál Dnes24.sk](https://nitra.dnes24.sk/postavia-nemci-svoju-baterkaren-na-slovensku-v-hre-je-lokalita-v-nitrianskom-kraji-420781) obrátil na Ministerstvo hospodárstva SR. Konkrétnejšie informácie ohľadom megainvestície Volkswagenu sa mu nepodarilo zistiť, avšak **oblasť mesta Šurany je podľa Tlačového odboru MH SR vybraná hlavne kvôli zvýšenému záujmu investorov a taktiež kvôli dobrému napojeniu na okolité krajiny a energetickú sieť Slovenska**. ### Viac ako 4 500 pracovných miest **Ministerstvo hospodárstva ďalej uvádza, že celková výmera plánovaného priemyselného parku má byť až 375 hektárov**. Zároveň sa však v osvedčení o významnej investícii uvádza, že finálna výmera by mala byť ešte väčšia po započítaní potrebnej technickej infraštruktúry pre projekt. Aktuálne je podľa slov ministerstva **predčasné hovoriť o možnom termíne dokončenia** tohto priemyselného parku. Jeho budúcnosť závisí od strategických investorov, ktorých by do neho mala prilákať predovšetkým výhodná lokalita z hľadiska logistických potrieb. Predbežne bola na jeho realizáciu schválená čiastka 1,9 milióna eur, ktorá je určená na prípravné práce. Konečná suma vyhradená pre realizáciu parku bude odvodená od procesu výkupu pozemkov a budovania potrebnej infraštruktúry. Všetky výdavky budú vychádzať zo znaleckých posudkov, štúdií realizovateľnosti a projektovej dokumentácie.

Porsche plánuje na Slovensku obrovské investície. Vďaka nim vzniknú desiatky nových pracovných miest!

Slovensko sa dočká ďalšej obrovskej investície do automobilového priemyslu. Horná Streda bude jedno z hlavných výrobných centier Porsche pre výrobu batérií do elektromobilov.




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.