Toto nikto nečakal! Európska únia pripravuje legislatívu, ktorá zakáže používanie spaľovacích áut od roku 2027

Obmedzenie by sa spočiatku malo týkať malých úžitkových vozidiel.
Vydané  Text: 
Len pred niekoľkými dňami došlo ku schváleniu legislatívy, ktorá zakazuje predaj nových spaľovacích áut po roku 2035. Mnohí sa však nepochybne zamýšľajú, čo sa stane so starými spaľovacími autami, ktoré boli vyrobené pred týmto dátumom? Odpoveď na seba nenechala dlho čakať. Podľa najnovších informácií holandského denníka [De Telegraaf](https://www.telegraaf.nl/nieuws/1746965253/europees-plan-vanaf-2027-verplicht-elektrificatie-van-bedrijfswagens) pripravuje komisia návrh, ktorý zakáže používanie spaľovacích áut. Za iniciatívou stojí výkonný podpredseda Európskej komisie, Frans Timmermans, zodpovedný za zelenú transformáciu. **Regulácia sa má spočiatku týkať malých úžitkových vozidiel, tie by mali povinne prejsť na elektrický pohon už po roku 2027.** Tieto opatrenia sa tak výrazne dotknú malých firiem, ale aj prepravných či kuriérskych spoločností, ktoré využívajú nákladné dodávky na kratšie a stredné vzdialenosti.
### ELEKTRICKÉ DODÁVKY SÚ DRAHÉ Automobiloví výrobcovia v tomto čase prichádzajú s novými modelmi na elektrický pohon, obstarávacia cena batériovej dodávky je však stále niekoľkonásobne vyššia. Ako príklad nám môže poslúžiť nedávno predstavený Ford E-Transit začínajúci na čiastke 62 190 eur, pričom verzia s naftovým motorom je dostupná od 30 090 eur. Cena elektrifikovanej dodávky je v tomto prípade viac než dvojnásobná. **Ďalším problémom bude samotný dojazd, ktorý je pri úžitkových vozidlách častokrát nižší než v prípade bežných osobných elektromobilov.** Vzhľadom na hmotnosť a tvar karosérie Ford uvádza, že ich elektrická dodávka disponuje maximálnym teoretickým dojazdom 350 kilometrov. Ide však o tabuľkový údaj výrobcu, v skutočnosti môže byť elektrický dojazd ešte nižší.
### ČASOM AJ OSOBNÉ AUTOMOBILY Pripravovaný zákaz prevádzkovania zatiaľ neráta reguláciou osobných spaľovacích automobilov, **eurokomisár však pri návšteve Slovenska vyjadril svoju víziu postupnej likvidácie starších vozidiel, ktoré spĺňajú zastarané emisné normy.** *„Ak by sme sa dokázali zbaviť všetkého, okrem EURO VI, to už by bolo ohromné víťazstvo,“* povedal [Frans Timmermans](https://www.autoviny.sk/novinky/123362/majitelia-starsich-aut-by-mali-spozorniet-zacalo-sa-hovorit-o-zakaze-vozidiel-ktore-nesplnaju-emisnu-normu-euro-vi?fbclid=IwAR2s173E6A7jjaR3TsNErORYMF7T8Z_VtwOvIRCu7QuuMMyJs3coDDzEqRw) pri návšteve Slovenska začiatkom tohto roka.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »