Porsche plánuje na Slovensku obrovské investície. Vďaka nim vzniknú desiatky nových pracovných miest!

Slovensko sa dočká ďalšej obrovskej investície do automobilového priemyslu. Horná Streda bude jedno z hlavných výrobných centier Porsche pre výrobu batérií do elektromobilov.
Vydané  Text: 
* **Na Slovensko prichádza ďalšia obrovská investícia.** * **Porsche Werkzeugbau plánuje rozširovať svoju továreň v Hornej Strede.** * **Vniknú desiatky nových pracovných miest.** Nemecká spoločnosť Porsche Werkzeugbau plánuje na Slovensku rozširovanie svojich aktivít. Najnovšie informácie hovoria, že **výrobný závod v Hornej Strede v okrese Nové Mesto nad Váhom dostane rozsiahle investície**. Ich výsledkom bude vytvorenie nových pracovných miest. Celý proces preinvestovania by mal byť zavŕšený už v roku 2024. ### Viac ako 200 miliónov eur Ako informuje portál [teraz.sk](https://www.teraz.sk/ekonomika/investicia-porsche-v-hornej-strede-by-m/635632-clanok.html?utm_source=teraz&utm_medium=organic&utm_campaign=click&utm_content=.%253Bsearch), **Porsche Werkzeugbau plánuje do svojho závodu v Trenčianskom kraji preinvestovať viac ako 200 miliónov eur**. Majoritná väčšina z financií vyčlenených na túto investíciu bude zameraná do projektu sériovej výroby Li-ion batériových modulov pre elektromobily. Malo by sa jednať konkrétne o čiastku vo výške 195 miliónov eur. Ďalších 6 miliónov plánuje spoločnosť vyčleniť pre projekt diverzifikácie produkcie už existujúceho technologického centra. Investičné zámery vyplývajú z návrhov, ktoré boli predložené Ministerstvom hospodárstva do medzirezortného pripomienkového konania.
V Hornej Strede sa budú vyrábať batérie pre nové elektrické autá Porsche. Tamojší závod sa tak stane jedný z kľúčových dodávateľov pre budúce modely značky.
### Nové pracovné príležitosti Porsche Werkzeugbau by na stavbu novej továrne na výrobu batérií mohlo získať vládny investičný stimul vo výške 3,49 milióna eur. Okrem toho je možné, že spoločnosť získa ďalších 710-tisíc eur na realizáciu projektu zmeny súčasnej prevádzky. V oboch prípadoch by sa malo jednať o stimuly vo forme úľavy na dani z príjmu. O ich možnom pridelení ešte musí rozhodnúť vláda. **Investície, ktoré Porsche na Považí plánuje, by mali mať za následok vytvorenie až 65 nových pracovných miest**. Pribudnúť by mali do troch rokov od ukončenia investície. Nemecká firma už v minulosti podobný investičný stimul dostala. V roku 2019 podporila vláda jej projekt s názvom Centrum automatizácie a robotizácie automobilovej výroby. Išlo vtedy o finančnú pomoc vo forme dotácie na nehmotný a hmotný majetok v celkovej nominálnej hodnote 2 milióny eur.




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.
  • SERVIS

    Inovatívny rad legálnych žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED W5W je dostupný už aj na Slovensku

  • ams OSRAM, svetový líder v oblasti optických riešení, rozšíril rodinu na Slovensku legálnych LED žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED o žiarovku W5W.

     Osvedčenie Ministerstva dopravy SR o vnútroštátnom typovom schválení komponentu je aktuálne udelené pre náhradné LED svetelné zdroje typu: H1-LED, H4-LED, H7-LED, H7-LED (24 V), a novo aj pre W5W-LED.